Μία αθλήτρια πασίγνωστη για το ήθος, το πείσμα και την αγάπη της στον αθλητισμό είναι πρέσβειρα των 43ων Διεθνών Παιδικών Αγώνων. Η Λένα Δανιηλίδου, το κορίτσι που πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν παρά τον τραυματισμό της νίκησε την Μαγκνταλένα Μαλέεβα αποκτώντας το προσωνύμιο «Λέαινα», που έχει φτάσει ως το Νο.14 της παγκόσμιας κατάταξης, μίλησε για τη σημασία μιας τέτοιας διοργάνωσης. Ζεστή, ανθρώπινη και χαμογελαστή, μας είπε πόσο σημαντικό είναι να μάθουν να αντιμετωπίζουν γονείς και αθλητές την ήττα, πόσο ο αθλητισμός βοηθά στην κατανόηση του διαφορετικού και βοηθά στο χτίσιμο μιας υγιούς προσωπικότητας.

Τι σου έδωσε το έναυσμα για να ασχοληθείς με το τένις;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μαζί με τα αδέρφια μου τις ελεύθερες ώρες μας βρισκόμασταν μονίμως ή στο κολυμβητήριο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στο πινγκ-πονγκ ή στη θάλασσα με μια ξυλορακέτα. Ρακετάδες θαλάσσης, βρεθήκαμε τελείως τυχαία και οι τρεις στα κορτ. Ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία και έτσι μπήκε στη ζωή μας και αυτό.

Πόσο σημαντικό είναι για παιδιά 12-15 ετών να αγωνιστούν μπροστά σε γεμάτες εξέδρες στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες;

Για το θέμα αυτό έχω λίγες επιφυλάξεις που θέλουν πολύ συζήτηση. Επιγραμματικά νομίζω ότι πριν από τους αγώνες κάποιος υπεύθυνος θα πρέπει να καλωσορίζει τους μικρούς αθλητές και να τους τονίζει την μεγάλη σημασία του αθλητισμού για την υγεία τους και πόσο σημαντική είναι και μόνο η συμμετοχή τους στους αγώνες. Το βασικότερο όμως είναι να νουθετήσουν τους συνοδούς κ΄ φιλάθλους να χαρούν αυτή την διοργάνωση – γιορτή. Θεωρώ εξάλλου ευκαιρία να αρχίσουν οι γονείς να μαθαίνουν να αποδέχονται νίκες κ΄ ήττες των παιδιών τους με τον ίδιο τρόπο, να ευχαριστούν τον θεό που είναι γερά και κ΄ μαθαίνουν να συμμετέχουν στα «μαθήματα ζωής» που είναι οι Αγώνες.


Ένα από τα «αγκάθια» του αθλητισμού στις μέρες μας είναι τα φαινόμενα ρατσισμού. Μπορεί να συμβάλλει μια διοργάνωση σαν τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες στην εξάλειψη τους;

Σίγουρα εκδηλώσεις πολιτισμικές και πολιτιστικές συμβάλλουν στην κατανόηση ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μάθουμε να ζούμε, να συνεργαζόμαστε και να αποδεχόμαστε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Για να εξαλειφθεί όμως το φαινόμενο αυτό θέλει δουλειά και διάθεση από όλο το φάσμα της κοινωνίας μας – σχολείο, δασκάλους, γονείς.

Τι άλλα εφόδια θεωρείς πως σου έχει δώσει η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι σχολείο, τρόπος ζωής, φιλοσοφία, επαναπροσδιορισμός. Όπως όμως όλα τα πράγματα, δεν είναι και δεν σου δίνει τα πάντα. Χτίζει προσωπικότητες, αλλά πρέπει να τις εμπλουτίζεις και με άλλα στοιχεία. Η μονομέρεια δεν ωφελεί.

Γιατί θα προσκαλούσες τους Έλληνες στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες;

Γιατί είναι υποχρέωση και προτροπή για τη νεολαία οι ενήλικες να δίνουν το παράδειγμα ότι εκτός από την τηλεόραση στον καναπέ, την καφετέρια και το μπαρ, πρέπει να συμμετέχουν: να χαίρονται και να προσπαθούν να εμπλουτίζουν τη ζωή τους και με άλλες ενασχολήσεις.

Σε ποιο επίπεδο θεωρείς πως είναι η αθλητική παιδεία στην Ελλάδα; Μπορούν οι Αγώνες να βοηθήσουν προς την καλλιέργεια της;

Χρόνο με το χρόνο η αθλητική μας αγωγή βελτιώνεται, αλλά υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια. Η οικογένεια, το σχολείο, αλλά και οι παράγοντες που ασχολούνται με όλα τα αθλήματα είναι πολύ βασικοί για την διαμόρφωση της αθλητικής παιδείας και αγωγής.

Τι θα συμβούλευες τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το τένις;

Δεν νομίζω ότι μου πάει ο ρόλος του συμβούλου! Θεωρώ όμως ότι εκτός των άλλων οι νέοι είναι καλό να ασχολούνται με κάποιο άθλημα της επιλογής τους με ενθουσιασμό και αγάπη.

Υπάρχει κάποια ανάμνηση που έχεις και δεν θα ξεχάσει ποτέ από την μέχρι τώρα διαδρομή σου;

Το μυαλό και η ψυχή μου είναι γεμάτα δυνατές αναμνήσεις και συγκινήσεις από τότε που άρχισα μέχρι σήμερα. Εύχομαι ο θεός να μου δίνει υγεία για να γευθώ και άλλες εντονότερες. Δεν θα ξεχάσω όπως ποτέ την συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην πατρίδα μας!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.athens2009icg.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube