Κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής για το 2008 αναδείχθηκε ο Παού Γκασόλ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπάσκετ (FIBA Europe). Ο 29χρονος, ύψους 2.15, Ισπανός διθενής σέντερ των Λέικερς οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας του στην κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ του Πεκίνου και, παράλληλα, ήταν πρώτος σε πόντους, ριμπάουντ και κοψίματα, από όλους τους συμπαίκτες του στη διοργάνωση.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο συμπατριώτης του, επίσης, διεθνής, Ρούντι Φερναντέθ, ενώ τρίτος κατετάγη ο Γερμανός σταρ των Ντάλας Μάβερικς, Ντιρκ Νοβίτσκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μοναδικός Έλληνας στη φετινή κορυφαία 12αδα, είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που βρίσκεται στη 10η θέση, ενώ 11ος είναι ο συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό, Νίκολα Πέκοβιτς.


Αναλυτικά, οι 12 κορυφαίοι καλαθοσφαιριστές για το 2008, σύμφωνα με τη FIBA Europe:

1.Πάου Γκασόλ
2. Ρούντι Φερναντέθ
3. Ντιρκ Νοβίτσκι
4. Ραμούνας Σισκάουσκας
5. Τόνι Πάρκερ
6. Χινταγιέτ Τούρκογλου
7.Αντρέι Κιριλένκο
8.Λουόλ Ντενγκ
9.Άντρις Μπιέντρινς
10.Δημήτρης Διαμαντίδης
11.Νίκολα Πέκοβιτς
12.Ζόραν Πλάνινιτς¨


"Αυτοκράτειρα η Στεπάνοβα, τρίτος στους νέους ο Κουφός

Για τρίτη φορά τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, ο τίτλος της κορυφαίας παίκτριας της χρονιάς στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την FIBA Europe, κατέληξε στα χέρια της Μαρία Στεπάνοβα. Η ύψους 2.03 Ρωσίδα διεθνής σέντερ απώλεσε μόνο τον περυσινό τίτλο από τη Λετονή, Ανέτε Γιέκαμπσον Ζαγκοτά, για πρώτη φορά από το 2005, ωστόσο, φέτος πήρε την προσωπική της ρεβάνς, αφήνοντάς τη στη δεύτερη θέση. Την τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης κατέλαβε η Ισπανίδα διεθνής, Αμάγια Βαλντεμόρο, ενώ τέταρτη ήρθε η Αν Βάουτερς από το Βέλγιο.

Παράλληλα, κορυφαίος νέος παίκτης για το 2008 αναδείχθηκε, για δεύτερη διαδοχική σεζόν, ο Ισπανός διεθνής, Ρίκι Ρούμπιο. Στη δεύτερη θέση κατετάγη ο Ιταλός, Ντανίλο Γκαλινάρι, που αγωνίζεται στους Νιου Γιορκ Νικς, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Κώστας Κουφός των Γιούτα Τζαζ.

Τέλος, κορυφαία νέα παίκτρια της Ευρώπης ψηφίστηκε η Γκιντάρε Πετρονίτε από τη Λιθουανία. Η κορυφαία παίκτρια για το 2007, Σόνια Πέτροβιτς από τη Σερβία, ήρθε δεύτερη, ενώ την τρίτη θέση πήρε η Ισπανίδα, Άλμπα Τόρενς.

Επιμέλεια: Χρήστος Κυριαζής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube