Θυμηθείτε ποιοι νεοφώτιστοι έλαμψαν με τη μία στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ

Του Πάνου Γιαννακόπουλου

Εχοντας διανύσει ήδη 15 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, εκτός των γνωστών «υπόπτων», δύο ομάδες έχουν κλέψει την παράσταση. Η πρώτη είναι η Χαλ, που βρίσκεται στην έκτη θέση έχοντας πραγματοποιήσει εκπληκτικά παιχνίδια (χαϊλάιτ η νίκη μέσα στο «Emirates»), και η δεύτερη είναι η Στόουκ, που εκτός των άλλων έχει νικήσει Αρσεναλ και έχει φέρει ισοπαλία μέσα στο «Ανφιλντ». Κοινός παρονομαστής στις δύο ομάδες είναι πως μέχρι πέρυσι αγωνίζονταν στην Τσάμπιονσιπ.

Η Στόουκ τερμάτισε την περασμένη σεζόν στη δεύτερη θέση και επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας έπειτα από 23 χρόνια και η Χαλ, ύστερα από μια δραματική άνοδο πέρυσι μέσω των μπαράζ, εξασφάλισε τη συμμετοχή στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η χρονιά ξεκίνησε με αμφισβήτηση και οι ομάδες χαρακτηρίστηκαν φαβορί για να επιστρέψουν στην Τσάμπιονσιπ. Πλέον οι αμφισβητίες έχουν σωπάσει. Πόσο ψηλά θα φτάσουν παραμένει αναπάντητο. Στο παρελθόν αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που νεοφώτιστες ομάδες εντυπωσίασαν. Ας θυμηθούμε μερικές.

Μπλάκμπερν (1992-93)

Η φιλοδοξίες της Μπλάκμπερν είναι πολύ αυξημένες για νεοφώτιστη ομάδα και γι' αυτόν τον λόγο καταρρίπτει το ρεκόρ μεταγραφής στην Αγγλία με την απόκτηση του Αλαν Σίρερ αντί 3,5 εκατ. λιρών από τη Σαουθάμπτον. Ο μετέπειτα αρχηγός της εθνικής σκοράρει 16 τέρματα και έχει άξιο παρτενέρ τον Μάικ Νιούελ, που σημειώνει άλλα 13. Οι δυο τους θα βοηθήσουν στην κατάληψη της τέταρτης θέσης.

Νιούκαστλ (1993-94)

Οι περισσότεροι φίλοι της Νιούκαστλ σίγουρα αναπολούν τη διετία 1995-97, με τις «καρακάξες» να διεκδικούν τον τίτλο. Πολύ λίγοι θυμούνται, όμως, ότι εξίσου καλή ήταν η πρώτη χρονιά στην πρώτη κατηγορία μετά την άνοδο, το 1993-94. Ο στράικερ Πίτερ Μπίρντσλεϊ έχει επιστρέψει στην ομάδα και την οδηγεί μαζί με τον πιτσιρικά τότε Αντι Κόουλ στην τρίτη θέση και το ΟΥΕΦΑ. Η τελική διαφορά τερμάτων (+41) ήταν η δεύτερη καλύτερη μετά την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Νότιγχαμ Φόρεστ (1994-95)

Ισως η καλύτερη πορεία νεοφώτιστης ομάδας στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας. Ο Σταν Κόλιμορ στην επίθεση έχει συνθέσει ένα άκρως παραγωγικό δίδυμο μαζί με τον Ολλανδό Μπράιαν Ρόι και τα καλά αποτελέσματα έρχονται με συχνό ρυθμό. Ενα από τα καλύτερα παιχνίδια η Νότιγχαμ θα το κάνει μέσα στο «Ολντ Τράφορντ», όπου θα επικρατήσει 2-1 –η μοναδική εντός έδρα ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκείνη τη χρονιά. Τελικά η Φόρεστ θα τερματίσει στην τρίτη θέση και θα εξασφαλίσει «εισιτήριο» για το ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβο στο «Χέιζελ».

Μπράντφορντ (1999-00)

Το γεγονός και μόνο πως απέφυγε τον υποβιβασμό θεωρείται μέγιστη επιτυχία για τη «μικρούλα» Μπράντφορντ. Για ακόμα μία φορά ο Πολ Τζούελ ήταν ο «εγκέφαλος» στον πάγκο, αν και κατά τη διάρκεια της χρονιάς αποχώρησε για την ανταγωνίστρια Σέφιλντ Γουένσντεϊ. Η παραμονή κρινόταν την τελευταία αγωνιστική και η ομάδα του Γιορκσάιρ τα κατάφερε με εκπληκτική νίκη με 1-0 απέναντι στη Λίβερπουλ!

Ιπσουιτς (2000-01)

Κανείς δεν περίμενε πολλά από την Ιπσουιτς όταν εξασφάλισε την άνοδο μέσα από τα μπαράζ το 2000. Τελικά οι παίκτες του Τζορτζ Μπέρλι θα κάνουν μια φανταστική χρονιά και εντυπωσιακές νίκες απέναντι σε Λιντς, Λίβερπουλ και Εβερτον (όλες εκτός έδρας). Στο φινάλε θα τερματίσουν πέμπτοι και θα κερδίσουν την έξοδο στο ΟΥΕΦΑ –για μεγάλο διάστημα κυνηγούσαν και την τρίτη θέση.

Μπλάκμπερν (2001-02)

Επιστροφή στην πρώτη κατηγορία και στους τίτλους για τα «ρόδα» τη σεζόν 2001-02. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Γκρέιαμ Σούνες και με τον Αντι Κόουλ να έρχεται από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να σκοράρει συνέχεια, η Μπλάκμπερν φτάνει σε θρίαμβο στο Λιγκ Καπ με 2-1 στον τελικό απέναντι στην Τότεναμ. Παράλληλα τερματίζει άνετα στη δέκατη θέση.

Μάντσεστερ Σίτι (2002-03)

Σίγουρα η Σίτι δεν είναι αμελητέα ποσότητα στο νησί και η ένατη θέση που κατέλαβε στο φινάλε του πρωταθλήματος του 2003 δεν ήταν και φοβερή επίδοση. Οι νίκες, όμως, στα μεγάλα ντέρμπι, απέναντι στη «μισητή» Γιουνάιτεντ με 3-1 και στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς με 2-1 στο «Ανφιλντ» επί της Λίβερπουλ (με δύο τέρματα του Ανελκά) άφησαν θετικό πρόσημο στην ομάδα του Κέβιν Κίγκαν.

Γουίγκαν (2005-06)

Για τη μικρή περιοχή του Γουίγκαν η συμμετοχή και μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν επιτυχία. Οι «λάτικς», όμως, δεν έμειναν μόνο στη συμμετοχή. Η ομάδα του Πολ Τζούελ ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό, όμως όχι μόνο διατηρήθηκε άνετα στην κατηγορία, αλλά έφτασε και μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ. Αλλωστε, μόνο με καλά λόγια μιλούσε κάποιος για το θέαμα που προσέφερε τότε η Γουίγκαν.

Ρέντινγκ (2006-07)

Τον Μάρτιο του 2006 η Ρέντινγκ εξασφαλίζει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Πολλοί περίμεναν μια δύσκολη χρονιά για τους «ρόαγιαλς», όμως θα διαψευσθούν. Ισοπαλίες με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι και ένα θριαμβευτικό 6-0 απέναντι στη Γουέστ Χαμ είναι μερικά από τα εκπληκτικά παιχνίδια της Ρέντινγκ, που θα της χαρίσουν την 8η θέση, μόλις τρεις βαθμούς πίσω από την 6η Εβερτον.

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube