Με οκτώ αγωνιστικές να απομένουν για το τέλος του πρωταθλήματος στην Πορτογαλία και με τα ντέρμπι ολοκληρωμένα, η κάτοχος του τίτλου, Πόρτο, φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να σηκώσει την κούπα στο φινάλε και να φτάσει στα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Οι «δράκοι» του Οπόρτο διαθέτουν, μακράν, την καλύτερη επίθεση της Superliga με 41 τέρματα και την δεύτερη καλύτερη άμυνα (πίσω από την Σπόρτινγκ) με 15 και θα είχαν ήδη αναδειχτεί πρωταθλητές αν είχαν αποφύγει κάποιες «γκέλες» μέσα στην έδρα τους.

Βρίσκονται τέσσερις βαθμούς μπροστά από την Σπόρτινγκ και πέντε πάνω από την Μπενφίκα, αλλά κρατούν την τύχη τους στα «χέρια» τους και πολύ δύσκολα θα χαθεί ο τίτλος για την ομάδα του Φερέιρα.

Πόρτο (1η θέση, 48 βαθμοί):

Η Πόρτο δεν έχασε κανένα ντέρμπι φέτος, παρ'όλα αυτά κέρδισε μόνο τη Σπόρτινγκ και μάλιστα στη Λισαβόνα, με 2-1, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής. Οι «δράκοι» συνεχίζουν και στο Champions League και αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί στην έδρα τους (ήττα από Λεϊσόες, ισοπαλία με Τροφένσε και Μαρίτιμο) θα είχαν ακόμα πιο εύκολο έργο και στην Πορτογαλία. Παραμένουν φυσικά το μεγάλο και αδιαμφισβήτητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Διαθέτουν επιθετική «πολυφωνία», σοβαρή αμυντική γραμμή και την λεγόμενη «ψυχή» του πρωταθλητή, καθώς εδώ και χρόνια έχουν το «μονοπώλιο» στους εγχώριους τίτλους.

Πολλοί παίκτες σκοράρουν για λογαριασμό της Πόρτο. Κορυφαίος γκολτζής της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι ο Λούτσο Γκονζάλες με 9 κι ακολουθεί ο Χουλκ με 8 κι ο Κριστιάν Ροντρίγκες με 6.

Το πρόγραμμα: Γκιμαράες (εκτός), Αμαδόρα (εντός), Ακαδέμικα (εκτός), Σετούμπαλ (εντός), Μαρίτιμο (εκτός), Μαδέϊρα (εντός), Τροφένσε (εκτός), Μπράγκα (εντός)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας (2η θέση, 44 βαθμοί):

«Βαρύ» είναι το κλίμα στο στρατόπεδο της Σπόρτινγκ μετά από τον αποκλεισμό, με δυο «ταπεινωτικές» ήττες, από την Μπάγερν για το Champions League. Η ομάδα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της και να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα, εκεί όπου, αρχικά, θέλει να εξασφαλίσει την δεύτερη θέση, που οδηγεί απευθείας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κα μετέπειτα να διεκδικήσει, όσο μπορεί, τον τίτλο. Όλα τα ντέρμπι έχουν διεξαχθεί κι οι τύχες των παικτών του Πάουλο Μπέντο, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρώτη θέση, δεν βρίσκονται στα χέρια τους.

Ο Λιέντσον είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα με εννέα τέρματα.

Το πρόγραμμα: Λεϊσόες (εκτός), Ναβάλ (εντός), Γκιμαράες (εκτός), Αμαδόρα (εντός), Ακαδέμικα (εκτός), Σετουμπάλ (εντός), Μαρίτιμο (εκτός), Μαδέιρα (εντός)

Μπενφίκα (3η θέση, 43 βαθμοί):

Η ομάδα του Κώστα Κατσουράνη βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Πορτογαλία, πέντε βαθμούς μακριά από την κορυφή. Διαθέτει την πιο δυνατή έδρα στο πρωτάθλημα, αλλά την προδίδουν η κακές εκτός έδρας επιδόσεις της κι η μέτρια αμυντική της λειτουργία. Δεν πήγε καλά στα ντέρμπι, όπου δεν μπόρεσε να κερδίσει κανένα παιχνίδι και τώρα ελπίζει σε δικές της νίκες και «στραβοπατήματα» των υπόλοιπων.

Ο Όσκαρ Καρντόσο είναι ο πρώτος σκόρερ των «αετών» της Λισαβόνας με επτά τέρματα, αλλά χάνει το υπόλοιπο της περιόδου λόγω τραυματισμού. Ο Κώστας Κατσουράνης έχει πετύχει δυο γκολ κι έχει δώσει μια τελική πάσα, σε 18 συμμετοχές.

Το πρόγραμμα: Αμαδόρα (εκτός), Ακαδέμικα (εντός), Σετούμπαλ (εκτός), Μαρίτιμο (εντός), Μαδέιρα (εκτός), Τροφένσε (εντός), Μπράγκα (εκτός), Μπελενένσες (εντός)

Επιμέλεια: Δημοσθένης Καραγιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube