Οι μέρες ξεκούρασης και διακοπών για τους ποδοσφαιριστές έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Αν και βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού, ο «χειμώνας» για τις ομάδες τώρα ξεκινάει! Οι παίκτες φοράνε τα καινούρια παπούτσια και τις νέες εμφανίσεις τους, οι προπονητές σκέφτονται μόνο τον επόμενο αντίπαλο τους, οι διαιτητές «ξεσκονίζουν» τις σφυρίχτρες τους και τα πρωταθλήματα ξεκινούν. Πρεμιέρα αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε και στην ΣούπερΛίγκα. Όχι στην δικιά μας (το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκινάει στις 22-23 Αυγούστου), αλλά σε αυτήν της Πορτογαλίας.

Καλώς ή κακώς στην Πορτογαλία είναι γνώριμο το σκηνικό τα τελευταία χρόνια. Η Πόρτο μετρά έξι πρωταθλήματα στις τελευταίες εφτά περιόδους (η Μπενφίκα πανηγύρισε το 2004-05) με τα τελευταία τέσσερα να είναι συνεχόμενα και να τα κερδίζει χωρίς να νιώθει ιδιαίτερη αντίσταση από την «αιώνια» αντίπαλο της, Μπενφίκα. Ο Πίντο ντα Κόστα βαδίζει στην απολύτως πετυχημένη «πεπατημένη» των τελευταίων ετών, αγοράζοντας φτηνά και πουλώντας ακριβά. Η συνεργασία του με τον προπονητή Ζεσουάλδο Φερέιρα (τεχνικό των «δράκων» εδώ και μια τριετία) είναι σε αγαθά πλαίσια, καθώς ο έμπειρος τεχνικός του φέρνει τα πρωταθλήματα, αξιόλογες ευρωπαϊκές πορείες (η «τρελή» διετία του Ζοσέ Μουρίνιο με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ουέφα το 2003 και του Τσάμπιονς Λιγκ ένα χρόνο μετά δεν γίνεται κάθε μέρα), ενώ αξιοποιεί άριστα και τα ταλέντα της ομάδας.

Ο Πίντο ντα Κόστα αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι ίσως ο καλύτερος διαπραγματευτής και με διαφορά ο καλύτερος επιχειρηματίας – πρόεδρος από όλες τις ομάδες της Ευρώπης. Έχει κάνει τον σύλλογο της Πόρτο «χρυσωρυχείο» και βλέπει το πρόσημο από το ισοζύγιο των μεταγραφών κάθε χρόνο να είναι πάντοτε θετικό. Έτσι και φέτος, ο σύλλογος από το μεταγραφικό «αλισβερίσι» είχε συνολικά (σχεδόν) 45 εκατ. ευρώ έσοδα.

Από την άλλη, η Μπενφίκα προσπαθεί διαρκώς να ανακτήσει τα σκήπτρα στην Πορτογαλία αλλά βλέπει την προσπάθεια της να πέφτει στο κενό. Η ομάδα της Λισαβόνας παραμένει η μεγαλύτερη στην ιστορία (με 31 κατακτήσεις πρωταθλημάτων έναντι 27 της Πόρτο και 22 της Σπόρτινγκ) ενώ κανείς δεν μπορεί να λησμονεί τα δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχει στην συλλογή της (το ’61 και το ’62). Η αλήθεια είναι όμως ότι βλέπει την «πλάτη» της Πόρτο τα τελευταία έτη, γεγονός που προσπαθεί να το αλλάξει. Με ποιο τρόπο;

Αλλάζει προπονητές, χρήζει τεχνικούς διευθυντές ανθρώπους που ξέρουν από ποδόσφαιρο και «πονάνε» τον σύλλογο (βλ. Ρουί Κόστα) και κυρίως δαπανώντας αρκετά χρήματα για να ανέβει ξανά στον θρόνο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Το φετινό καλοκαίρι ξόδεψε το ποσό των 24 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα έχει τα απαραίτητα εφόδια για να τα καταφέρει.

Βεβαίως, πέρα από αυτές τις ομάδες υπάρχει πάντοτε και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Μπορεί τα «λιοντάρια» να έχουν να γευτούν την χαρά του πρωταθλήματος από την περίοδο 2001-02, ωστόσο οι 22 φορές που έχουν κόψει πρώτοι το νήμα, κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα τους καθιστά. Έχει να υπερηφανεύεται και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ουέφα το 1964, ενώ μόλις το 2007 και το ’08 ήταν η ομάδα που πανηγύριζε την κατάκτηση του κυπέλλου της Πορτογαλίας, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος αγνοήσει την Σπόρτινγκ, θα το πληρώσει ακριβά. Δεν ακολουθεί την πολυέξοδη τακτική της Μπενφίκα, ούτε έχει τα έσοδα της Πόρτο. Είναι όμως, πάντοτε εκεί. «Σφήνα» στους δύο μεγάλους!

Κάτω από τις συγκεκριμένες ομάδες, υπάρχει το «χάος»! Ή μάλλον, περίπου το χάος, μια και η Μπελενένσες έχει στην τροπαιοθήκη της τέσσερα πρωταθλήματα και από ένα έχουν οι Μποαβίστα (το 2001), Ολχανένσε (το μακρινό 1924), Μαρίτιμο (’26) και Καρκαβελίνιος (’28).

Οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων της Πορτογαλίας:

Πορτο

Πολλή δουλειά είχαν και φέτος οι υπεύθυνοι των μεταγραφών της Πόρτο, αλλά έφεραν και πάλι «εις πέρας» την αποστολή τους, αποφέροντας στον σύλλογο, συνολικά κέρδη σχεδόν 45 εκατ. ευρώ. Οι περσινοί πρωταθλητές είπαν το πρώτο «ναι», όταν η Λυών έδωσε 15 εκατ. για τον Αλί Σισόκο. Στην γαλλική ομάδα δεν βρήκαν πρόβλημα στα δόντια του 22χρονου ακραίου (όπως ισχυρίζονταν στην Μίλαν) και αφού είδαν ότι δεν τους εξαπάτησε ο πορτογαλικός σύλλογος, έδωσαν εκ νέου 24 εκατ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον Λισάντρο Λόπεζ. Ο Αργεντινός φορ ήταν η μεταγραφή που έφερε τα περισσότερα χρήματα στα ταμεία της ομάδας, αφού ο Λούτσο Γκονζάλες πουλήθηκε στην Μαρσέιγ για 18 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο Ίμπσον που δεν υπολογιζόταν, πουλήθηκε με 4 εκατ. στην Σπαρτάκ Μόσχας, ενώ 3,5 εκατ. ευρώ κόστισε στην Τουλούζ ο Πάολο Μασάδο. Άλλο ένα εκατ. ήρθε «καλοδεχούμενο» από την Λε μαν για τον Ζοάο Πάολο ενώ ο Ζήσης Βρύζας μάλλον πρέπει να έκανε εξαιρετικό «deal» δίνοντας μόλις 300.000 ευρώ για να αγοράσει τα δικαιώματα του Βιερίνια. Συνολικά 65.800.000 ευρώ ήρθαν από τις πωλήσεις και δόθηκαν 21.130.000 για τους αντικαταστάτες τους.

Η πιο «δαπανηρή» μεταγραφή για τους «δράκους» ήταν αυτή του Φερνάντο Μπελούτσι από τον Ολυμπιακό, που τους κόστισε 5 εκατ. 500.000 λιγότερα (δηλ. 4,5 εκατ.) δόθηκαν στην Κλουζ για την αγορά του Αλβάρο Περέιρα. Όπως προαναφέρθηκε, η Πόρτο επενδύει σε ταλέντα και έτσι έδωσε περίπου 3,9 εκατ. για τον Φαλκάο της Ρίβερ Πλέιτ καθώς και 5,6 για να φέρει τους Σεμπαστιάν Πρεντίγκερ (Κολον) και Ντιέγκο Βαλέρι (Λανούς) στην Πορτογαλία. 1,1 κόστισε ο Μαϊκόν της Κρουζέιρο, ενώ ο Πίντο ντα Κόστα «ψώνισε» και από την χώρα του. Συγκεκριμένα, έδωσε 600.000 στην Ρίο Άβε για τον Μιγκέλ Τόρες καθώς και τέσσερα κατοστάρικα στην Λεϊσόες για τον βασικό της τερματοφύλακα, Μπέτο.

Μπενφίκα

Στην Μπενφίκα θέλουν επειγόντως το πρωτάθλημα και δεν τους ενδιέφερε όσα χρήματα κι αν έδιναν, αρκεί ο τίτλος του πρωταθλητή να είχε το όνομα τους στο τέλος. Έτσι, το μοναδικό έσοδο που είχαν, ήταν από την πώληση του Κώστα Κατσουράνη. Ο Έλληνας μέσος ήρθε στον Παναθηναϊκό, αφού βρέθηκε η «χρυσή τόμη» μεταξύ των δύο ομάδων στα 3,5 εκατ. ευρώ.Αντιθέτως, στους «αετούς της Λισαβόνας» έγιναν και πάλι αρκετές μεταγραφές, με την ακριβότερη όλων να είναι αυτή του Ραμίρεζ. Ο πρώην μέσος της Κρουζέιρο κόστισε 7,5 εκατ. ευρώ, όταν ο Χάβι Γκαρσία τιμολογήθηκε με 7 εκατ. από την Ρεάλ Μαδρίτης. Το «πάρε - δώσε» όμως των Πορτογάλων με την «βασίλισσα» δεν σταμάτησε εδώ, αφού αποκτήθηκε και ο Χαβιέ Σαβιόλα. Το «κουνελάκι» «επιβάρυνε» την Μπενφίκα με 5 εκατ. ευρώ επιπλέον. Τελευταία μεταγραφή για την ομάδα του Λουίς Βιεϊρά ο Κεϊρίσον της Μπαρτσελόνα, ο οποίος όμως αποκτήθηκε δανεικός και οι Πορτογάλοι θα πληρώσουν μόνο το συμβόλαιο του.

Αξιόλογη περίπτωση θεωρήθηκε και ο Χοσέ Σάφερ της Ρασίνγκ, για τον οποίο δόθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ 900.000 ήταν η συνολική τιμή των Πεϊσότο (Μπράγκα) και Ζούλιο Σέζαρ. Όχι τον πρώην «ερυθρόλευκο» άσο, αλλά του γκολκίπερ της Μπελελένσες. Τέλος, 2 εκατ. χρειάστηκαν για να δώσει το «ΟΚ» η Μπράσα και να αφήσει το μεγαλύτερο ταλέντο της, Πάτρικ, να πάρει το δρόμο για την Πορτογαλία. Συνολικά, κάτι παραπάνω από 24 εκατ. ευρώ έδωσε η Μπενφίκα για να επιστρέψει στην κορυφή! Θα τα καταφέρει;

Σπόρτινγκ Λισαβόνας

Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ, Ζοσέ Μπετενκούρ, βιώνει την οικονομική κρίση. Η μοναδική μεταγραφή της ομάδας από την Λισαβόνα, ακούει στο όνομα Ματίας Φερνάντεζ. Ο Χιλιανός μέσος δεν υπολογιζόταν από τον Βαλβέρδε στην Βιγιαρεάλ και έτσι τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στο «Ζοσέ Αλβαλάδε». Τα 3,6 εκατ. που προσέφερε η Σπόρτινγκ κρίθηκαν ικανοποιητικά και η μεταγραφή υλοποιήθηκε.

Αντιθέτως, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αποχώρηση (έφυγαν τέσσερις ποδοσφαιριστές ως ελεύθεροι - μεταξύ των οποίων και ο Ντερλέι - καθώς δεν υπολογίζονταν) και στην ομάδα πιστεύουν ότι με το υπάρχον ρόστερ και τις ικανότητες του Πάολο Μπέντο από τον πάγκο, θα παρουσιάσουν και φέτος μια ομάδα άκρως αξιόλογη. Ο βασικός κορμός διατηρήθηκε, ίδωμεν…

Οι Υπόλοιπες:

Οι υπόλοιπες ομάδες κινήθηκαν στην μετριότητα, αφού γνωρίζουν ότι δύσκολα μπορούν να φανούν ανταγωνιστικές στους τρείς μεγάλους του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εφτά ομάδες (Μαρίτιμο, Ακαντέμικα, Πάκος Φερέιρα,Βιτόρια Σετουμπάλ, Ναβάλ, Λεϊρία και Σπόρτινγκ Ολανένσε) δεν έδωσαν (αλλά ούτε και πήραν) έστω ένα ευρώ από μεταγραφές. Όσοι ήρθαν ή έφυγαν ήταν απλώς ελεύθεροι!

Κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στην Μπελενένσες, αν δεν πουλούσε τον Ζούλιο Σέζαρ στην Μπενφίκα με 500.000 ευρώ, στην Ρίο Άβε αν δεν έπαιρνε από την Πόρτο 600.000 για τον Μιγκέλ Λόπες και στην Λεϊσόες που δέχθηκε την προσφορά των 400.000 ευρώ για τον Μπέτο (επίσης από την Πόρτο). Η Γκιμαράες πήρε 500.000 από την πώληση του Γκρέγκορι Αρνόλιν στην Σπόρτινγκ Χιχόν και έδωσε τα 350.000 από αυτά στην Λουμπίν, παίρνοντας τον Μιγκέλ.

Οι μοναδικοί σύλλογοι που κινήθηκαν κάπως στο μεταγραφικό παζάρι ήταν η Μπράγκα και η Νασιονάλ. Η μεν πρώτη πούλησε με 3 εκατ. ευρώ το μεγάλο της αστέρι, Λουίς Αγκιάρ, στην Διναμό Μόσχας, καθώς και τον Πεϊσότο στην Μπενφίκα με 400.000. Αντ’ αυτού, απέκτησε με 200.000 τον Λουίς Πένα από την Εστουντιάντες. Η έτερη ομάδα (Νασιονάλ), αφού «καρπώθηκε» 4,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του Νενέ στην Κάλιαρι, έφερε στην Πορτογαλία δύο παίκτες. Τον Αμουνέκε (με 500.000 ευρώ) από την Τιμισοάρα και τον Πέσνικ από την Κέλιε (με 300.000 ευρώ).



Το πρόγραμμα της αγωνιστικής

Παρασκευή 14/08/09

Λεϊσόες-Μπελενένσες 0-0

Σάββατο 15/08/09

Νασιονάλ-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (21:15)
Μπράγκα-Ακαντέμικα

Κυριακή 16/08/09

Ναβάλ-Ολανένσε (18:00)
Λεϊρία-Ρίο Άβε (19:00)
Πάκος Φερέιρα-Πόρτο (20:00)
Μπενφίκα-Μαρίτιμο (22:15)

Δείτε τη βαθμολογία του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Η επόμενη αγωνιστική:

Παρασκευή 21/08/09

Ολανένσε-Λεϊρία (22:15)

Σάββατο 22/08/09

Μαρίτιμο-Λεϊσόες (21:15)
Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Μπράγκα (23:15)

Κυριακή 23/08/09

Ακαντέμικα-Πάκος Φερέιρα (18:00)
Μπελενένσες-Νάβαλ (18:00)
Ρίο Άβε-Σετούμπαλ (18:00)
Γκιμαράες-Μπενφίκα (20:00)
Πόρτο-Νασιονάλ (22:15)

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube