Θα ήταν ακόμα μία από τις γνωστές ιστορίες που γράφονται καθημερινά σε κάθε γωνία του πλανήτη, αν δεν αποτελούσε την πιο μνημειώδη γκάφα της σύγχρονης εποχής στη δημοσιογραφία, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους «TIMES» και στη συνέχεια όποιο άλλο Μέσο αναδημοσίευσε την «είδηση». Διότι ο Μπουγκντούβ απλώς… δεν υπάρχει. Ο ρεπόρτερ των «TIMES», που έφτιαξε μια λίστα με τους καλύτερους νέους παίκτες στον κόσμο, στη θέση 30 της λίστας έβαλε τον νεαρό Μολδαβό σταρ, μια και οι πληροφορίες που υπήρχαν γι' αυτόν σε διάφορα sites μιλούσαν για σπουδαία περίπτωση. Το Associated Press, μάλιστα, ένα από τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, είχε γράψει γι' αυτόν και πριν από καιρό. Φυσικά, την πάτησαν κι άλλοι. Σε κάθε χώρα, σε κάθε γλώσσα.
Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν η ιστοσελίδα offside.com αναδημοσίευσε τη λίστα των «TIMES» ζητώντας την άποψη των αναγνωστών. Ενας απάντησε πως ούτε τέτοιο όνομα υπάρχει ούτε η εφημερίδα της Μολδαβίας στην οποία αναφερόταν το άρθρο ήταν υπαρκτή. Το όνομα προήλθε από την πλάκα που έκαναν κάποιοι Ιρλανδοί bloggers πριν από αρκετό καιρό, που ανέβασαν διάφορα στοιχεία και ουσιαστικά ο καθένας έβαζε και ένα κομμάτι σε αυτό το εικονικό παζλ! «Εφτιαξαν» έναν παίκτη ο οποίος στη συνέχεια έγινε όνομα από το πουθενά! Το όνομα Μασάλ Μπουγκντούβ αν το διαβάσει κανείς με αγγλική προφορά (Μπαγκ Νταφ) στα ιρλανδικά σημαίνει «my little donkey», που είναι ο τίτλος ενός κλασικού παιδικού παραμυθιού του συγγραφέα Padraice O'Konaire. Οσο για την εφημερίδα της Μολδαβίας που οι ευφάνταστοι bloggers ανέφεραν ως πηγή των πληροφοριών τους, με την ονομασία «MO THON», φυσικά και δεν υπάρχει και σημαίνει «οπίσθια» στην παραδοσιακή ιρλανδική γλώσσα! Τη μεγαλύτερη –συμπληρωματικά– ζημιά την έκανε η αναφορά στη Wikipedia (ενός σύγχρονου «ναρκοπεδίου», για όσους αντιλαμβάνονται) πως αυτό το παιδί είναι ο νέος Μέσι, κάτι που φυσικά είχαν αναρτήσει οι ίδιοι οι πρωτεργάτες της φάρσας.
Η ιστορία αυτή φέρνει για πολλοστή φορά στο προσκήνιο το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΜΜΕ στη μοντέρνα εποχή. Τη μη διασταύρωση της είδησης. Την κατάργηση του πραγματικού ρεπορτάζ. Επίσης, επιβεβαιώνει όσους θεωρούν πως είναι ευλογία το Ιντερνετ, αλλά ταυτόχρονα και κατάρα. Διότι η ταχύτητα της διάδοσης της πληροφορίας μπορεί να έσπασε και το… φράγμα του ήχου, αλλά κατάργησε στην πράξη την όποια αμφιβολία πριν από τη δημοσίευση. Επειδή κάτι κυκλοφορεί και το βρίσκεις ανηρτημένο στο Ιντερνετ, δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και αληθινό. Το σίγουρο είναι πως αυτό το πάθημα δεν πρόκειται να γίνει μάθημα σε κανέναν στη δημοσιογραφία. Ούτε στο αναγνωστικό κοινό. Δυστυχώς...
Κανείς σημαντικότερος από τη φανέλα
Aξίζει 120 εκατομμύρια ευρώ ο Κακά; Γενικά πιστεύω πως δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής που να αξίζει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ, όχι γιατί κάποιοι δεν είναι καλοί παίκτες, αλλά επειδή απλούστατα δεν θεωρώ πως μπορείς να πληρώσεις τόσα χρήματα για να αποκτήσεις κάποιον «αναλώσιμο», όπως είπε και ο αείμνηστος Τζακ Γουόκερ, πρόεδρος της Μπλάκμπερν, όταν πούλησε τον Σίρερ στη Νιούκαστλ. «Μόνο τα καλά κόκκινα κρασιά ανεβάζουν την τιμή τους με τον χρόνο», επέμενε και εξηγούσε πως αν ένας παίκτης τραυματιστεί, αυτόματα η τιμή του πέφτει στο μισό. Ο Αλαν Σίρερ μεταγράφηκε με ποσό-ρεκόρ για την εποχή (1997) στη Νιούκαστλ, αλλά λίγο καιρό αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά και ποτέ δεν ξανάγινε ο παίκτης που ήταν με τη φανέλα της Μπλάκμπερν Ρόβερς. Η Μίλαν καλά κάνει και παραχωρεί τον Κακά. Πριν από τρία χρόνια η Μπαρτσελόνα έκανε το λάθος να μην παραχωρήσει τον Ροναλντίνιο, παρά τα εξήντα εκατομμύρια ευρώ που είχε πάνω στο τραπέζι από την Ιντερ. Πριν από λίγους μήνες πήρε τα 24 εκατομμύρια από τη Μίλαν και πήρε και μιαν ανάσα ανακούφισης! Την κατάλληλη στιγμή δίνεις τον παίκτη και λες και ευχαριστώ. Ο Μπέκαμ, που έφυγε το 2003 από τη Γιουνάιτεντ, της έλειψε; Θυμάστε ποιον νεαρό πήρε ο Φέργκιουσον για αντικαταστάτη του; Τον Ρονάλντο. Και αυτόν, επίσης, κακώς δεν τον άφησαν το καλοκαίρι να πάει στη Ρεάλ, παίρνοντας 80 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και περισσότερα. Ποτέ δεν υπήρξε κάποιος παίκτης σε αυτό το κλειστό κλαμπ των λίγων αλλά σημαντικών ομάδων που να είναι μεγαλύτερος και σημαντικότερος από τη φανέλα! Ο Κακά φυσικά και μπορεί ακόμα να προσφέρει στη Μίλαν. Αλλά επειδή τα λεφτά που του δίνουν οι Αραβες είναι μυθικά, δύσκολα θα πει «όχι», αν θέλει να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα για πέντε γενιές μπροστά. Για τη Μάντσεστερ Σίτι παραμένω επιφυλακτικός. Αν με πέντε ακριβές μεταγραφές κάνεις και καλή ομάδα, πολύ πριν από αυτήν θα το είχαν καταφέρει κι άλλοι. Και η Τσέλσι δεν είναι καλό παράδειγμα, διότι εκτός από «τρελές» μεταγραφές είχε την τεράστια τύχη ο Αμπράμοβιτς να ευτυχήσει με την επιλογή του χαρισματικού Μουρίνιο.