Με «ανάμεικτα» συναισθήματα αποχώρησαν από το «Λουζνίκι» της Μόσχας, Ρωσία και Σλοβενία, μετά το πρώτο μεταξύ τους μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ρώσοι, καθοδηγούμενοι από έναν εκπληκτικό Μπιλιαλέντινοφ, που πέτυχε δύο γκολ, επικράτησαν 2-1 των Σλοβένων -ωστόσο οι τελευταίοι, με το γκολ του Πέτσνικ δύο λεπτά πριν τη λήξη, κράτησαν «ολοζώντανες» τις ελπίδες τους να βρεθούν εκείνοι του χρόνου στα αφρικανικά γήπεδα.

Άργησε, αλλά... «ξεκλείδωσε»

Με την επιφυλακτικότητα που συνήθως παρουσιάζεται στην αρχή ενός παιχνιδιού μπαράζ μπήκαν στο γήπεδο οι δύο ομάδες. Οι Ρώσοι, μετά τα πρώτα αναγνωριστικά λεπτά, πήραν την κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, ωστόσο οι Σλοβένοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις και οι βαθιές μπαλιές, με τις οποίες τις εκδήλωναν, φαίνονταν να δημιουργούν αρκετά προβλήματα στη ρωσική άμυνα. Σε δύο περιπτώσεις, λοιπόν στο πρώτο εικοσάλεπτο οι Νοβάκοβιτς και Ντέντιτς δεν βρήκαν στόχο, με τις προσπάθειες τους, ωστόσο, να λειτουργούν «αφυπνιστικά» για τους Ρώσους.

Εκείνοι πίεσαν αρκετά τη σλοβενική άμυνα μετά το 25λεπτο και, μετά τις «προειδοποιήσεις» από τους Ζιρκόφ και Ιγκνάσεβιτς, κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα σε ένα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού. Στο 40’, λοιπόν, ο Μπιλιαλέντινοφ έγινε αποδέκτης της μπάλας στο ύψος της μεγάλης περιοχής, γύρισε και -αφού πέρασε δύο αντιπάλους- νίκησε με δεξί σουτ τον Χαντάνοβιτς. Οι Ρώσοι είχαν βρει τον τρόπο να «ξεκλειδώσουν» τα -ανθεκτικά μέχρι τότε- σλοβενικά «μετόπισθεν» και να πάνε προηγούμενοι στα αποδυτήρια.

«Έκατσε» και… το πλήρωσε

Με τον ίδιο -ιδανικό για τους Ρώσους- τρόπο που ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο, ξεκίνησε και το β’ μέρος. Πριν προλάβουν, λοιπόν, οι Σλοβένοι να δουν πως θα αντιδράσουν στο γκολ του Μπιλιαλέντινοφ, ο επιθετικός της Έβερτον φρόντισε να τους βάλει σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Έτσι, στο 50’ εκμεταλλεύτηκε την σύγχυση στην περιοχή και με δύσκολο κοντινό σουτ υπό πίεση, διπλασίασε τα τέρματα τα δικά του και της ομάδας του. Οι Ρώσοι κρατούσαν πλέον «στα χέρια τους» ένα πολύτιμο προβάδισμα, ωστόσο δεν έδειξαν το ίδιο ικανοί να το διαχειριστούν, όσο έδειξαν στο να το αποκτήσουν.

Οι παίκτες του Χίντινκ οπισθοχώρησαν αρκετά για να κρατήσουν το υπέρ τους σκορ, ο ίδιος ο Ολλανδός τεχνικός προσπάθησε με τις αλλαγές να κόψει τον ρυθμό και στο τέλος όλοι μαζί το «πλήρωσαν» με αρκετά οδυνηρό τρόπο. Δύο λεπτά πριν τη λήξη, ο νεοεισελθών Πέτσνικ έπιασε τη δυνατή κεφαλιά και -εκτός από έναυσμα για έντονα πανηγύρια στους συμπατριώτες του- έδωσε τεράστιο ενδιαφέρον στον επαναληπτικό της Σλοβενίας.

Δείτε το φιλμ του αγώνα

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ρωσία: Ακινφέεφ, Ανιούκοφ, Ιγκνασέβιτς, Β. Μπερεζούτσκι, Μπιλιαλέντινοφ, Ντενίσοφ, Παβλιουτσένκο (79’ Σιτσέφ), Αρσάβιν, Σεμάκ (60’ Μπιστρόφ), Ζιριανόφ, Ζιρκόφ.

Σλοβενία: Χαντάνοβιτς, Μπρέκο, Σούλερ, Σέζαρ, Κορέν, Μπίρσα (76’ Στεφάνοβιτς), Νοβάκοβιτς, Τζόκιτς, Ντέντιτς (66’ Λιουμπίγιανκιτς), Κιρμ (83’ Πέτσνικ), Ραντοσάβλιεβιτς

Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube