Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα για την θεραπεία της ενοχλητικής φαγούρας, όπως αποκαλύπτουν Αμερικανοί ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στο περιοδικό «Science», η ανακάλυψη βασίστηκε σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέσω ενός ειδικού «κυκλώματος» νευρικών αισθητήρων μεταδίδονται τα αισθήματα κνησμού, τα οποία θεωρούνταν ότι είναι μία ήπια μορφή πόνου.
Μέχρι πρότινος καμία επιστημονική εξήγηση δεν υπήρχε σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα διαχωρίζει τα αισθήματα πόνου με αυτά της φαγούρας, αφού οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι μεταφέρονταν μέσω ίδιων νευρικών οδών. Μάλιστα, για την χρόνια φαγούρα συνέστηναν αναλγητικά φάρμακα. «Το εύρημα έχει πολλές θεραπευτικές συνέπειες. Τα κύτταρα διαθέτουν τους δικούς του υποδοχείς – μόρια, και στο μέλλον θα αποτελέσουν στόχους για την θεραπεία ή έστω την μετρίαση της χρόνιας φαγούρας που ταλαιπωρεί τόσους πολλούς ανθρώπους», τονίζουν οι ερευνητές.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι περισσότερες από 50 ασθένειες, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, οι αλλεργίες, ο έρπης, το ΑIDS κ.α. που προκαλούν κνησμό, θεραπέυονταν μόνο εν μέρει και όχι ολοκληρωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είναι τα βασικά αισθήματα φαγούρας, αυτό που προκαλείται από το τσίμπημα εντόμων και αυτό από αλλεργικές αντιδράσεις, το οποίο συνδέεται με την έκκριση ισταμίνης. Σε αυτή την περίπτωση χορηγούνται αντισταμικά φάρμακα.