Σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε μια αναδρομή και μια αποτίμηση στα σχήματα που δοκίμασε σε μεγάλα διαστήματα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και ορισμένες παρατηρήσεις για το τι πήγε και δεν πήγε καλά όση ώρα αυτά εφαρμόστηκαν. Μια σούμα των πεπραγμένων της ΑΕΚ στα τρία φιλικά που έδωσε επί αυστριακού εδάφους.

Κλουζ (4-2-3-1)

Κόντρα στην Κλουζ ο Σερβοέλληνας τεχνικός δοκίμασε το 4-2-3-1 με τους Σάχα κάτω από τα δοκάρια, Γεωργέα και Χουανφράν στα άκρα, Κυργιάκο και Μαϊστόροβιτς στο κέντρο της άμυνας, τον Καφέ και τον Ενσαλίβα στα χαφ τον Σκόκο πίσω από τον Μπλάνκο και τους Μπερνς και Μαντούκα δεξιά και αριστερά. Σε αυτό το σχήμα η ΑΕΚ είχε αρκετά καλή αλληλοκάλυψη, δεν μπορούσε όμως να ανεβάσει εύκολα τη μπάλα προς το αντίπαλο μισό, ενώ και οι επιθετικοί δεν κατάφεραν να μπουν στην περιοχή. Μια στημένη φάση που οδήγησε σε ευκαιρία του Κυργιάκου και το γκολ του Μπλάνκο στη στιγμιαία έμπνευση του Σκόκο. Στο δεύτερο μέρος άλλαξαν όλοι εκτός από τον Σάχα, ο Ταχτσίδης έπαιξε πίσω από τον Τζεμπούρ και στα άκρα οι Ντιουφ και Χετεμάι, ενώ αμυντικά χαφ ήταν ο Γιαχάγια και ο Μάκος. Άλλη μια φάση με τον Τζεμπούρ και το δοκάρι στο 86’ ήταν η μόνη φάση της ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος.

Ανκαραραγκιουτσού (4-3-3, 4-4-2 σε ρόμβο, 4-4-2 με δύο αμυντικά χαφ)

Στο ματς με την τουρκική ομάδα, η ΑΕΚ ξεκίνησε με τον Λούκατς, κάτω από τα δοκάρια, τον Γεωργέα δεξιά και τον Καράμπελα αριστερά, τον Κυργιάκο και τον Μαϊστόροβιτς στόπερ, την τριάδα Μάκου, Καφέ, Γιαχάγια στα χαφ, και μπροστά Σκόκο και Τζεμπούρ με κορυφή τον Μπλάνκο. Σε αυτό το παιχνίδι η «’Ένωση» άλλαξε τα περισσότερα συστήματα και θέσεις μέσα στο ματς. Οι τρεις αμυντικοί χαφ γυρνούσαν ρολόι χωρίς να έχουν σταθερή θέση στη διάταξη τους, ενώ κάποια στιγμή στα πρώτα 25 λεπτά πήγε ο Τζεμπούρ στην κορυφή. Εν συνεχεία από το 28’ και μετά το σύστημα φάνηκε να γυρνάει ξεκάθαρα σε «ρόμβο» με τον Σκόκο, πίσω από Τζεμπούρ και Μπλάνκο, τον Μάκο αμυντικό χαφ, τον Γιαχάγια λίγο αριστερά και τον Καφέ λίγο δεξιά. Πάντως ειδικά μέχρι το 30’ η ΑΕΚ υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και επιθετικά με τους τρεις σταρ της ΑΕΚ να μην μπορούν να βρεθούν καθόλου και τον Καράμπελα ν’ αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην πλευρά του. Το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους με την είσοδο των Μαντούκα και Ιορντάκε στο ματς έφερε το σχήμα σε 4-4-2 με τους Τζεμπούρ, Μπλάνκο στην κορυφή, τον Βραζιλιάνο και τον Ρουμάνο στα άκρα, τον Ενσαλίβα και τον Καφέ αμυντικά χαφ, ενώ στην άμυνα ο Κουτρομάνος αντικατέστησε το Γεωργέα. Στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου μέρους η ΑΕΚ έπαιξε, μέχρι να δηλαδή να γίνουν κι άλλες αλλαγές, καλύτερα έβγαλε κάποιες φάσεις και φάνηκε να τσουλάει καλύτερα με το τελευταίο σύστημα.

Μπουργκάς (4-4-2 με δύο αμυντικά χαφ, 4-2-3-1)

Με την βουλγαρική ομάδα, ο Αραμπατζής πήρε το δικό του 90λεπτο κάτω από τα δοκάρια, το δίδυμο Κυργιάκου – Μαϊστόροβιτς δεν άλλαξε ο Κουτρομάνος έπαιξε δεξιά, ο Καράμπελας αριστερά, ο Γιαχάγια με τον Καφέ αμυντικά χαφ, ο Μαντούκα δεξιά και ο Ιορτνάκε αριστερά και οι Σκόκο και Μπλάνκο στην επίθεση. Οι δύο ακραίοι άλλαζαν θέση κατά διαστήματα στο πρώτο μέρος, ενώ ο Νάτσο Σκόκο γύριζε πολλές φορές αρκετά πίσω για να πάρει τη μπάλα, ωστόσο βρέθηκε μέσα σε φάσεις για γκολ. Στην επανάληψη με Παυλή στην κορυφή, Ταχτσίδη πίσω του και Ντιουφ και Μπερνς στα άκρα με αμυντικά χαφ, Ενσαλίβα και Μάκο και άμυνα του Μανωλά, Χουανφράν στα άκρα και Ζεράλντο και Γκέντζογλου στο κέντρο της άμυνας έπαιξε 4-2-3-1.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.