Ψηλά, όπως αρμόζει στην ποιότητα και την παράδοση της Εθνικής ομάδας, βάζει ο Γιόνας Καζλάουσκας τον πήχη για το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, που ξεκινά τη Δευτέρα.
«Αυτό που θέλω να πάρουμε από το Ευρωμπάσκετ είναι ένα μετάλλιο. Γιατί να περιμένω κάτι λιγότερο; Ο.Κ., χάσαμε κάποιους παίκτες, δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Μπορεί και να επιλέξαμε παίκτες από διαφορετικές ομάδες, από διαφορετικά πρωταθλήματα με διαφορετικές ιδέες. Πώς, όμως, μπορούμε να πετύχουμε, αν δεν έχουμε βάλει τον υψηλότερο στόχο; Η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικεί κάτι λιγότερο! Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, να πολεμήσουμε και μετά να δούμε τι έχουμε καταφέρει. Τα ΜΜΕ να πουν αν πετύχαμε ή όχι. Αν προσπαθήσαμε ή όχι», δήλωσε στη «SportDay» ο Λιθουανός προπονητής.
Οι συγκρίσεις με τον προκάτοχό του, Παναγιώτη Γιαννάκη, θα είναι αναπόφευκτες, αλλά ο ίδιος δεν φοβάται. «Όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάει και ασχολείται με το μπάσκετ. Ότι είναι χώρα του μπάσκετ. Και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα μείνει ο Γιαννάκης, ένας μεγάλος προπονητής που έχει καταφέρει πολλά μεγάλα πράγματα, εμφανίστηκα εγώ. Εν κατακλείδι, όπου και να πάει ένας κόουτς, υπάρχει πίεση. Και καθένας που επιλέγει να κάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να μάθει να ζει με την πίεση».
Οι σημαντικές απουσίες και το ανανεωμένο ρόστερ δυσκολεύουν το έργο του 53χρονου προπονητή, αλλά ο ίδιος δεν αναζητεί δικαιολογίες για τυχόν αποτυχίες. «Όταν συμφώνησα να αναλάβω την Ελλάδα, ευθύς αμέσως άρχισα να σκέφτομαι πώς θα είναι η ομάδα, τι σύστημα να ακολουθήσω. Ο,τι, όμως, σκεφτόμουν και ετοίμαζα ανετράπη όταν χάσαμε κάποιους παίκτες-κλειδιά, όπως οι Παπαλουκάς, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Βασιλόπουλος. Άλλαξα το πρόγραμμα, πρώτα στο μυαλό μου, ώστε να καταφέρω να βρω νέα πράγματα που θα μπορούσα να εφαρμόσω για να επιτύχουμε κάποια διάκριση. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολο για μένα να αλλάξω πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βασίζομαι, λοιπόν, στην προσωπικότητα κάθε παίκτη. Στο ρόστερ υπάρχουν πολλοί παίκτες, νέοι σε ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο εύκολο να τους εξηγήσω πώς να αλλάξουν κάποια πράγματα στο παιχνίδι τους -σε σύγκριση με άλλα παιδιά που επί πολλά χρόνια παίζουν με τον ίδιο τρόπο. Φυσικά, δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Και ό,τι αλλάζεις, γίνεται σταδιακά. Δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη».