Η μόλις 4% αύξηση στα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης δεν την επηρέασε, μια και παραμένει στην κορυφή. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι η συμφωνία της για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κάτι που ισχύει και για την Μπαρτσελόνα η οποία βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης. Οι δύο ομάδες διαπραγματεύονται μόνες τους τις τηλεοπτικές συμφωνίες μέχρι το 2014 και αυτό αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και είναι στη δεύτερη θέση, διατηρεί λόγω «Ολντ Τράφορντ» τον τίτλο του… χρυσωρυχείου, μια και κάθε ματς της σε αυτό είναι sold out. Συνολικά τα έσοδα τις ημέρες αγώνων αποτελούν το 39% των χρημάτων που μπαίνουν στα ταμεία του συλλόγου! Ομως οι πρωταθλητές Ευρώπης πληρώνουν την υποχώρηση της λίρας σε σύγκριση με το ευρώ, την ώρα που παραμένει πολύ υψηλός ο τραπεζικός δανεισμός τους.

Το πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα να έχει μεγάλο και ιδιόκτητο γήπεδο αποτυπώνεται στην περίπτωση της Μπάγερν Μονάχου, η οποία επέστρεψε στην πεντάδα για πρώτη φορά από το 2004. Τα έσοδά της παρουσίασαν αύξηση 32% και κλειδί σε αυτή την κερδοφορία είναι ότι έγινε η μόνη ιδιοκτήτρια του «Allianz Arena» εξαγοράζοντας το 50% που κατείχε η «συγκάτοικός» της, Μόναχο 1860. Ετσι οι Βαυαροί κατάφεραν να προσελκύσουν νέες εμπορικές συμφωνίες σχετικά με το γήπεδο, υψηλά είναι τα έσοδα και από τη χορηγία της φανέλας, την ώρα που το 60% των εσόδων της ομάδας προέρχεται από τις εμπορικές δραστηριότητές της.

Εκείνη που αποτελεί το μεγάλο αίνιγμα είναι η Τσέλσι. Οι «μπλε» -παρά τη μείωση των εσόδων- διατήρησαν τη θέση τους στην πρώτη πεντάδα, όμως τα χρέη τους παραμένουν σε υψηλά νούμερα, αν και κατάφεραν να περιορίσουν τις ζημιές για τρίτη σερί σεζόν. Αλλά όταν πληρώνεις αποζημιώσεις (Μουρίνιο, Γκραντ και υπόλοιπα μέλη του τεχνικού τιμ) 23 εκατομμύρια λίρες, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι το έργο του Πίτερ Κένιον. Βάλτε στον λογαριασμό αυτά που θα δοθούν τώρα στον Σκολάρι και πόσα θα πάρει για μόλις τέσσερις μήνες δουλειάς ο Χίντινκ και το χρέος της Τσέλσι εκτοξεύεται. Φυσικά ο Αμπράμοβιτς εγγυάται για τα χρέη, την ώρα που μείωσε στο μισό το ποσό που η ομάδα τού χρωστά προσωπικά. Αλλά και αυτά που μένουν φθάνουν τα 340 εκατομμύρια λίρες.

Τέλος, καλό είναι να δούμε στην Ελλάδα κάποια μεγέθη, όπως το ότι η Φενερμπαχτσέ έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που μπαίνει στη λίστα. Η Φενέρ έχει εξασφαλίσει τα μισά της έσοδα, τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 111,3 εκατομμύρια ευρώ, από τις εμπορικές δραστηριότητές της. Τι είπατε;


Υπόθεση άκρως οικογενειακή…

Στην ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας κατέχουν ξεχωριστή θέση. Ο Φρανκ Λαμπάρντ και ο συνονόματος γιος του, όπως και ο Αλεκ Χερντ με τον γιο του, Ντέιβιντ, είναι οι δύο περιπτώσεις στα 137 χρόνια του θεσμού που πατέρας και γιος έχουν στην κατοχή τους μετάλλια νικητών στον παλαιότερο ποδοσφαιρικό θεσμό.
Απόψε στο «Βίκαρετζ Ρόουντ» η μοίρα φέρνει τους δύο πρώτους για πρώτη φορά αντιμέτωπους. Μπορεί βέβαια ο πατέρας Λαμπάρντ να μην είναι ο προπονητής της Γουότφορντ, όμως κατέχει τη θέση του συμβούλου του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ετσι θα πρέπει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να συμβουλεύσει τον (πρώην τεχνικό των αναπληρωματικών της Τσέλσι) Μπρένταν Ρότζερς πώς θα εξουδετερώσει τα ατού των «μπλε». Μεταξύ των οποίων είναι και ο γιος του. «Είναι το μοναδικό ματς το οποίο δεν θέλω να χάσουμε», τόνισε ο πρεσβύτερος Λαμπάρντ.
Από την άλλη, μια τέτοια είδους σχέση έχει και τα θετικά της πριν από ένα παιχνίδι. Ο άσος της Τσέλσι τηλεφώνησε στον πατέρα του ζητώντας να μην τον μαρκάρουν στο παιχνίδι. Το αίτημα του 31χρονου άσου πήρε…. διπλωματική απάντηση από τον πατέρα του. «Θα τους πω να σε κυνηγήσουν στο γήπεδο, αν μπορέσουν φυσικά!».
Και για τους δύο άνδρες η σημερινή ημέρα θα φέρει και θλίψη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρισκόταν και η Πατ για να παρακολουθήσει τον σύζυγο να κοντράρεται για πρώτη φορά με τον γιο. Ομως η μητέρα του μέσου της Τσέλσι έφυγε από τη ζωή ξαφνικά πέρυσι από πνευμονία, λίγες μέρες πριν από τον ημιτελικό με τη Λίβερπουλ. Εκεί που ο γιος σκόραρε με πέναλτι, «σφραγίζοντας» την παρθενική πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ για τους «μπλε». Ποιος θα χαμογελάσει απόψε; Μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο γιος, αλλά μετά το περσινό κάζο της Τσέλσι από την Μπάρνσλεϊ, κρατούν χαμηλούς τόνους στο Δυτικό Λονδίνο.


Με το κεφάλι πάντα ψηλά
EΣτις σημερινές εποχές, παίκτες που φοράνε τη φανέλα μιας και μόνο ομάδας σπανίζουν. Τη μέρα λοιπόν που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβράβευσε τον πιστό «στρατιώτη» της, Ράιαν Γκιγκς, με νέο συμβόλαιο, ήρθε από την Ιταλία ένα άσχημο μαντάτο για έναν ποδοσφαιριστή σύμβολο της δεκαετίας του '60. Ο Τζιάκομο Μπουλγκαρέλι έφυγε από τη ζωή έπειτα από πολύχρονη ασθένεια σε ηλικία 68 ετών.

Κλασικό «δεκάρι», υπήρξε ο ιστορικός αρχηγός της Μπολόνια για μία δωδεκαετία από το 1963 έως και το 1975. Την οδήγησε στο έβδομο και τελευταίο μέχρι σήμερα σκουντέτο της ιστορίας της μέσα από ένα επικό μπαράζ με την πανίσχυρη Ιντερ του Ερέρα το 1964 και ήταν αρχηγός της όταν πήρε το Κύπελλο Ιταλίας το 1974 στα πέναλτι κόντρα στην Παλέρμο με προπονητή τον Μπρούνο Πεζάολα. Οταν ήταν στην Ελλάδα, ως τεχνικός του Παναθηναϊκού, ο Πεζάολα μου είχε μιλήσει για την ολύμπια ψυχραιμία του Μπουλγκαρέλι στη διαδικασία των πέναλτι, όταν ανέλαβε το πρώτο χτύπημα. Εκείνος παραμένει ο τελευταίος τίτλος για την ομάδα από την περιοχή της Εμίλια Ρομάνα.

Υπήρξε μέλος της εθνικής Ιταλίας που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1968, αλλά σε εκείνο το τουρνουά δεν αγωνίστηκε λεπτό. Το γεγονός που σημάδεψε την καριέρα του στη «σκουάντρα ατζούρα» ήταν ο τραυματισμός του στο ματς του Μουντιάλ 1966 εναντίον της Βορείου Κορέας στο Μίντλεσμπρο. Με το παιχνίδι στο 0-0 και καθώς δεν υπήρχαν αλλαγές, οι Ιταλοί έμειναν με δέκα παίκτες πριν δεχτούν το γκολ από τον Πακ ντου Ικ και γνωρίσουν τον πιο ατιμωτικό αποκλεισμό της ιστορίας τους.

Οταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, άνοιξε την πόρτα για τους παλιούς παίκτες σε ένα νέο επαγγελματικό τοπίο, μια και αντί για προπονητής έγινε τηλεσχολιαστής. Τα σχόλιά του έγραψαν ιστορία και δημιούργησαν σχολή. Ποτέ δεν φοβήθηκε να πει τη γνώμη του. Δουλεύοντας στο Tele Montecarlo την εποχή που έσπασε το κρατικό μονοπώλιο της RAI, ο Μπουλγκαρέλι αναδείχτηκε σε αστέρι πρώτης γραμμής, είχε τεράστια συμβόλαια εργαζόμενος ως δίδυμο με τον δημοσιογράφο Μάσιμο Καπούτι και κάλυψε για χρόνια όλα τα μεγάλα παιχνίδια. Εφυγε από τη ζωή παλεύοντας όρθιος έως το τέλος, όπως τότε που έπαιζε μπάλα με το κεφάλι πάντα ψηλά!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!