Μία ακόμη οριακή μάχη δείχνει να κερδίζεται από τους «κόκκινους»

Μετά την πιο δραματική ανατροπή σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών που έγινε ποτέ, η Λίβερπουλ ετοιμάζεται και για τη δεύτερη μεγάλη νίκη της. Αυτή τη φορά επί των κανονισμών! Ο γραφειοκρατικός κρετινισμός, κυρίως της αγγλικής ομοσπονδίας, που επέλεξε να επιβραβεύσει τον... τέταρτο της βαθμολογίας αντί τον πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά και της ίδιας της ΟΥΕΦΑ, η οποία με την ασάφεια στους κανονισμούς της επέτρεψε το μπάχαλο, μοιάζει να υποτάσσεται μπροστά στην κοινή λογική.

Αυτή που λέει πως οποιαδήποτε συλλογική διοργάνωση, στην οποία ο κάτοχος του τίτλου δεν μπορεί να πάρει μέρος για να υπερασπίσει τα κεκτημένα του, είναι προβληματική! Και εδώ δεν μιλάμε για την περίπτωση της τιμωρίας, π.χ. της Γκλάσγκοου Ρέιντζερς το 1972 που, αν και κατέκτησε το Κυπελλούχων, τιμωρήθηκε επειδή τα είχαν κάνει λαμπόγυαλο οι οπαδοί της μπαίνοντας στο γήπεδο ΠΡΙΝ από τη λήξη του ματς! Μιλάμε για την ασάφεια που οι κανονισμοί της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δημιουργούν από μόνοι τους, όταν λένε πως ο κάτοχος ενός τίτλου συμμετέχει απευθείας την επόμενη χρονιά, αν τον δηλώσει η ομοσπονδία του! Αυτό το παντελώς αντιλειτουργικό εδάφιο βγαίνει από τον κανονισμό ήδη από τον Αύγουστο, όταν και θα λειτουργήσει ο νέος κανονισμός, που χάρη στη Λίβερπουλ διορθώνει τα κακώς κείμενα και γλιτώνει τους διοικούντες την ΟΥΕΦΑ από μελλοντικούς πονοκεφάλους! Τώρα τι γίνεται όμως; Η Λίβερπουλ θα παίξει, όπως δικαιούται, βάσει της κοινής λογικής; Η απάντηση, με όποιο ρίσκο έχει, είναι «ΝΑΙ». Στις 17 Ιουνίου, στην εκτελεστική επιτροπή που θα συνεδριάσει στο Μάντσεστερ, θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία, η οποία θα δίνει στην ομάδα του Μπενίτεθ τη wild card της συμμετοχής ως καλεσμένης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές, όλα δείχνουν πως οι έχοντες το δικαίωμα ψήφου που θα στηρίξουν τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι πέντε. Ο ένας είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον, που ανοιχτά και χθες δήλωσε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί άμεσα και αποτελεί αγκάθι στα πλευρά της ομοσπονδίας, αν η πρωταθλήτρια του πιο σπουδαίου θεσμού δεν μετάσχει ξανά. Σε περίπτωση μάλιστα ισοψηφίας, θυμίζω πως η ψήφος του Σουηδού μετράει διπλή και κρίνει το αποτέλεσμα. Ενα άλλο σημαίνον στέλεχος, ο δρ Βιάτσεσλαβ Κολοσκόφ, πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, σε δηλώσεις του στη «Mail on Sunday» κατέθεσε την υποστήριξή του στη Λίβερπουλ και τόνισε πως θα ψηφίσει να γίνει δεκτή η συμμετοχή της απευθείας στους ομίλους. Αν υπολογίσουμε πως και ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας Τζεφ Τόμπσον έχει δικαίωμα ψήφου, φτάσαμε τους τρεις. Είναι ακόμη κοινό μυστικό πως υπέρ θα ψηφίσουν ο Ολλανδός δρ Μάθιου Σπρένγκερς –δεδηλωμένος ανοιχτά πριν προκύψει το ζήτημα– και ο Μάριος Λευκαρίτης από την Κύπρο.

Καθαρά εναντίον της Λίβερπουλ είναι ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Τούρκος Σενές Ερζίκ, ο οποίος, με δεδομένο πως η Φενερμπαχτσέ είναι αυτή που κυρίως επηρεάζεται από την απευθείας είσοδο της Λίβερπουλ στους ομίλους, «πέφτοντας» στον τρίτο προκριματικό γύρο, αναμένεται να δώσει μάχη να πείσει και άλλους. Οι πληροφορίες θέλουν και τον Ισλανδό Εγκερτ Μάγκνουσον να είναι εναντίον, αν και αποκάλυψε στην Πόλη σε φίλο του εκτός επιτροπής πως η καρδιά του είναι με τη Λίβερπουλ, αλλά οι κανονισμοί είναι κανονισμοί! Ο Μαλτέζος Μιφσούντ μιλώντας στη «Mail» εξήγησε πως είναι υπέρ τού να πηγαίνει ο πρωταθλητής στη νέα διοργάνωση, αλλά όχι στο τέλος της σεζόν να αλλάζουν οι νόμοι! Ο Νορβηγός Περ Ραβν Ομνταλ είναι ο πιο κάθετος στο «όχι», υποστηρίζοντας πως και στο Μουντιάλ ο κάτοχος πρέπει να ξαναδίνει προκριματικά, άρα γιατί να γίνει θέμα από τη στιγμή που η Λίβερπουλ δεν προκρίθηκε!

Δύο στελέχη που κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους, αλλά η απόφασή τους ίσως κάνει την πλάστιγγα να γείρει οριστικά είναι ο Ισπανός Ανχελ Μαρία Βίγιαρ Γιόνα και ο Ιταλός Φράνκο Καράρο. Και οι δύο προέρχονται από χώρες που έχουν τέσσερις ομάδες και ίσως να θέλουν να προλάβουν οποιαδήποτε επιπλοκή στο μέλλον, η οποία θα αφορά τις χώρες τους. Ομως ο Ισπανός το 2000 είχε τη δύσκολη αποστολή να αφήσει έξω τη Σαραγόσα και να βάλει στη θέση της τη Ρεάλ Μαδρίτης, οπότε είναι λίγο δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κάποιος τις προθέσεις του. Ο Ελβετός Τζιαντζόρτζιο Σπίες, αν και δεν έχει εκδηλωθεί, θεωρείται από άλλα μέλη ένας αρκετά σημαντικός υποστηρικτής της ιδέας πως το να μη αγωνιστεί ο κάτοχος αποτελεί υποβάθμιση του καλύτερου προϊόντος που έχει η ΟΥΕΦΑ. Οπότε μένουν μόνο ο Μισέλ Πλατινί, που δεν έχει σε κανέναν απολύτως εξωτερικεύσει τις προθέσεις του και ο Γερμανός Γκέρχαρντ Μάγερ Φορφέλντερ, ο οποίος αρχικά είχε πει πως οι κανονισμοί δεν πρέπει να αλλάξουν. Ομως η γερμανική ομοσπονδία, που επηρεάζεται πολύ από τα λεγόμενα του Φραντς Μπεκενμπάουερ, αναμένεται να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις δηλώσεις του, αφού τάχτηκε καθαρά υπέρ της συμμετοχής των «κόκκινων».

Ο Μπενίτεθ πάντως έπαιξε γερά το χαρτί της αποχής της Λίβερπουλ από το Σούπερ Καπ στο Μονακό και του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων στο Τόκιο τον Δεκέμβριο. «Αν δεν μας θέλουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν βλέπω το λόγο να δώσουμε αίγλη σε αυτές τις διοργανώσεις», ήταν η ντρίμπλα του Ισπανού. Με δεδομένο πως κύριος χορηγός του Σούπερ Καπ είναι η μπίρα Carlsberg, που βρίσκεται και στη φανέλα της Λίβερπουλ από το 1992, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μην μποϊκοτάρει η πρωταθλήτρια Ευρώπης το ματς. Οι χορηγοί του Τσάμπιονς Λιγκ επίσης έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την περίπτωση που η Λίβερπουλ, που διαφήμισε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο το προϊόν με την παρουσία της στην Πόλη, απέχει από τη νέα διοργάνωση. Οι επόμενες μέρες είναι σημαντικές, αλλά όλα δείχνουν πως η Λίβερπουλ, ακόμη και στο όριο, θα νικήσει ξανά σε μία ακόμη μάχη!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!

Η δικαίωση της ποδοσφαιρικής λογικής με τον Ρόδρι, που χρωστάει πολλά στον Πεπ!

Το κανονικό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέντφορντ του Τόμας Φρανκ, περιέχει γνώση και πολύ ταλέντο!

Ένα εκατοστό ή όχι, είσαι οφσάιντ, και o VAR λύνει το πρόβλημα, οπότε με το να συζητάμε, απλά χάνουμε τον χρόνο μας!

Η «νέα» Λίβερπουλ αρέσει και ο Σλοτ αλλάζει κάποια πράγματα, αλλά τα δύσκολα τώρα έρχονται!