Το ρεπό της Τρίτης μας δίνει την ευκαιρία να καταγράψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση και ηρεμία ορισμένα πράγματα για τα πρώτα συμπεράσματα που σαφώς μόνο ασφαλή δεν μπορεί να είναι από τη στιγμή που σε επαφή με τη μπάλα οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν έρθει μόλις τρεις φορές εδώ στο Ζέεφελντ.

Ο σχηματισμός και τα πρόσωπα που διάλεξε για τους θεωρητικά βασικούς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στο δίτερμα της Δευτέρας δείχνουν μια πρώτη σκέψη και συνάδει με αυτά που δοκίμαζε στις επιθετικές ασκήσεις των προηγούμενων ημερών. Ο 61χρονος τεχνικός πέρα από την ταχύτητα στην εναλλαγή της μπάλας και την εκμετάλλευση των κενών χώρων θέλει να εξασφαλίσει πως η ΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αποτελεσματικά τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και συνάμα θα γίνεται όσο πιο απειλητική γίνεται. Γι’ αυτό και το 4-2-3-1 το οποίο της εξασφαλίζει καλές αποστάσεις, αλλά και την παρουσία όλων των επιθετικών όπλων στην ενδεκάδα, να έχει πιθανότητες στο μυαλό του Ντούσαν Μπάγεβιτς και να περνάει ακόμα και σαν πρώτη σκέψη από το μυαλό του.

Να κλείσει την αντίπαλη περιοχή

Ένα από τα στοιχήματα για να μπορέσει να βγει αυτό το σύστημα, όπως ίσως το σκέφτεται ο Σερβοέλληνας τεχνικός είναι ο Τζεμπούρ. Αν δηλαδή θα μπορέσει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του να γίνει ο κατάλληλος παίκτης που θα παίζει στο «3» από τα δεξιά. Ο Μπάγεβιτς λογικά (αν τελικά επιτευχθεί η μεταγραφή του) θα φέρει τον Λεονάρντο από αριστερά και τον Σκόκο ακριβώς πίσω από τον Μπλάνκο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει κοντά στην περιοχή των αντιπάλων τρεις ποδοσφαιριστές με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός που θα συγκλίνουν και θα μπορούν να πατάνε περιοχή και να σκοράρουν. Ο Σκόκο παίζοντας ακριβώς πίσω από τον Αργεντινό φορ, θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει τα σπασίματα ή τις κόντρες από τις διεκδικήσεις του «Ζορό» έχοντας μέτωπο προς την εστία και άμεση πρόσβαση σε αυτήν. Ο Λεονάρντο και ο Τζεμπούρ θα αναλάβουν να πλαγιοκοπούν, αλλά συνάμα να έρχονται προς τα μέσα σε μια τέτοια περίπτωση.

Ένα τέτοιο σύστημα βέβαια απαιτεί μεγάλο συγχρονισμό και ταχύτητα στον τρόπο που θα έρχονται για να γεμίζουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ την αντίπαλη περιοχή. Σαφώς και σε αυτές τις προσπάθειες συμμετοχή θα έχει και ο ένας από τους δύο ανασταλτικούς χαφ που από τις ασκήσεις που έκανε ο Μπάγεβιτς τις προηγούμενες μέρες θα μπαίνει κι αυτός ερχόμενος από πίσω σαν «τρέιλερ» για να αποτελέσει άλλη μια επιλογή στην επίθεση είτε για να σουτάρει, είτε ερχόμενος κρυφός ως πίσω. Άλλη μια παράμετρος που προσφέρει αυτό το σχήμα είναι ότι θα μπορεί να πρεσάρει ψηλά με αρκετούς παίκτες, ενώ και ανασταλτικά φαίνεται πως μπορεί να της παρέχει αρκετή κάλυψη.

Ασφαλώς πάντως το συγκεκριμένο σχήμα το είδαμε μόνο στο πρώτο σκέλος, στο δίτερμα της Δευτέρας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως είναι και αυτό που θα παίξει απαραίτητα η ΑΕΚ. Δεν αποκλείεται να αποτελεί και μια πρώτη σκέψη, λόγω του ότι η «’Ενωση» ξεκινά με τα δύο ευρωπαϊκά ματς για την πρόκριση στους ομίλους του EUROPA League, αλλά και με το ντέρμπι εναντίον του Ολυμπιακού. Η διάταξη όμως και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν, πιθανώς να δείχνουν μια πρώτη ιδέα για το σχήμα. Το βέβαιο είναι πως και φέτος η ΑΕΚ δεν θα βασιστεί μόνο σε ένα σύστημα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.