Οι ανακαλύψεις της τεχνολογίας έρχονται να εφαρμοστούν και στα τροπικά δάση, με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας, της διαφθοράς και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, ολοένα και αυξανόμενος είναι ο αριθμός των δέντρων με γραμμωτούς κώδικες στους κορμούς τους, τα γνωστά barcodes!
Τη συγκεκριμένη ενέργεια σφραγίσματος δέντρων, πάνω από ένα συγκεκριμένο ύψος, έχει αναλάβει γνωστή αμερικανική εταιρία, η οποία συγκέντρωσε από χρηματοδότες επενδυτών 4,88 εκατ. δολάρια. Εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα δάση χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές και σαρώνουν τις ετικέτες από τη στιγμή που ένα δέντρο κόβεται, ενώ μέχρι στιγμής έχουν «σημαδευτεί» δέντρα σε Βολιβία, Γκάνα, Ινδονησία, Λιβερία, Μαλαισία και το Περού.
Η μέθοδος αυτή θα οδηγήσει στη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη σκληρή νομοθεσία για την εισαγωγή βιώσιμης ξυλείας στις ΗΠΑ και τη Ευρώπη, ενώ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, στη μείωση πυρκαγιών και πλημμυρών. Επίσης, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, το εγχείρημα έχει και οικονομική σκοπιά, με δεδομένο ότι οι ζημίες από την παράνομη υλοτομία κοστίζουν στις χώρες παραγωγής ξυλείας 7 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ωστόσο, από την όλη διαδικασία δεν λείπουν τα προβλήματα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας:«Τα barcodes δε μπορούν να αποτρέψουν την υλοτόμηση, όμως, δυσκολεύουν την επεξεργασία και την εξαγωγή του ξύλου. Υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο. Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις τον ακριβή αριθμό των δέντρων που υπάρχουν έξω».
Επιμέλεια: Αντιγόνη Ελευσινιώτη
ΠΗΓΗ:KATHIMERINI.GR