Μεγάλο κίνδυνο υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν τα έντομα, και συγκεκριμένα οι κατσαρίδες, λόγω της κακής διατροφής στα αρχικά στάδια της ζωής τους όπως αποκάλυψαν εντομολόγοι, Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Δρ Πατρίσια Μουρ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που μελετούν εδώ και δέκα χρόνια τα ανεπιθύμητα - και ολίγον αδικημένα έντομα-, μελέτησαν την συμπεριφορά του ζευγαρώματος των κατσαρίδων και το κατά΄πόσο αυτή επηρεάζεται από τη διατροφή τους, ειδικά σε νεαρή ηλικία.
Για το πείραμα χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν θηλυκές νύμφες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία τρεφόταν με ψαροτροφή, ενώ η άλλη κατανάλωνε απλώς πλιγούρι βρώμης, πλούσιο σε υδατάνθρακες., ενώ παράλληλα και οι δύο ομάδες μπορούσαν αν καταναλώνουν ότι τροφή ήθελαν. «Η διαφορά είναι στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα,», όπως επεσήμανε η Μουρ στο «LiveSciences.com».
Τα αποτελέσματα που βγήκαν, όταν οι κατσαρίδες ενηλικιώθηκαν ήταν πως οι αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής ήταν εμφανείς, ακόμη και σε αυτές που πέρασαν όλη την υπόλοιπη ζωή τους με υγιεινές διατροφικές επιλογές. Συγκεκριμένα η μέση διάρκεια ζωής των δύο ομάδων ήταν η ίδια, ενώ οι κατσαρίδες που έτρωγαν βρώμη ήταν παχύτερες και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ωριμάσουν, ενώ ήταν λιγότερο πρόθυμες να ζευγαρώσουν, φαινόμενο για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη αιτιολογία.
Επιμέλεια: Αντιγόνη Ελευσινιώτη