Με την ευκαιρία της διακοπής του πρωταθλήματος, καλό είναι να ξεφύγουμε λίγο από την ελληνική πραγματικότητα και να ασχοληθούμε με την διαδικασία των μπαράζ, που είναι διαχρονικά πολύ ενδιαφέρουσα. Εκτός από την Εθνική μας με την Ουκρανία, στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια της ευρωπαϊκής ζώνης που έχουν ως έπαθλο ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του καλοκαιριού, παίζουν: Ιρλανδία - Γαλλία, Ρωσία – Σλοβενία και Πορτογαλία – Βοσνία. Ας τους μάθουμε καλύτερα.
Ζευγάρι με φαβορί ή μήπως…Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τα παιχνίδια της Γαλλίας με την Ιρλανδία. Ο 70χρονος Τζιοβάνι Τραπατόνι απέδειξε ότι δεν είναι τελειωμένος, έκανε μια ομάδα που διδάσκει τον σωστό τρόπο αμυντικής λειτουργίας και έχει ως πρότυπο την Ελλάδα του 2004 στην Πορτογαλία! Οι Ρόμπι Κιν, Τζον Οσέι και Σέι Γκίβεν είναι τα «μεγάλα» ονόματα. Οι Ιρλανδοί μετρούν τρεις συμμετοχές σε Μουντιάλ.
Τι να πει κανείς για τους Γάλλους; Ανρί, Ριμπερί, Μπενζεμά, Γκουργκίφ, Εβρά, Γκαλάς, σταματάω εδώ, γιατί τα «αστέρια» τους είναι δύο ενδεκάδες…Τι φταίει; Οι παίκτες και ο κόσμος έχουν την εξής απάντηση: Ο Ντομενέκ. Ωστόσο, η ομοσπονδία της χώρας εμμένει στην απόφαση της να τον διατηρήσει στον πάγκο. Πάντως με τον 57χρονο τεχνικό από το 2004 και έπειτα, οι Τρικολόρ δεν έχουν κατακτήσει τίτλο. Ωστόσο, ο ίδιος εργάζεται από το 1993 στις εθνικές ομάδες της χώρας του! Το 1998 οι μπλε με ηγέτη τον Ζιντάν έφτασαν στην κορυφή του κόσμου, ενώ έχουν συνολικά 12 παρουσίες στα τελικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στα δύο παιχνίδια της Πορτογαλίας με τη Βοσνία, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την οριστική πλέον απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο, λόγω τραυματισμού. Οι Πορτογάλοι είναι σαφέστατα πιο έμπειροι ως ομάδα, ενώ καθοδηγητής τούς από τον πάγκο είναι ο Κάρλος Κεϊρός. Σιμάο Σαμπρόσα, Μπρούνο Άλβες, Νάνι και Ζοάο Μουτίνιο είναι κάποια από τα μεγάλα ονόματα που διαθέτει. Οι Ίβηρες μετρούν τέσσερις παρουσίες σε Μουντιάλ.
Από τη θέση του αουτσάιντερ ξεκινά η Βοσνία του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς. Μια ομάδα με έντονο «ελληνικό» στοιχείο, αφού οι Μουσλίμοβιτς(ΠΑΟΚ) και Γιάχιτς(ΑEK) είναι στα βασικά πλάνα. Ωστόσο, οι Ντζέκο και Μισίμοβιτς που κατέκτησαν πέρσι την Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ είναι τα «μεγάλα» τους ονόματα. Συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση δεν έχει μέχρι τώρα και ελπίζει η Νότιος Αφρική να είναι η πρώτη της εμπειρία.
Ξεκάθαρο φαβορί μοιάζει να είναι η Ρωσία κόντρα στη Σλοβενία. Η ομάδα του «πανούργου» Γκους Χίτινγκ έχει στις τάξεις της μια καλή φουρνιά παικτών, με τους Αρσάβιν, Παβλιουτσένκο, Πογκρεμπνιάκ και Ακινφέεβ να ξεχωρίζουν. Η ανοδική της πορεία φάνηκε και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πάντως σε δύο συμμετοχές της σε Μουντιάλ (1994-2002) δεν έχει καταφέρει να συνεχίσει μετά τους ομίλους. Στον αντίποδα, η Σλοβενία στηρίζεται αποκλειστικά στο σύνολο. Τεχνικός της είναι ο Ματίας Κέκ. Ωστόσο, εντελώς άπειρη δεν είναι, αφού μετείχε στα τελικά του Μουντιάλ το 2002 στην Ιαπωνία και δύο χρόνια νωρίτερα στο Euro 2000.
Όπως συμβαίνει πάντα στους διπλούς αγώνες νοκ άουτ, οι ισορροπίες είναι λεπτές. Σε αντίθεση με τη διαδικασία των προκριματικών, όπου ο όμιλος είναι ένα μίνι πρωτάθλημα. Έτσι, η πρόκριση κρίνεται από την αγωνιστική κατάσταση της στιγμής, αφού όλα «παίζονται» σε λίγες μέρες και όχι σε δύο χρόνια, που συνήθως διαρκούν τα προκριματικά…Πάντως όσο κι αν αυτό θεωρείται σχετικό, ας περάσουν οι καλύτεροι…