Εχει καθιερωθεί ως διοργάνωση με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Το ινστιτούτο οδικής ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (ΙΟΑΣ – www.ioas.gr) σε συνεργασία με τους Responsible Young Drivers (RYD) του Βελγίου πραγματοποίησε σε 17 νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας και της Κύπρου την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η εκδήλωση αυτή ήταν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης που έγινε σε 27 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρο, Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Ρουμανία).
Το μήνυμα της βραδιάς ήταν: «Ολοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας», επισημαίνοντας ότι η χρήση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων. Σύμφωνα με την Τροχαία, το 2008 257 (18,5%) από τα 1.387 θανατηφόρα δυστυχήματα προκλήθηκαν από μέθη.
Περίπου 100 εθελοντές και στα 17 νυχτερινά κέντρα της Ελλάδας παρότρυναν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους», έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των κατά τόπους διευθύνσεων της Τροχαίας, που εκπαίδευσαν τους επικεφαλής των εθελοντών στη χρήση των αλκοολομέτρων. Περισσότεροι από 2.000 νέοι που είχαν έρθει με το δικό τους μεταφορικό μέσο στα νυχτερινά κέντρα υποσχέθηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ και φόρεσαν ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι στον καρπό κατά την είσοδο, έτσι ώστε να μπορέσουν να «δεσμευτούν» και να κάνουν ένα φιλικό αλκοτέστ κατά την έξοδο.
Ομως, δυστυχώς, μόνο το 40% δέχθηκε να κάνει (;) αλκοτέστ και το ένα τέταρτο από αυτούς βρέθηκαν με αλκοόλ πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ. Υπενθυμίζω ότι τα όρια είναι: ίσο ή και ανώτερο των 0,25 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω και ίσο ή ανώτερο των 0,10 χιλιοστών για οδηγούς επαγγελματικών οχημάτων, μοτοσικλετιστές και νέους οδηγούς που είναι κάτοχοι αδείας οδήγησης επί χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 ετών. Για την Κύπρο, το ποσοστό είναι 0,20 για κάθε περίπτωση.
Αναλυτικότερα, σε Ρόδο και Χανιά ένας στους τρεις νέους «οδηγούς της παρέας» είχαν αλκοόλ πάνω από το όριο, σε Αττική, Χαλκίδα, Χίο, Σύρο και Λάρισα ένας στους τέσσερις, στις Σέρρες ένας στους πέντε και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη ένας στους επτά. Στην Κύπρο 575 φόρεσαν βραχιολάκια, μετρήθηκαν οι 286 και το 25,9% εξ αυτών βρέθηκε πάνω από το όριο. Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη των εταιρειών ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. (Αττική) και DIAGEO Ελλάς Α.Ε. (περιφέρεια).