Κάθε φορά που παρουσιάζεται άνοδος στη βαθμολογία της χώρας μας έχει βοηθήσει τα μέγιστα ο Παναθηναικός.
Είναι ένα από τα συνηθέστερα επιχειρήματα των φίλων του Παναθηναϊκού όταν θέλουν να στοιχειοθετήσουν την ανωτερότητα της αγαπημένης τους ομάδας έναντι του Ολυμπιακού: οι επιτυχίες των «πρασίνων» στην Ευρώπη και οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει δεν βοηθούν μόνο το «τριφύλλι» αλλά και άλλες ομάδες της χώρας μας να συμμετάσχουν στα Κύπελλα Ευρώπης.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, μπορεί αυτό που πραγματικά ισχύει να είναι το ότι καθένας δουλεύει για την πάρτη του, αλλά σίγουρα είναι παράλειψη να μην αναφερθεί και μια γενική αλήθεια: όταν πάει καλά ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, πολλές φορές ευνοείται στο σύνολό του και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πάρτε για παράδειγμα την τρέχουσα χρονιά. Με τη νίκη επί της Ανόρθωσης ουσιαστικά ολοκληρώθηκε (επιτυχώς) η προσπάθεια της χώρας μας να προσπεράσει τη Σκωτία στην κούρσα για τη 12η θέση της ΟΥΕΦΑ. Επίδοση που φέρνει τον πρωταθλητή της σεζόν 2009-2010 απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010-2011 και τον δευτεραθλητή στην τελευταία προκριματική φάση. Επειδή το κομμάτι γράφεται πριν από το ματς της Σέλτικ (τελευταίο για φέτος στην Ευρώπη), σημειώστε ότι σε περίπτωση νίκης της τελευταίας σκωτσέζικης εκπροσώπου για φέτος, η χώρα μας χρειάζεται μία νίκη ή δύο ισοπαλίες στη συνέχεια της ελληνικής ευρωπαϊκής χρονιάς.
Θυμηθείτε ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τη Χέρτα και είναι πολύ πιθανό να παίξει τουλάχιστον άλλα δύο ματς. ο Παναθηναϊκός έχει κι αυτός τουλάχιστον άλλα δύο ματς στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Καταλαβαίνετε πως αν η Σέλτικ ολοκλήρωσε τη σεζόν με ήττα, η Σκωτία φέτος δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση, μια και βρίσκεται ήδη στη 13η θέση της βαθμολογίας –μία κάτω από την Ελλάδα. Η χώρα που ακολουθεί είναι το Βέλγιο, το οποίο διαθέτει ακόμα δύο εκπροσώπους (Σταντάρ Λιέγης, Μπριζ) αλλά υπολείπεται 10 αγωνιστικών βαθμών.
Αν νικήσουν και οι δύο ομάδες την ερχόμενη εβδομάδα, η διαφορά θα μειωθεί, αλλά η βελγική ανηφόρα θα παραμείνει μεγάλη. Πολλοί θα πείτε ότι στην προσπάθεια κατάληψης της 12ης θέσης από την Ελλάδα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η περσινή καταπληκτική σεζόν του Ολυμπιακού αλλά και η υπεράριθμη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέρυσι.
Ως απάντηση στο λογικό αυτό επιχείρημα μερικοί αριθμοί: ο Ολυμπιακός από πέρυσι μέχρι και φέτος έχει 7 νίκες και 3 ισοπαλίες, η ΑΕΚ φέτος αποκλείστηκε προσφέροντας στην Ελλάδα μόνο μία ισοπαλία, ο Αρης μία νίκη. Από πέρυσι μέχρι φέτος ο Παναθηναϊκός έχει ήδη 11 νίκες στην Ευρώπη και άλλες 4 ισοπαλίες.
«Σεντονάτοι» και οι τρεις
Τη σεζόν 2003-2004 η Ελλάδα ξεκίνησε τη σεζόν και με τους τρεις του πρώην ΠΟΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Προνόμιο το οποίο διατήρησε για ακόμα μία σεζόν (2004-2005), όταν και είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία του και ο ΠΑΟΚ και την πέταξε για ένα... φαξ! Η τριπλή συμμετοχή φαντάζει μακρινό παρελθόν και γι' αυτό οφείλουμε να θυμηθούμε το εξής: βασικός λόγος της εκτίναξης της χώρας μας στην 6η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ ήταν η εκπληκτική σεζόν του Παναθηναϊκού το 2001-2002. Τότε το «τριφύλλι» είχε φτάσει στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ξεκινώντας από τα προκριματικά. Ο απολογισμός του ήταν 9 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 16 ευρωπαϊκά ματς.
Με δύο ομάδες για πρώτη φορά
Ενα από τα ευρωπαϊκά χαϊλάιτ του Παναθηναϊκού είναι και η πρόοδός του μέχρι την ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1995-1996. Τότε η ειδική βαθμολογία προέκυπτε με τρόπο διαφορετικό, η ουσία, όμως, ήταν (και τότε) ίδια. Με κύριο όπλο εκείνη την εκπληκτική χρονιά του «τριφυλλιού» και τους υπερβολικά πολλούς αριθμούς που έβαλε στο σακούλι του, η Ελλάδα απέκτησε το δικαίωμα διπλής εκπροσώπησης στο Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1998-1999.
Σημειώστε και κάτι ακόμα: η ευρωπαϊκή σεζόν 2004-2005 βρήκε τον Παναθηναϊκό στη 18η θέση της ειδικής βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ. Επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για τον ίδιο τον σύλλογο και φυσικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο στο σύνολό του.
Επιμέλεια: Βάιος Τσούτσικας