Σε πολλές περιόδους της ιστορίας του ο Ηρακλής «χόρτασε» την Ελλάδα θέαμα, ωστόσο οι περίοδοι αυτές δεν στέφθηκαν με ανάλογους τίτλους.
Των Χρήστου Μουτσάκη, Γιώργου Λαμπρόπουλου
Φαίνεται πως δεν είναι γραφτό στη μοίρα του ή δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ο Ηρακλής δεν κατάφερε να γεμίσει την τροπαιοθήκη του με τίτλους, ακόμη και όταν έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο.
Το ένα και μοναδικό Κύπελλο του 1976 δεν αποτυπώνει αυτό που άξιζε ο «Γηραιός» στη διαχρονική πορεία του. Κορυφαία ομάδα όλων των εποχών και μία από τις καλύτερες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου θεωρείται εκείνη των αρχών της δεκαετίας του '80. Ο Βασίλης Χατζηπαναγής και η παρέα του χάρισαν στους Ελληνες φιλάθλους ανεξίτηλες μνήμες. Το '76, με την κατάκτηση του μοναδικού τίτλου του Ηρακλή στον τελικό της 9ης Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο «Βάσια» έκανε απίστευτα πράγματα για να πάρει ο Ηρακλής τον πρώτο τίτλο του. Σκόραρε τα 2 από τα 4 γκολ στα 120 λεπτά του αγώνα (2-2 η κανονική διάρκεια) στο 4-4 με τον Ολυμπιακό (Κουσουλάκης, Γκέσιος τα άλλα δύο γκολ του Ηρακλή). Ο Ηρακλής ήταν εύστοχος στα πέναλτι (6-5) και την επομένη πάνω από 100.000 φίλαθλοι υποδέχθηκαν τους κυπελλούχους στη Θεσσαλονίκη. Ο Αγγλος προπονητής Λες Σάνον είχε ξεκινήσει τον τελικό με τους Φανάρα, Χατζηπαναγή, Ξανθόπουλο, Σεντελίδη, Χριστοφορίδη, Καλαϊτζίδη, Τουμπόγλου, Κουσουλάκη, Αντονίεβιτς, Γκέσιο (113' Ποντίκης), Ν. Πανταζής (80' Ματσουκατίδης).
Σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις, ο Ηρακλής δεν είχε μαζί του τα... άστρα. Στον τελικό της 8ης Ιουνίου του '47 ηττήθηκε 5-0 από τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Στις 8 Σεπτεμβρίου του '57 νικήθηκε πάλι από τον Ολυμπιακό, 2-0 στο Καραϊσκάκη. Στις 26 Μαΐου 1980 5-2 από την Καστοριά στη Φιλαδέλφεια. Στις 21 Ιουνίου 1987 από τον ΟΦΗ 3-1 στα πέναλτι (1-1 στο 120ό λεπτό) στο Ολυμπιακό Στάδιο.
Κι αν στο Κύπελλο ο Ηρακλής γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου, στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να... πιει από την «κούπα», παρ' ότι υπήρχαν χρονιές που έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο. Η κυριότερη ήταν τη σεζόν 1983-’84. Ο Μιτόσεβιτς αστόχησε σε άδεια εστία στα τελευταία λεπτά με τον Παναθηναϊκό και αυτή η ισοπαλία στο Καυτανζόγλειο (2-2) τον απομάκρυνε από τον τίτλο και κατέλαβε την 3η θέση.
Οι παίκτες
Τη φανέλα του Ηρακλή σε αυτά τα 100 χρόνια φόρεσαν πολλοί σημαντικοί ποδοσφαιριστές, προεξάρχοντος του Βασίλη Χατζηπαναγή. Θα αδικήσουμε πολλούς, αν επιχειρήσουμε να τους καταγράψουμε όλους μέσα σε λίγες γραμμές…
Οι πέντε πρώτοι σε συμμετοχές είναι οι Δ. Παπαδόπουλος (419), Θ. Σεντελίδης (312), Χ. Ξανθόπουλος (283), Β. Χατζηπαναγής (281), Χ. Χαλιαμπάλιας (280). Οι πέντε πρώτοι σκόρερ είναι οι Δ. Γκέσιος (74), Δ. Παπαδόπουλος (64), Φ. Τουντζιάρης (62), Β. Χατζηπαναγής (62), Μ. Κωνσταντίνου (61).
Η υπόθεση των λουλουδιών
Την ιστορία του Ηρακλή σημάδεψαν δύο σκάνδαλα με διαφορά πέντε ετών. Η υπόθεση των λουλουδιών την περίοδο 1974-’75 ταρακούνησε τον «Γηραιό». Στον ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (28/5/75) ήρθε η ήττα με κατεβασμένα χέρια. Οι Νικολούδης, Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης ομολόγησαν ότι έγινε απόπειρα εξαγοράς τους από παράγοντες του Παναθηναϊκού για να έχουν μειωμένη απόδοση. Υστερα από θυελλώδεις συζητήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Ηρακλή, αποφασίστηκε να διαγραφούν οριστικά οι Χαλιαμπάλιας και Ροκίδης, την ώρα που υπήρξε επιείκεια για τον Τάκη Νικολούδη, στον οποίο επιβλήθηκε εξάμηνη διακοπή συμβολαίου.
Ο υποβιβασμός
Την περίοδο 1979-80 το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκλονίζεται από μια υπόθεση δωροδοκίας. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Φιλώτας Πέλλιος κατήγγειλε ότι ο τότε πρόεδρος του Ηρακλή, Κώστας Περτσινίδης, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει για να έχει μειωμένη απόδοση στη ρεβάνς του ημιτελικού Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων. Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν νομικά, ωστόσο ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική για πρώτη φορά στην 72χρονη ιστορία του.
Παράγοντες και φίλαθλοι του Ηρακλή έφτασαν μέχρι τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, για να ζητήσουν την προσωπική παρέμβασή του για την ηθική αποκατάσταση του συλλόγου. Οι «κυανόλευκοι» συμβιβάστηκαν με τη μοίρα τους.
Αργότερα το δικαστήριο δικαίωσε τον Ηρακλή με τελεσίδικη απόφαση και το όνομά του αποκαταστάθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων, όχι όμως και η βλάβη από τον υποβιβασμό. Ο «Γηραιός», έστω και χωρίς τον Βασίλη Χατζηπαναγή, επέστρεψε… τρένο στη φυσική του θέση, όμως εξαιτίας εκείνης της απόφασης δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ομάδων που είναι ανελλιπώς παρούσες στη μεγάλη κατηγορία (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) από το 1959, όταν σχηματίστηκε η Α΄ Εθνική.
Περισσότερα στη «SportDay» που κυκλοφορεί…