Τη μεγάλη απόφαση να δοκιμάσει την τύχη του στα ντραφτ του ΝΒΑ πήρε ο Νικ Καλάθης. Ο 19χρονος γκαρντ, που ολοκλήρωσε το δεύτερο έτος σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στα ντραφτ του προσεχούς καλοκαιριού, ωστόσο επέλεξε να μην προσλάβει μάνατζερ, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα-εφόσον δει πως δεν έχει πολλές ελπίδες να επιλεγεί από κάποια ομάδα-να επιστρέψει στο κολέγιο.

«Μίλησα με τον (προπονητή της Φλόριντα) Μπίλι Ντόνοβαν την Κυριακή, του είπα την πρόθεσή μου και με στήριξε. Είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει εμένα και την οικογένειά μου. Αγαπώ το πανεπιστήμιο της Φλόριντα και αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψω. Θα ολοκληρώσω αυτό το έτος σπουδών και μετά θα αρχίσω προπονήσεις. Αν δεν τα καταφέρω στα ντραφτ, θα έχω τη δυνατότητα να επιστρέψω», δήλωσε ο Καλάθης.

Η διορία για δήλωση συμμετοχής στα ντραφτ, που θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, λήγει στις 26 Απριλίου. Ένας παίκτης έχει τη δυνατότητα να αποσύρει τη συμμετοχή του έως τις 15 Ιουνίου, ενώ αν δεν έχει προσλάβει μάνατζερ-όπως ο Καλάθης- μπορεί να επιστρέψει στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο ομογενής άσος μπορεί να επιλεγεί στα τέλη του πρώτου γύρου ή στις αρχές του δευτέρου. Άλλωστε, από τη διετή παρουσία του στους Γκέιτορς «έχτισε» ένα καλό όνομα.

Μπορεί η ομάδα του να μην κατάφερε για δεύτερη συνεχή χρονιά να φτάσει στο τελικό τουρνουά του NCAA, ωστόσο ο Καλάθης είχε φέτος 17,2 πόντους, 6,4 ασίστ και 5,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Επελέγη από προπονητές και δημοσιογράφους στην καλύτερη πεντάδα της περιφέρειάς του (Νοτιοανατολική), ενώ ήταν ο μοναδικός παίκτης σε όλο το κολεγιακό πρωτάθλημα με περισσότερους από 15 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Άγνωστο είναι αν και κατά πόσο θα επηρεάσει η απόφαση του Νικ Καλάθη να δηλώσει συμμετοχή στα ντραφτ ενδεχόμενη κλήση του στην Εθνική ομάδα Νέων (για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρόδου τον Ιούλιο) ή ακόμη και των Ανδρών (εν όψει του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας). Όπως γίνεται αντιληπτό, αν επιλεγεί στο ντραφτ, θεωρείται δύσκολο να του επιτρέψει η ομάδα του στο ΝΒΑ να έρθει στην Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη στον Κώστα Κουφό το περασμένο καλοκαίρι.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube