Περίπου 240 ημέρες απομένουν για να ξεκινήσει η γιορτή του ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ 2010. Μέχρι στιγμής 19 ομάδες έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο, την ώρα που 13 «εισιτήρια» ψάχνουν να βρουν τον κάτοχό τους.

Από τη ζώνη της Ευρώπης, η Δανία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σερβία και η Γερμανία θα αγωνιστούν σίγουρα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Μία εκ των Σλοβακίας ή Σλοβενίας μαζί με την Ελβετία αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην κλήρωση της 4ης Δεκεμβρίου στην Πρετόρια. Οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι των ομίλων θα παίξουν στα μπαράζ, προκειμένου τέσσερις να περάσουν στα τελικά της διοργάνωσης. Στην κλήρωση της 19ης Οκτωβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη, βρίσκονται ήδη η Γαλλία, η Ρωσία, η Βοσνία, η Ιρλανδία, η Ουκρανία, (πιθανότατα) η Πορτογαλία μαζί με την Ελλάδα και μία εκ των Σλοβακίας, Σλοβενίας.

Το ματς Ουρουγουάη-Αργεντινή θα κλέψει την παράσταση στην τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Οι Αργεντινοί βρίσκονται στην τέταρτη θέση και δεν θέλουν καν να σκέφτονται το σενάριο να βρεθούν στην πέμπτη θέση (που οδηγεί στα μπαράζ και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την τέταρτη ομάδα από τη Ζώνη Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής -Κόστα Ρίκα ή Ονδούρα-) ή στη χειρότερη να μείνουν εκτός Μουντιάλ (για πρώτη φορά έπειτα από το 1970).

Το Μεξικό και οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο όσον αφορά τη ζώνη Βόρειας/Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Από εκεί και πέρα, Κόστα Ρίκα και Ονδούρα διεκδικούν το τελευταίο «εισιτήριο» που οδηγεί απευθείας στη Νότιο Αφρική. Αυτή τη στιγμή τον πρώτο λόγο έχουν οι Κοσταρικανοί, ενώ η ομάδα της Ονδούρας αναμένεται να παίξει στα μπαράζ της διοργάνωσης.

Η πρώτη ομάδα από τη ζώνη της Αφρικής που ήταν δεδομένο ότι θα βρίσκεται στη γιορτή του ποδοσφαίρου ήταν η οικοδέσποινα Νότιος Αφρική. Από εκεί και πέρα, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν κλείσει θέση και περιμένουν τις υπόλοιπες τρεις που μπορούν να παίξουν στο Μουντιάλ (Καμερούν ή Γκαμπόν, Τυνησία ή Νιγηρία, Αλγερία ή Αίγυπτος).

Η Αυστραλία ήταν η πρώτη ομάδα που πήρε το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο όσον αφορά τη ζώνη της Ασίας. Στη συνέχεια, την παρουσία τους στο Μουντιάλ εξασφάλισαν η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Βόρειος Κορέα (ύστερα από 44 χρόνια).

Την παρουσία τους στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής παίζουν το Μπαχρέιν με τη Νέα Ζηλανδία, στο πλαίσιο των μπαράζ Ασίας-Ωκεανίας. Το Μπαχρέιν, αν προκριθεί. θα γίνει η πιο μικρή πληθυσμιακά χώρα που συμμετέχει στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα των δύο ομάδων ήταν 0-0 και τον πρώτο λόγο έχουν οι Νεοζηλανδοί, αφού ο επαναληπτικός θα γίνει στην έδρα τους.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube