Η Εθνική Ελλάδας γυρίζει από το Ισραήλ με αυτό που ήθελε, δηλαδή με το θετικό αποτέλεσμα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήρθε ισόπαλο 1-1, στο πλαίσιο της πέμπτης αγωνιστικής του δεύτερου προκριματικού ομίλου και συνεχίζει να είναι σε… κόλπο πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2010. Ο Γκέκας (42’) σημείωσε το γκολ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο Γκολάν (55’), αυτό των Ισραηλινών. Πλέον, η Εθνική «συγκατοικεί» στην πρώτη θέση του ομίλου, μαζί με την Ελβετία, η οποία νίκησε 2-0 τη Μολδαβία εκτός έδρας.

Το ματς…

Καμία έκπληξη δεν περιελάμβανε η 11αδα που παρέταξε στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Ραμάτ Γκαν» ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος ήταν αμφίβολος πριν από το παιχνίδι, ξεκίνησε ως βασικός στο δεξί άκρο του 3-4-3 του Γερμανού τεχνικού, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνιζόταν τριπλέτα, αποτελούμενη από τους Παπαδόπουλο-Δέλλα-Κυργιάκο. Το κενό του Κατσουράνη στα χαφ κάλυψε ο Αλέξανδρος Τζιόλης, ενώ στην "κορυφή" της επίθεσης πήρε θέση ο Γκέκας, με τους Χαριστέα και Καραγκούνη να τον πλαισιώνουν. Από πλευράς Ισραηλινών, ο Γιόσι Μπεναγιούν ξεκίνησε κανονικά στους πρώτους έντεκα και το δεξί άκρο της μεσαίας τους γραμμής, ενώ οι υπόλοιποι βασικοί των γηπεδούχων ήταν οι αναμενόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Εθνικής έδωσαν το «παρών», περίπου, 400 Έλληνες φίλαθλοι.

Το ματς ήταν ισορροπημένο στα πρώτα 15’. Στο διάστημα αυτό, η ελληνική ομάδα δημιούργησε την πρώτη καλή ευκαιρία του παιχνιδιού στο 8’, με τον Δέλλα. Ο «Κολοσσός», εκμεταλλευόμενος τη σύγχυση στην άμυνα των Ισραηλινών κι, έπειτα από κεφαλιά-πάσα του Παπαδόπουλου, έπιασε κεφαλιά εξ επαφής, όμως ο Μπεν Χαΐμ απομάκρυνε, επίσης, με το κεφάλι, λίγο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ο τρόπος παιχνιδιού των γηπεδούχων βασιζόταν στις πλαγιοκοπήσεις, με τον Μπεναγιούν από δεξιά και τον, εξαιρετικό στην τεχνική του κατάρτιση, Μπεν Σαχάρ, από αριστερά, στη μεσαία τους γραμμή. Τους όποιους κενούς χώρους έβρισκαν οι ακραίοι των Ισραηλινών στην ελληνική άμυνα, κάλυπταν ταχύτατα τα δίδυμα Σεϊταρίδη-Παπαδόπουλου από δεξιά και Τοροσίδη-Κυργιάκου (ή Δέλλα, ελέω Μπεναγιούν) από αριστερά. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα πεσμένος, με την Εθνική, πάντως, να παρουσιάζει καλύτερο πρόσωπο μετά το 30’. Η δουλειά του Γκέκα ήταν κομβικής σημασίας, αφού, έχοντας απέναντί του δύο πιο αργούς κεντρικούς αμυντικούς (Μπεν Χαΐμ, Κεϊνάν), βγήκε πολλές φορές στην "πλάτη" της άμυνάς τους. Δύο οργανωμένες επιθέσεις, στο 32’ και το 39’, κατέληξαν σε σουτ των Σεϊταρίδη και Καραγκούνη, που δεν βρήκαν στόχο. Στόχο δεν βρήκε ούτε το «φαρμακερό» σουτ του Σαχάρ (39’), μετά από ένα εντυπωσιακό «σόλο», όταν πέρασε τρεις Έλληνες παίκτες.

Λίγο πριν «βγει» το ημίχρονο, πάντως η «γαλανόλευκη» έφτασε στο γκολ, με ευκαιρία που προήλθε από στημένη φάση. Στο 42’ ο Καραγκούνης εκτέλεσε φάουλ, αρκετά έξω από την περιοχή των γηπεδούχων, αυτοί απέκρουσαν αρχικά, όμως η μπάλα πήρε ύψος, ο Δέλλας έπιασε κεφαλιά-πάσα προς τον Γκέκα, ο Έλληνας επιθετικός βρέθηκε απέναντι από τον Αουάτ και δε δυσκολεύτηκε να τον πλασάρει στην κίνηση με το δεξί, κάνοντας το 1-0 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Κάπως έτσι τελείωσε το πρώτο μέρος, με την Εθνική να έχει, ουσιαστικά, το έλεγχο σε όλη τη διάρκειά του, όπως και το πολυπόθητο γκολ.

Στο δεύτερο μέρος, η ελληνική ομάδα μπήκε ελαφρώς καλύτερα στο πρώτο δεκάλεπτο, διατηρώντας το τέμπο του παιχνιδιού στα ίδια επίπεδα, με τον πολύ κινητικό Γκέκα να ταλαιπωρεί την αντίπαλη άμυνα και ένα πολύ καλό σουτ του Καραγκούνη (54’) να περνά λίγο άουτ. Ωστόσο, τα δεδομένα, άλλαξαν όταν οι γηπεδούχοι κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση. Στο 55’ ο Σαχάρ με εξαιρετική κάθετη πάσα βρήκε μέσα στην περιοχή τον Μπεναγιούν, ο μέσος της Λίβερπουλ γύρισε την μπάλα από δεξιά και ο Γκολάν στην καρδιά της ελληνικής άμυνας, πρόλαβε τον Σεϊταρίδη και πλάσαρε τον Χαλκιά, κάνοντας το 1-1. Ήταν η μοναδική αξιόλογη οργανωμένη προσπάθεια των Ισραηλινών, αφού, μέχρι εκείνο το σημείο, είχαν απειλήσει μόνο από τις επελάσεις του Σαχάρ από αριστερά.

Η «απάντηση» ήρθε στο 66’, όταν σε κεφαλιά-πάσα του Χαριστέα προς τον Γκέκα, ο τελευταίος έπιασε πολύ επικίνδυνο σουτ από αριστερά μέσα στην περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο 75’, οι γηπεδούχοι είχαν την κλασικότερη ευκαιρία τους με τον νεοεισελθόντα Ιτζάκι, ο οποίος, δεχόμενος την κάθετη πάσα του κορυφαίου εκ των συμπαικτών του, Σαχάρ, βρέθηκε τετ α τετ με τον Χαλκιά, αλλά ο τελευταίος πραγματοποίησε σωτήρια επέμβαση, διώχνοντας σε κόρνερ. Δύο λεπτά αργότερα (77’), ο Μπεναγιούν αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο τραυματίας και τη θέση του πήρε ο Καγιάλ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα απάντησε στην ευκαιρία του Ιτζάκι στο 81’, όταν ο Καραγκούνης εκτέλεσε το πρώτο κόρνερ της Εθνικής. Ο Κυργιάκος έπιασε κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι και ο Σαμπάν έδιωξε πάνω στη γραμμή.

Τα… καλύτερα, πάντως, η ελληνική ομάδα τα κρατούσε για τις καθυστερήσεις. Στο 91’ ο νεοεισελθών Πατζατζόγλου έπιασε ένα ισχυρό και γεμάτο σουτ έξω από την περιοχή, που ανάγκασε τον Αουάτ να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Στην εκτέλεσή του (92’) από τον Καραγκούνη, ο Γκέκας έπιασε κεφαλιά-πάσα προς τον Χαριστέα, ο οποίος δεν μπόρεσε, εξ' επαφής, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Η Εθνική έχασε δύο ευκαιρίες για να πάρει το παιχνίδι μέσα σε ένα λεπτό και το 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε το φιλμ του αγώνα.

Η βαθμολογία του δεύτερου ομίλου (σε 5 αγώνες):

ΕΛΛΑΔΑ 10
ΕΛΒΕΤΙΑ 10
ΙΣΡΑΗΛ 9
ΛΕΤΤΟΝΙΑ 7
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 4
ΜΟΛΔΑΒΙΑ 1


Επιμέλεια: Χρήστος Κυριαζής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube