Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ σιχαινόταν τα λαχανάκια Βρυξελλών! Αυτό αποκάλυψε μία μελέτη Ισπανών ειδικών, οι οποίοι ήρθαν πολύ κοντά στο να λύσουν το «μυστήριο της εξέλιξης», με τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας να δίνουν απάντηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι σιχαίνονται τα λαχανικά και άλλοι όχι!
Ένα γονίδιο στους σύγχρονους ανθρώπους είναι υπεύθυνο για τις διατροφικές επιλογές τους, που τους κάνει να δείχχνουν αποστροφή στην πικρή ουσία φαινυλοθειοκαρβαμίδιο ή PTC, το οποίο διέθετε και ο άνθρωπος του Νεάντερταλ χιλιάδες χρόνια πριν.
Μια οστεϊκή δειγματοληψία ενός προϊστορικού ανθρώπου 48.000 ετών στη Βόρεια Ισπανία οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη της οικογένειας γονιδίων TAS2R38, που είναι υπεύθυνα για την ευαισθησία της γεύσης μας στην πικρή ουσία. «Τέτοια στοιχεία είναι ενδεικτικά της γενετικής ποικιλότητας που υπάρχει από τους ανθρώπους του Νεάντερταλ έως τον σύγχρονο άνθρωπο». Παραπλήσια συστατικά προσδίδουν την πικρή γεύση στο μπρόκολο και άλλα πράσινα λαχανικά, όπως και σε ορισμένα φρούτα. «Η αίσθηση της πικρίας μας προφυλάσσει από την κατανάλωση τοξικών τροφών», επισημαίνουν οι ερευνητές, σύμφωνα με τους οποίους «οι πολυσύνθετες ουσίες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα». Παράλληλα η μελέτη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες, εξίσου σημαντικές θεωρίες, για άλλες ουσίες που δεν έχουν προς το παρόν ανακαλυφθεί.