ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ
Στα τέλη της δεκαετίας του '50 και στα πρώτα χρόνια του '60 η Θεσσαλονίκη απέκτησε σπουδαία ιστορικά κτίρια, τα οποία συνδέθηκαν άπαξ διά παντός με τη φυσιογνωμία της μεταπολεμικής πόλης. Χτίστηκαν οι πανεπιστημιακές σχολές, όπως η Φυσικομαθηματική το 1957, το Κυβερνείο το 1955, το Καυτανζόγλειο το 1960, ο νέος σιδηροδρομικός σταθμός το 1960, το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το 1961, το Παλαί ντε Σπορ μέσα στη ΔΕΘ το 1963 κ.ά. Παράλληλα ήρθαν τα νέα επιβλητικά περίπτερα που απέκτησε η Διεθνής Εκθεση.
Οι πολυκατοικίες ολοκαίνουργιες, με τα διαμερίσματα–κλουβιά, ξεφύτρωναν δίπλα σε ηρωικά μνημεία όπως η Καμάρα, ο Λευκός Πύργος και η Ροτόντα, αφανίζοντας τα παλιά κομψά διώροφα νεοκλασικά με τους κήπους. Η καραμανλική αντιπαροχή έκανε το… θαύμα της.
Γι' αυτό κι αν δεις τη Θεσσαλονίκη όπως απαθανατίστηκε στην ταινία «Ξυπόλητο Τάγμα» (κορυφαία στιγμή του ελληνικού κινηματογραφικού νεορεαλισμού) του 1953 και στη συνέχεια στη «Χριστίνα» του Δαλιανίδη (1960), θα πιστέψεις ότι μεσολάβησαν πενήντα και όχι μόνο επτά χρόνια.
Οι παλαιότεροι λένε ότι ήταν σαν να ξυπνήσαμε μια μέρα στο κέντρο της πόλης και βρεθήκαμε στο Χόλιγουντ. Στο κέντρο αυτά, στην Τσιμισκή και στον Λευκό Πύργο, διότι στην Καλαμαριά και στις δυτικές συνοικίες η εγκατάλειψη, η έλλειψη υποδομών και η λάσπη ήταν το καθημερινό σκηνικό.
Το μέρος όμως που έγινε πόλος έλξης ηθοποιών, τραγουδιστών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων πριν από πενήντα χρόνια ήταν χωρίς άλλο το νέο γήπεδο της Τούμπας, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1959.
Εκείνο τον Σεπτέμβρη, με ωδίνες τοκετού, το ελληνικό ποδόσφαιρο ετοιμαζόταν να υποδεχθεί την Α΄Εθνική. Για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο συγκροτούνταν μια διοργάνωση κορυφαίου επιπέδου με 16 ομάδες.
Επειδή όμως το πρωτάθλημα αργούσε ν’ αρχίσει (τελικά ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 1959) οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, κυρίως ο δαιμόνιος Γιώργος Παντελάκης, σκέφτηκαν πως θα ήταν ευκαιρία να γνωρίσει μαζικά ο κόσμος το γήπεδο, οργανώνοντας φιλικά ματς με τις μεγάλες ομάδες του κέντρου: ΠΑΟ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ.
Η συγκυρία ήταν εκπληκτική: ο κόσμος διψούσε για μπάλα, πολλοί από τους γύρω νομούς με την ευκαιρία της ΔΕΘ θα έρχονταν και στο γήπεδο για να θαυμάσουν από κοντά τους «κόκκινους» Μπέμπη και Σιδέρη, τους «πράσινους» Δομάζο και τον Λινοξυλάκη, τους «κιτρινόμαυρους» του Νότιου «Δικεφάλου» Νεστορίδη και Σταματιάδη, αλλά και τους Κουϊρουκίδη, Κιουρτζή, Πρόγιο και τους άλλους μεγάλους ΠΑΟΚτσήδες άσους της εποχής.
Το γήπεδο της Τούμπας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου με φιλοξενούμενη την ΑΕΚ. Το ματς έληξε 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν υπέροχος με έναν ολοκαίνουργιο χλοοτάπητα, όπως έγραψαν την άλλη μέρα τα «Αθλητικά Νέα»: «Το πράσινο ταπέτο απλώνεται μεγαλόπρεπο μπροστά, περιμένοντας τα νιάτα για τον ευγενικό τους αγώνα».
Στα εγκαίνια παρόντες οι υπουργοί Δημ. Εργων, Ν. Μάρτης, και Εθν. Αμυνας, Γ. Θεμελής. Διηγείται ο ποιητής της Θεσσαλονίκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος:
«Ο πατέρας μου πήγαινε στον ΠΑΟΚ. Είχε φτιάξει ένα μεγαλούτσικο πανό με χαρτόνι όπου εγώ του έγραψα με μεγάλα γράμματα "Μπιζίμ ΠΑΟΚ", να ζήσει ο ΠΑΟΚ ! Τιμούσε έτσι και όλους τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης απ' όπου καταγόταν. Οταν έχανε ο ΠΑΟΚ, έφτανε στο σπίτι σιωπηλός και με διπλωμένο το πανό χωρίς όρεξη για κουβέντα».
Δύο φανατικοί φίλοι του ΠΑΟΚ, οι Κουβουκλιανός και Χατζηθεοδώρου, ταξίδεψαν από το Μόναχο οδηγώντας τριάντα ώρες, διότι άκουσαν από το ραδιόφωνο για τα εγκαίνια και δεν μπορούσαν να λείψουν!
Το ματς με τον Παναθηναϊκό έγινε την επόμενη Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας πλήθος προσωπικοτήτων από το θέατρο, το σινεμά, το τραγούδι και το ραδιόφωνο. Τώνης Μαρούδας, Γιώργος Μουζάκης, Πάνος Σάμης, Γιώργος Φούντας, Τόλης Χάρμας, αλλά και η ηθοποιός Μάριον Σίλβα, η χορεύτρια και παρτενέρ του Καστρινού, Χρυσούλα Ζώκα, ο κομφερασιέ Γιώργος Οικονομίδης, ο Νίκος Καμπάνης κ.ά. διακρίνονται σε φωτογραφίες στα επίσημα της ολοκαίνουργιας Τούμπας!
Δεκαπέντε χιλιάδες Βορειοελλαδίτες, φίλοι του ΠΑΟΚ οι πιο πολλοί, είχαν γεμίσει το γήπεδο. Σε μια γωνιά φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν υψώσει ένα πανό που ανέγραφε: «Οι φίλαθλοι του ΠΑΟ σού εύχονται πάντα νίκες στο νέο σου στάδιο». Η ευχή τους, δυστυχώς γι' αυτούς, έπιασε και ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1!
Την επομένη Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρωταθλητής Ολυμπιακός με όλα του αστέρια Θεοδωρίδη, Σιδέρη, Μπέμπη, Πολυχρονίου, Ρωσσίδη.
Το ματς, στο οποίο έθελξε ο Θανάσης Μπέμπης, αλλά και έκανε σπουδαίες αποκρούσεις ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, έληξε με ισοπαλία 1-1. Μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε τουλάχιστον να μη χάσει σε κείνες τις τρεις λαμπερές φιλικές αναμετρήσεις που έμειναν ως το «Χόλιγουντ της Θεσσαλονίκης».
Από τα παραλειπόμενα του ματς:
• Ο κομφερασιέ Γιώργος Οικονομίδης πιάνει κουβέντα με φιλάθλους:
«Ολυμπιακό "πιστεύω" ή ολυμπιακή προσχώρησις σας έφερε στο γήπεδο, κύριε Οικονομίδη;»
«Η… Ολυμπιακή αεροπορία!»
•«Η άφιξις του κ. Ανδριανόπουλου, υπουργού επί της Εμπορικής Ναυτιλίας και παλαιάς δόξης του Ελληνικού ποδοσφαίρου, έδωσε την ευκαιρία εις τας χιλιάδας των φιλάθλων να χειροκροτήσουν θερμά έναν μεγάλο μαχητή της αθλητικής οικογενείας. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν να τιμούν όλους κείνους που ποικιλοτρόπως υπηρέτησαν τον Ελληνικόν Αθλητισμόν»!
Από το ρεπορτάζ, επίσης:
«Γιατί δεν μπήκαν λεωφορεία για το νέο γήπεδο της Τούμπας από την Καλαμαριά; Γιατί τέτοια περιφρόνηση προς τους Καλαμαριώτες φίλους του ΠΑΟΚ;».
Τότε επρόκειτο για ολόκληρο ταξίδι. Τους πιο πολλούς Καλαμαριώτες, τα θρυλικά «τσαμούρια», τους αναγνώριζαν από τη λάσπη στα παπούτσια!
Εκείνες τις μέρες έσπαγε τα ταμεία των σινεμά της Θεσσαλονίκης η ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» με τη Βουγιουκλάκη. Καλά τα πήγαινε και μια άλλη πολυσυζητημένη αφελής κωμωδία της εποχής, το «Διακοπές στην… Κολοπετεινίτσα». Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονταν και ο μεγάλος Βασίλης Λογοθετίδης με την παρτενέρ του, Ιλυα Λιβυκού. Επαιξε στο «Παλλάς» για λίγες ημέρες, στην κωμωδία του Στέφανου Φωτιάδη: «Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος».