Την στιγμή που η NASA και ο Νιλ Άρμστρονγκ απολάμβαναν τους καρπούς της πρώτης βόλτας στη Σελήνη, σε μία άλλη γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προετοιμαζόντουσαν για την πρώτη επικοινωνία υπολογιστών σε δίκτυο, δηλαδή, τον προάγγελο του σημερινού internet. Σαν χθες, στις 29 Οκτωβρίου..
Ήταν 29 Οκτωβρίου του 1969, όταν ο καθηγητής, Leonard Kleinrock αποφάσισε να εφαρμόσει αυτό που προσπαθούσε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με σαφώς λιγότερα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω στην έρευνά του ο Kleinrock, τελικά, πέτυχε κάτι που μετά από 40 χρόνια, αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Σύνδεσε τον υπολογιστή του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια με τον κεντρικό υπολογιστή του Ινστιτούτου Έρευνας του Στάνφορντ και επικοινώνησε μαζί του.
Περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια, ο Kleinrock ήταν ο επικεφαλής μίας ομάδας επιστημών που κατάφερε να αποσπάσει το «ΝΑΙ» του αμερικανικού Κογκρέσου για να αρχίσει την δημιουργία του .δικού μας διαδικτύου.
«Εκατομμύρια άνθρωποι βοήθησαν για να δημιουργηθεί το Ιντερνετ. Εγώ ουσιαστικά επέβλεπα όλες τις εργασίες για την δημιουργία της πρώτης μορφής του», αναφέρει ο Kleinrock σε συνέντευξή του στο CNN.
«Συνδέσαμε δύο υπολογιστές στο διαδίκτυο. Δοκιμαστικά για πρώτη φορά αυτό όμως είχε γίνει νωρίτερα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1969 όταν είχαμε συνδέσει τον κεντρικό υπολογιστή του UCLA με τον πρώτο router», αναφέρει και συνεχίζει την εξιστόρηση του.
«Τότε, όμως δεν υπήρχε άλλος υπολογιστής για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Έτσι, περίπου έναν μήνα μετά συνδεθήκαμε και επικοινωνήσαμε με έναν άλλον κεντρικό υπολογιστή, δημιουργώντας την ραχοκοκαλιά ενός δικτύου με σύνδεση 50 kilobit ανά δευτερόλεπτο.
Αρχικά, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να στέλναμε ένα μήνυμα από το UCLA στο Ινστιτούτο Έρευνας του Στάνφορντ (SRI). Θέλαμε απλώς να πληκτρολογήσουμε ένα "l-o-g" και να λάβουμε απάντηση το "i-n".
Έτσι, πληκτρολογήσαμε το "l". Τους τηλεφωνήσαμε και τους ρωτήσαμε εάν το έλαβαν.
«Ναι», μας απάντησαν.
Μετά το "o". «Το λάβατε;», τους ρωτήσαμε;
«Ναι. Πήραμε και το "o"», ήταν η δεύτερη απάντησή τους.
Μετά πληκτρολογήσαμε και το "g". «Το πήρατε;», ρωτήσαμε;
«Γαμ..το. crashαρε», απάντησαν.
Αυτό ήταν. Το πρώτο μήνυμα που στείλαμε μέσω δικτύου ήταν το "lo".
Φυσικά, τότε δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είχαμε πετύχει. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε που θα οδηγούσε. Ούτε πρωτοσέλιδα, ούτε ατάκες του στιλ «ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», καταλήγει ο Kleinrock.
Η αναγνώριση του Kleinrock άργησε να έρθει. Μόλις πέρυσι ο τέως -πλέον- πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους βράβευσε τον Leonard Kleinrock για την συμβολή του σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αιώνα μας.
Εμείς, απλά τον ευχαριστούμε καθημερινά.
Επιμέλεια: Διονύσης Καππάτος