Έχουμε βαρεθεί να γράφουμε και να λέμε πόσο δύσκολη είναι η θέση του τερματοφύλακα. Μπορεί να είναι «άφαντος» σε όλο τον αγώνα και να κάνει μία μεγάλη απόκρουση και να γίνει ήρωας. Από την άλλη, μπορεί να είναι φοβερός σε όλο το παιχνίδι «κατεβάζοντας τα ρολά» και να κάνει ένα μεγάλο λάθος και να γίνει μοιραίος. Υπάρχουν μάλιστα περιστατικά που όχι μόνο κάνει λάθος και καταδικάζει την ομάδα του αλλά προκαλεί και το γέλιο στο φίλαθλο κοινό. Πολλές φορές, μάλιστα, πρωταγωνιστές είναι τερματοφύλακες μεγάλης αξίας. Ας θυμηθούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Του Πάνου Γιαννακόπουλου

Αναλυτικά:

Εουρέλιο Γκόμεζ
(Φούλαμ - Τότεναμ, 2008-09)

Με πολλές περγαμηνές έφτασε στο Λονδίνο ο Βραζιλιάνος πορτιέρο, μετά τις καταπληκτικές χρονιές του στην Ολλανδία με την Αϊντχόφεν. Δεν δικαιολογεί τις προσδοκίες, όμως, έως τώρα, επειδή είναι εξαιρετικά ασταθής. Χαρακτηριστικό το τέρμα που δέχθηκε στην αναμέτρηση με τη Φούλαμ, που ένα φαινομενικά ακίνδυνο σουτ τού γλιστράει μέσα από τα χέρια και καταλήγει στα δίχτυα.

Πετρ Τσεχ
(Τουρκία - Τσεχία, Euro 2008)

Ο Τσεχ είναι ίσως ο καλύτερος τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή στον κόσμο –μέσα στην πρώτη τριάδα σίγουρα–, αλλά κι αυτός έχει κάνει το μεγάλο λάθος. Στη φάση των «16» στο Euro 2008 απέναντι στην Τουρκία οι Τσέχοι προηγούνται 2-1 και δείχνουν να ελέγχουν το παιχνίδι. Μια εύκολη σέντρα, όμως, των Τούρκων φεύγει μέσα από τα χέρια του Τσέχου τερματοφύλακα και οδηγεί στην ισοφάριση. Με ανεβασμένη ψυχολογία οι γείτονες θα φτάσουν στην επική ανατροπή και ο Τσεχ ακόμα αναρωτιέται τι έφταιξε.

Μπεν Φόστερ
(Τότεναμ - Γουότφορντ, 2006-07)

«Ρεζέρβα» του Φαν ντε Σαρ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σήμερα, ο Φόστερ είχε δοθεί δανεικός στη Γουότφορντ τη σεζόν 2006-07. Στον αγώνα με την Τότεναμ έχει κάνει, όμως, το απίστευτο. Εχει βγει έξω από την περιοχή του και τελικά δέχεται γκολ από δυνατό βολέ του αντίπαλου τερματοφύλακα Πολ Ρόμπινσον. Εκπληκτική η σκηνή που όλοι έτρεχαν να πανηγυρίσουν με τον Ρόμπινσον.

Πολ Ρόμπινσον
(Κροατία - Αγγλία, Προκριματικά Euro 2008)

Ο ίδιος ο Ρόμπινσον από θύτης γίνεται θύμα. Στο κρίσιμο παιχνίδι της Αγγλίας στην Κροατία η άμυνα του επιστρέφει την μπάλα σε μία εντελώς απλή φάση. Ο «γκαφατζής» Ρόμπινσον προσπαθεί να κοντρολάρει αλλά δεν το καταφέρνει ποτέ και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Οι Αγγλοι οπαδοί απλώς δεν του το συγχώρεσαν ποτέ.

Ντέιβιντ Σίμαν
(Αγγλία - Βραζιλία, Μουντιάλ 2002)

Μια χαρά τα πάει η Αγγλία στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής και οι φίλαθλοί της κάνουν όνειρα ακόμα –όπως πάντα– και για τον τίτλο. Η πορεία της σταματά στα προημιτελικά, όταν ο Σίμαν θα «κρεμαστεί» από τον Ροναλντίνιο σε μακρινή εκτέλεση φάουλ. Ο Σίμαν έχει παρελθόν στις γκέλες. Είχε δεχθεί γκολ σχεδόν από τη σέντρα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1995.

Ρενέ Χιγκίτα
(Κολομβία - Καμερούν, Μουντιάλ 1990)

Απίστευτα τρελάρας ο Κολομβιανός με τη χαρακτηριστική κόμμωση. Το συνήθιζε τότε ο τρελο-Χιγκίτα να βγαίνει πολύ έξω από τη μεγάλη του περιοχή σαν λίμπερο. Ο Καμερουνέζος επιθετικός Ροζέ Μιλά, όμως, θα τον πιάσει κορόιδο, θα του πάρει την μπάλα και θα σκοράρει στο άδειο τέρμα. Από σεβασμό, όμως, στην απόκρουση «Σκορπιό» του Χιγκίτα το έχουμε ξεχάσει ήδη το λάθος του.

Πίτερ Σμάιχελ
(Μάν. Γιουνάιτεντ - Μπάρνσλεϊ, 1998)

Ισως ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας που έχει αναδείξει το δανικό ποδόσφαιρο, με τεράστια προσφορά σε εθνική ομάδα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ατυχής στιγμή του είναι στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου του 1998, όταν σε μία πάσα ρουτίνας του Γκάρι Πάλιστερ θα κάνει τη στραβοκλοτσιά του και ο Τζον Χέντρι, ο οποίος παρακολουθούσε, δεν άφησε να πάει χαμένο το δώρο.

Φαμπιάν Μπαρτέζ
(Μάν. Γιουνάιτεντ - Ντεπορτίβο, 2001)

Ο Μπαρτέζ περισσότερο έχει συνδεθεί με τις γκάφες που έχει κάνει και λιγότερο με τις καλές του ενέργειες. Αποκορύφωμα όλων ο αγώνας στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στην Ντεπορτίβο λα Κορούνια για το Τσάμπιονς Λιγκ. Οχι ένα, αλλά δύο γκολ θα χαρίσει ο Μπαρτέζ (σε Σέρχιο και Τριστάν) και οι Γαλιθιανοί θα φύγουν με τεράστιο «διπλό».

Γέρζι Ντούντεκ
(Λίβερπουλ - Μάν. Γιουνάιτεντ, 2002-03)

Ο Πολωνός Ντούντεκ αναμφισβήτητα είχε προσόντα, αλλά σπάνια έβγαζε παιχνίδι χωρίς να κάνει κάποιο μεγάλο λάθος. Τη σεζόν 2002 η Λίβερπουλ έχει ξεκινήσει πολύ καλά στο πρωτάθλημα και θέλει στο μεγάλο ντέρμπι με τη μισητή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να πάρει τη νίκη. Λογαριάζει, όμως, χωρίς τον Ντούντεκ, που δεν μπορεί να μπλοκάρει με τίποτα και κάνει δώρο δύο γκολ στον τουρίστα έως τότε στην Αγγλία Ντιέγκο Φορλάν. Το 2005 πήρε την εκδίκησή του, όμως, ο Πολωνός. Απέκρουσε τρία πέναλτι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στη Μίλαν, χαρίζοντας τον τίτλο στους «κόκκινους».

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube