Την Παρασκευή, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε η επίσημη συνέντευξή Τύπου ενόψει του Παγκόσμιου Τελικού Στίβου WAF - IAAF / VTB Bank. Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης μίλησαν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της IAAF, Σεργκέι Μπούμπκα, ο γενικός γραμματέας της IAAF, Πιέρ Βάις, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του WAF 2009, Σταύρος Δουβής, καθώς και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του WAF 2009, Βασίλης Σεβαστής.
Σεργκέι Μπούμπκα (εκτελεστικός αντιπρόεδρος της IAAF): «Μόλις μερικές εβδομάδες έπειτα από το φανταστικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βερολίνου, το οποίο πολλοί αποκάλεσαν σωστά ως το 'Ευτυχισμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα' και είχε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης σε πολλές σημαντικές χώρες, βρισκόμαστε εδώ για τον Παγκόσμιο Τελικό Στίβου. Είναι η κορύφωση του Παγκόσμιου Σιρκουί Στίβου, μία διοργάνωση με μεγάλες συγκινήσεις. Οι καλύτεροι των καλύτερων είναι εδώ, μαζί μας: Αθλητές και αθλήτριες που συνολικά κατέκτησαν 30 χρυσά μετάλλια, 26 ασημένια και 25 χάλκινα στο Βερολίνο. Οφείλω να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή του WAF 2009 για την πολύ σκληρή δουλειά τους και για όλη την ενέργεια που έχουν αφιερώσει σ' αυτή τη διοργάνωση. Περιμένουμε ένα φανταστικό κοινό στο στάδιο και είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι όλα τα εισιτήρια έχουν πουληθεί. Προσδοκούμε σε μια επιτυχή διοργάνωση, με σπουδαίες επιδόσεις».
Πιέρ Βάις (γενικός γραμματέας της IAAF): «Ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε για το μέλλον του Παγκόσμιου Σιρκουί Στίβου (World Athletics Tour) και του Παγκόσμιου Τελικού Στίβου. Η ταυτόχρονη ύπαρξη των Γκόλντεν Λιγκ, των Σούπερ Γκραν Πρι, των Γκραν Πρι, συν του Παγκόσμιου Τελικού Στίβου, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό. Έτσι, από τη νέα χρονιά, θα υπάρχει η σειρά αγώνων Ντάιαμοντ Λιγκ, που παράλληλα θα επεκτείνεται εκτός Ευρώπης».
Γιάννης Ιωαννίδης (Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού): «Καλωσορίζουμε τους εκπροσώπους της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου. Προσπαθούμε για να αισθάνονται χαρούμενοι. Και ενδεχόμενη ατέλεια αν υπάρχει στη διοργάνωση, εδώ είμαστε να τη διορθώσουμε. Για τη διοργάνωση που αναλάβαμε μαζί με τον ΣΕΓΑΣ έχω να πω ότι κάναμε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τα πάντα, να μην ξεχάσουμε το παραμικρό. Εύχομαι να σημειωθούν μεγάλα ρεκόρ στους αγώνες. Με την εξάντληση των εισιτηρίων, θέλουμε να αποδείξουμε ότι αν στην Ελλάδα φιλοξενούνται μεγάλες διοργανώσεις, μπορούμε να γεμίσουμε και Στάδιο χωρητικότητας 70.000 θέσεων. Επίσης ευχαριστώ τον Ουσέιν Μπολτ, που έτρεξε σήμερα με ένα παιδάκι 5 ετών. Έδειξε τον άριστο χαρακτήρα του. Πέρα από πολύ καλός αθλητής είναι και πολύ καλός άνθρωπος. Έγινε για λίγη ώρα κι αυτός παιδί. Ο αντίπαλός του, μάλιστα, είχε την τύχη να τον κερδίσει στην άτυπη κόντρα που έκαναν σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Σε ό, τι αφορά εμένα, ως προπονητής μπάσκετ χρησιμοποίησα μεθόδους του στίβου. Γι΄ αυτό το λόγο χρωστάω πολλά στον κλασικό αθλητισμό και θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ για όλα αυτά που κέρδισα. Όνειρό μου είναι να αγωνιστούν κάποια στιγμή όλα τα παιδιά με τον κλασικό αθλητισμό και με οποιοδήποτε άθλημα αυτά επιθυμούν».
Σταύρος Δουβής (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του WAF 2009):«Μετά από 16 μήνες από τη μέρα ανάθεσης της διοργάνωσης και πολλών συναντήσεων που μεσολάβησαν, δηλώνω σήμερα ευτυχής ότι κερδίσουμε το στοίχημα που είχαμε υποσχεθεί στην παγκόσμια ομοσπονδία. Διοργανώνονται οι αγώνες στο Καυτανζόγλειο Στάδιο, σε μια αθλητική εγκατάσταση που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλες. Είναι ένα άρτιο Στάδιο που μπορεί να διοργανώσει αγώνες τέτοιου επιπέδου. Και το δεύτερο σχόλιό μου αναφέρεται σε κάτι που δεν πίστευε κανένας. Δεν υπάρχει κανένα εισιτήριο. Και πέρα από την εξάντλησή τους, θα βάλουμε μέσα στο Στάδιο και πολλά παιδιά δωρεάν, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τόσο μεγάλους αθλητές και να τους μετατρέψουν σε ινδάλματά τους. Ευχαριστούμε στην IAAF για την ανάθεση των αγώνων. Θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου».
Βασίλης Σεβαστής (πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του WAF 2009): «Θα περιοριστώ ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ να καλωσορίσω την ηγεσία της IAAF και όλη την ομάδα της διεθνούς ομοσπονδίας που μάς βοήθησε για να φέρουμε εις πέρας αυτήν τη διοργάνωση, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου που θα λειτουργήσουν σαν παράθυρο προς όλο τον κόσμο για όλα αυτά που θα συμβούν το Σαββατοκύριακο στο «Καυτανζόγλειο» Στάδιο. Όλα θα πάνε καλά και θα εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι. Με τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθήσαμε να πετύχει η διοργάνωση. Εύχομαι σε όλους τους αθλητές έναν καλό αγώνα και μέσα από το γεμάτο στάδιο και τους χιλιάδες φιλάθλους που στηρίξουν τις προσπάθειές του, να τους ανταποδώσουμε την τιμή που μας έκαναν να δώσουν το 'παρών' στη διοργάνωση».
Στο δεύτερο μέρος, μίλησαν ο κάτοχος των παγκόσμιων ρεκόρ στα 100μ. και 200μ. ανδρών, Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400μ. εμπόδια ανδρών, Αμερικανός Κέρον Κλέμεντ, ο Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής στον ακοντισμό ανδρών, Νορβηγός Αντρέας Θόρκιλντσεν, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 200μ. γυναικών, Αμερικανίδα Άλισον Φέλιξ, καθώς και ο Έλληνας πρωταθλητής των 400μ. εμπόδια ανδρών και πέμπτος παγκόσμιος πρωταθλητής του Βερολίνου, Περικλής Ιακωβάκης.
ΓΙΟΥΣΕΪΝ ΜΠΟΛΤ (Τζαμάικα, Ολυμπιονίκης & παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. και 200μ.):
Αναφορικά με τους στόχους του στη διοργάνωση:«Δεν ξέρω τι μπορώ να πετύχω. Στο Γκόλντεν Λιγκ των Βρυξελλών ξάφνιασα ακόμα και τον εαυτό. Βοήθησε πάρα πολύ το κοινό, από το οποίο άντλησα ενέργεια. Με υποδέχτηκαν πολύ καλά και πέτυχα αυτό που είδατε. Αν το πλήθος είναι και εδώ ενθουσιώδες, μπορώ να πετύχω πολλά. Ηταν απόφαση του προπονητή μου να έρθουμε για τον τελικό και να τελειώσουμε εδώ τη χρονιά. Αισθάνομαι πολύ κουρασμένος.»
Σχετικά με το αγαπημένο του αγώνισμα:«Προτιμώ τα 200 μέτρα. Είμαι ψηλός και αυτό είναι μειονέκτημα στην εκκίνηση των 100 μέτρων. Στα 200 μ. όμως η σωματοδομή μου είναι η κατάλληλη.»
Ποιο άλλο αγώνισμα ξεχώρισε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου:«Όλα τα αγωνίσματα ήταν πολύ ανταγωνιστικά. Θα έλεγα τα 400 μέτρα. Η Σάνια Ρίτσαρντς έκανε εξαιρετική δουλειά».
Πώς είδε την εκδήλωση στο σχολείο της Θεσσαλονίκης:«Γενικά δεν βγαίνω συχνά, αφού προέχουν οι προπονήσεις. Για αυτό διασκέδασα πολύ στο σχολείο. Τα παιδιά με υποδέχτηκαν πολύ θερμά.»
Αν θα μετείχε σε αγώνα 600 μ. κόντρα στον Κενενίσα Μπεκέλε: «Τα 600 μ. είναι πολύ ενδιαφέρουσα απόσταση. Εχω τρέξει 1-2 φορές πιο μικρός. Θα είχε πλάκα αυτή η κόντρα. Αν με αφήσει ο κόουτς να το κάνω, γιατί όχι;. Ολοι θέλουν να το δουν».
Ποιο άλλο αγώνισμα θα του ταίριαζε: «Το μήκος. Και τα 110 μ. εμπόδια μου αρέσουν, αλλά δεν είμαι πολύ ευλύγιστος. Επιπλέον φοβάμαι ότι θα χτυπάω συνέχεια στους αστραγάλους και στα γόνατα».
Αν προετοιμάζεται ψυχολογικά πριν από τους αγώνες: «Δεν κάνω νοερή προπόνηση. Είμαι πάντα ήρεμος. Πιο νευρικός μπορεί να είμαι όταν αγωνίζομαι στην Τζαμάικα. Όταν ήμουν 15 χρονών (είχε κάνει ήδη ρεκόρ κατηγορία με χρόνο 20.58 στα 200 μ.) σε αγώνα στην πατρίδα μου ήμουν πολύ νευρικός. Ο κόσμος φώναζε το όνομά μου κι αυτό χειροτέρευε την κατάσταση. Μέχρι και τα παπούτσια είχα φορέσει ανάποδα. Όταν μπήκα στον διάδρομο, έτρεμα και είπα δεν θα ξανά-αγχωθώ.»
Η φετινή σεζόν με μία λέξη:«Εκπληκτική».
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΙΑΚΩΒΑΚΗΣ (Ελλάδα, πρωταθλητής Ευρώπης στα 400 μ. με εμπόδια):
Για τη συμμετοχή του στο WAF 2009: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ τον ελληνικό στίβο. Μακάρι να είχαμε κι άλλους τοπ αθλητές. Εύχομαι να συμβεί αυτό στο μέλλον. Στον αγώνα θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Μαθαίνουμε ότι το στάδιο θα είναι γεμάτο. Μακάρι να μπουν και υπεράριθμοι για να απολαύσουν μεγάλους αθλητές και μεγάλες επιδόσεις. Είναι καταπληκτικό να τρέχεις στη χώρα σου σε γεμάτο στάδιο. Σου δίνει έξτρα κίνητρο για να το κάτι παραπάνω. Και τη χωρητικότητα Ολυμπιακού σταδίου να είχε το Καυτανζόγλειο, θα γέμιζε. Σε τεστ που έκανα χθες, αυτό που κάνω πάντα πριν από τους αγώνες, είδα ότι μπορώ να τρέξω πιο γρήγορα από το Βερολίνο».
Πώς κύλησε η σεζόν:«Εξαιτίας ενός τραυματισμού άργησα να βρω ρυθμό. Από τις 5 Ιουλίου, άρχισα να βλέπω βελτίωση και ήταν θέμα χρόνου κα αυτοπεποίθησης να βγει η επίδοση. Σε κάθε κούρσα στο Βερολίνο ήμουν καλύτερος.»
Ποιο άλλο αγώνισμα τον εντυπωσίασε στο Βερολίνο:«Μισή ώρα μετά την κούρσα μου, έτρεξε ο Μπολτ στα 100 μέτρα. Ημουν στο προθερμαντήριο και βλέπαμε στην οθόνη τα τεκταινόμενα με διαφορά 4-5 δευτερολέπτων. Ακούγαμε τις ζητωκραυγές, αλλά δεν ξέραμε τι ακριβώς είχε κάνει. Με εντυπωσίασε και αυτό που έγινε με την Φρίντριχ, αλλά και οι σκυτάλες».
Σε ποιο άλλο αγώνισμα θα μπορούσε να διακριθεί:«Στα 400 απλά σίγουρα. Με την προπονήτριά μου λέμε και για 800 μέτρα. Νομίζω ότι θα πήγαινα καλά».
Γιατί καθυστέρησε να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή του:«Μετά το Βερολίνο μού πήρε 4-5 μέρες να το αποφασίσω. Τελικά πήραμε την απόφαση να έρθουμε. Ηθελα να τελειώσω τη σεζόν με την καλύτερη παρουσία μου μέσα στη χρονιά. Όταν βρίσκεις ρυθμό και αισθάνεσαι καλύτερα, λες να κυνηγήσεις το καλύτερο».
Με μία λέξη, πως αισθάνεται για το τέλος της σεζόν:«Ανακουφισμένος».
ΑΛΙΣΟΝ ΦΕΛΙΞ (ΗΠΑ, τρις παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 200 μ.):
Για τη φετινή σεζόν και τον αυριανό αγώνα: «Ήταν μια πολύ καλή σεζόν. Έχω καταφέρει πολλά σε μικρή ηλικία (24 ετών) και με περιμένουν κι άλλα στο μέλλον. Είμαι σε καλή κατάσταση, όχι σούπερ, αλλά μπορώ να τα πάω καλά, να κάνω έναν καλό αγώνα. Στην κούρσα θα είναι και η Σάνια Ρίτσαρντς, ενώ και η Φέργκιουσον είναι πολύ δυνατή. Θα είναι πολύ γερή κούρσα».
Τι ξεχώρισε από το Βερολίνο:«Τα παγκόσμια ρεκόρ».
Ποιο άλλο αγώνισμα θα έκανε:«Θα μπορούσα να τρέξω στα 400 μ. με εμπόδια».
Με μια λέξη η σεζόν:«Ένα ταξίδι».
ΑΝΤΡΕΑΣ ΘΟΡΚΙΛΝΤΣΕΝ (Νορβηγία, Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής Ευρώπης και Κόσμου στον ακοντισμό):
Για τη νίκη του στο Βερολίνο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα:«Νοιώθω υπερήφανος, που με αυτή τη νίκη είμαι πλέον ο εν ενεργεία κάτοχος και των τριών μεγάλων τίτλων. Μέσα στη σεζόν είχα πολλά σκαμπανεβάσματα, απόρροια κάποιων τραυματισμών. Στις Βρυξέλλες έριξα μόνο μια βολή γιατί αισθάνθηκα ενόχληση στον προσαγωγό. Είναι ένας πόνος που φεύγει και έρχεται. Ευτυχώς οι φυσιοθεραπευτές μου κάνουν καλή δουλειά και με φέρνουν και πάλι σε καλή κατάσταση».
Σχετικά με το αν μπορεί να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιαν Ζελέζνι (98.48 μ.):«Μέχρι τώρα κυνηγούσα τίτλους. Μου αρέσει περισσότερο να αγωνίζομαι σε μεγάλους αγώνες με πολύ κόσμο και ωραία ατμόσφαιρα. Τα ρεκόρ έρχονται σε μικρότερα μίτινγκ, όπου φυσάνε… τυφώνες».
Ποιο άλλο αγώνισμα ξεχώρισε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου:«Ο δίσκος των ανδρών ήταν εντυπωσιακός. Αξιομνημόνευτη ήταν και η στιγμή που το στάδιο έκανε απόλυτη ησυχία στο άλμα εις ύψος για την Αριάνε Φρίντριχ. Φυσικά και ο… Γιουσέιν ήταν πολύ καλός (ο Θόρκιλντσεν είχε βάλει στοίχημα ότι οι τρεις πρώτες ερωτήσεις θα γινόντουσαν στον Μπολτ και δικαιώθηκε)».
Αν μπορεί να κερδίσει τον Γιουσέιν Μπολτ:«Μπορώ να τρέξω μαζί του, αν μου χαρίσει 50 μ. στο 100άρι και 100 στο 200άρι!»Ποιο άλλο αγώνισμα θα μπορούσε να κάνει:«Νομίζω κανένα. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό σε όλα τα αγωνίσματα».
Η φετινή σεζόν με μία λέξη:«Επιτυχημένη»
ΚΕΡΟΝ ΚΛΕΜΕΝΤ (ΗΠΑ, δις παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μ. εμπόδια):
Σχετικά με το κίνητρό του, μετά από δύο παγκόσμιους τίτλους, σε ηλικία 24 ετών:«Θέλω να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω. Να τρέχω γρήγορα. Ετρεξα και σε κούρσες 400 μέτρων μετά το Βερολίνο, γιατί δούλευα την ταχύτητά μου. Είναι η ίδια απόσταση, το ίδιο απαιτητική σε συγκεκριμένα σημεία της κούρσας. Πρέπει να είσαι δυνατός στα τελευταία μέτρα».
Αναφορικά με τους αντιπάλους του στην κούρσα:«Υπάρχουν πολλοί καλοί αθλητές. Εγώ θέλω να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου, στη γραμμή μου, στα εμπόδια μου».
Ποιους άλλους αθλητές θαύμασε στο Βερολίνο:«Τον Γιουσέιν Μπολτ, τη Σάνια Ρίτσαρντς, τον συναθλητή μου Αϊζα Φίλιπς»
Ποιο άλλο αγώνισμα θα έκανε:«Παλιά έκανα διάφορα αγωνίσματα. Ύψος, 110 μ. και 400 μ. με εμπόδια. Πάντα ήθελα να κάνω επί κοντώ. Είναι αρκετά ενδιαφέρον αγώνισμα.»
Με μια λέξη η χρονιά:«Ευλογημένη».
* Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια και για τις δύο ημέρες της διοργάνωσης (12 & 13 Σεπτεμβρίου)
Επιμέλεια: Φλώρα Μιχαλοπούλου