Ο Ηρακλής έκανε μία από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού στο πρόσωπο του Σαμ ντάλα Μπόνα, αλλά ο αθλητικός Τύπος δεν είχε το τακτ να χαρίσει τον ίδιο χώρο στα πρωτοσέλιδά του με τον αντίστοιχο που επιφύλαξε πριν από δύο χρόνια για τον ίδιο παίκτη όταν τον ήθελε η ΑΕΚ. Από την κριτική δεν εξαιρώ εννοείται ούτε τη «SportDay», η οποία ναι μεν έβαλε στην πρώτη σελίδα τη μετακίνηση του Ιταλού, αλλά σαφώς πιο κάτω από οποιοδήποτε θέμα αντιστοιχούσε στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό εκείνη τη μέρα.

Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι πάρα πολύ απλό και, δυστυχώς, την ευθύνη μαζί με τον Τύπο έχουν και οι αναγνώστες. Και για να γίνω λίγο πιο σαφής, κυρίως οι αναγνώστες είναι αυτό που στον σύγχρονο χάρτη των ΜΜΕ διαμορφώνει τελικά τι θεωρείται είδηση και τι όχι. Γιατί οι πωλήσεις των εφημερίδων καθορίζονται εν πολλοίς από τις διαθέσεις των οπαδών των ομάδων του τέως ΠΟΚ και στη Θεσσαλονίκη από τους φίλους του ΠΑΟΚ και του Αρη, μια και μιλάμε για τον αθλητικό Τύπο.

Μάλιστα, ούτε στον τοπικό Τύπο της Θεσσαλονίκης η μετακίνηση του Ντάλα Μπόνα πήρε μεγαλύτερο χώρο από την οποιαδήποτε μεταγραφή του ΠΑΟΚ ή του Αρη, αλλά οι φίλοι του Ηρακλή ας μην ξεχνούν πως πριν από τρία χρόνια η άφιξη του Σινιόρι είχε κερδίσει στα πρωτοσέλιδα πολλαπλάσιο χώρο από οποιαδήποτε άλλη κίνηση εκείνο το καλοκαίρι.

Πίστευα και πιστεύω πως για την αξιολόγηση μιας είδησης πρωταρχικό σημείο οφείλει να είναι η ίδια η είδηση και όχι η εμπορικότητά της. Κανονικά, σε όλα τα πανεπιστήμια δημοσιογραφίας από τα μέσα του 20ού αιώνα δίδασκαν πως η κανονική ροή των πραγμάτων που θα έπρεπε να απασχολεί τα ΜΜΕ θα όφειλε να είναι: «ΓΕΓΟΝΟΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΥ», αλλά με τα χρόνια και κυρίως με την εξάπλωση των Μέσων και την είσοδο του Ιντερνετ στη ζωή μας, άλλαξε η σχέση σε «ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΟΙΝΟΥ-ΓΕΓΟΝΟΣ-ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ», που αποτελεί και ένα τεράστιο πρόβλημα για την αξιοπιστία του Τύπου.

Δηλαδή τα περισσότερα Μέσα πρώτα κοιτάνε τι ενδιαφέρει το κοινό (και ιδίως το σκληροπυρηνικό κοινό τους αν μιλάμε για κομματικά ή οπαδικά έντυπα) και μετά προχωρούν στην αυτόματη επιλογή της είδησης και τη δημοσιεύουν, καταργώντας συχνά στην πράξη την όποια αξιολόγηση. Ο κορυφαίος Ιταλός δημοσιογράφος, ο αείμνηστος Τζιάνι Μπρέρα, επέμενε πως είδηση δεν είναι οτιδήποτε συμβαίνει και αξίζει, αλλά δυστυχώς μόνο ό,τι ένας δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται και ένα Μέσο δημοσιοποιεί. Και ανάλογα με το μέγεθος του δημοσιογράφου ή του Μέσου, αυτή η είδηση παίρνει τελικά έκταση. Αν την αξίζει ή όχι, απομένει στο κοινό να το κρίνει, αλλά ο Μπρέρα ούτε γι' αυτό ήταν πολύ αισιόδοξος πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Πάρτε για παράδειγμα το σημερινό ματς της Εθνικής ομάδας του ποδοσφαίρου. Πόσο χώρο θα πάρει στις εφημερίδες, πόσο στις αναφορές στα ραδιόφωνα, πόσο στην τηλεόραση; Ακουγα χθες το μεσημέρι στον NovaΣΠΟΡ FM τους ακροατές που βγήκαν στην εκπομπή του Γιάννη Καραλή και μόνο ένας στους σχεδόν τριάντα που άκουσα ασχολήθηκε με το παιχνίδι απόψε στην Πολωνία, και αυτός γκρινιάζοντας για τις επιλογές του Ρεχάγκελ!

Ολοι οι άλλοι ήθελαν να μιλήσουν για τις μεταγραφές του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού, για το αν ο Μπάγεβιτς θα πιέσει για ενίσχυση τη διοίκηση και τι θα γίνει με τον επενδυτή-φάντασμα, ενώ κάποιοι (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) μίλησαν για ΠΑΟΚ και Αρη και το αν θα πάρει τερματοφύλακα ο Πανιώνιος. Ξέχασα να αναφέρω πως δύο ήθελαν να πουν για το μπάσκετ και κυρίως για τον Κλέιζα που πήρε ο Ολυμπιακός. Τελεία.

Η Εθνική ομάδα πέρασε τον σύντομο μήνα του μέλιτος με το κοινό το 2004 κι ύστερα από την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ το 2006 επέστρεψε εκεί που ανήκε, με το κοινό στο Λεκανοπέδιο να αδιαφορεί ακόμη και για την επίσκεψη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας. Γι' αυτό και άξιζαν συγχαρητήρια στο κοινό της Κρήτης για τη στήριξη στην ομάδα στο δύσκολο ματς με το Ισραήλ, αλλά η ΕΠΟ (λανθασμένα, κατά την ταπεινή μου γνώμη) επέλεξε να επιστρέψει η ομάδα στην Αθήνα για τα τελευταία ματς.

Πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε μόνο τους δικούς μας οπαδούς, έβλεπα τις αγγλικές εφημερίδες και έψαχνα να βρω ένα μονοστηλάκι για το φιλικό τους ματς με την Ολλανδία. Παντού υπήρχαν θέματα για το κρίκετ, για τον Φέργκιουσον και τη νέα γκρίνια του για το ματς με την Τσέλσι, για τα αμυντικά προβλήματα της Λίβερπουλ, ακόμη και για το εξαιρετικό ξεκίνημα της Νοτς Κάουντι με τον Σβεν Γκόραν Ερικσον ως τεχνικό διευθυντή με το 5-0 επί της Μπράντφορντ. Αλλά τίποτα για την εθνική ομάδα! Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά άλλαξε οριστικά και το DNA των ΜΜΕ, δυστυχώς.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!