Την εκτίμηση ότι αν η Μπενφίκα φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στον Ολυμπιακό, για την τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου UEFA, θα προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης έκανε ο Κώστας Κατσουράνης, μιλώντας στην «A Bola». Αφορμή στάθηκε η επικείμενη συμπλήρωση 100 εμφανίσεών του 29χρονου άσου με τη φανέλα των «αετών», στον σημερινό αγώνα με την Ακαδέμικα για την 9η αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Τι είπε ο διεθνής ποδοσφαιριστής για την Εθνική μας ομάδα, τον σύλλογο του, τον Φερνάντο Σάντος και τον 16 μηνών γιο του, Βασίλη.

«Πιστεύω ότι αν κατορθώσουμε να πάρουμε την ισοπαλία, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση. Δεν πρέπει να χάσουμε στην Ελλάδα», είπε αρχικά ο «Κατσούρ» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε συζητήσει καν με τον προπονητή για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Από μόνος του γνωρίζει τι εστί Καραϊσκάκη, ελληνική ατμόσφαιρα, όταν ήταν προπονητής της Βαλένθια».

Οι δηλώσεις του Κατσουράνη:

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αύριο (σ.σ.: σήμερα) στην Κοΐμπρα θα συμπληρώσεις 100 αγώνες με τη φανέλα της Μπενφίκα. Το περίμενες όταν πριν από 2,5 χρόνια έπαιρνες την απόφαση να έρθεις στην ομάδα;

«Σίγουρα είναι τιμητικό για μένα. Πολλώ δε από τη στιγμή που είμαι μέλος μιας ομάδας που είναι γνωστή παγκοσμίως και πρώτη σε τίτλους στην Πορτογαλία. Από τη στιγμή που είχα υπογράψει για 4 χρόνια θα γινόταν και αυτό. Τώρα αν ήρθε αργά ή γρήγορα, αυτό θα το κρίνετε εσείς».

Το προηγούμενο καλοκαίρι γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά. Οτι δεν είσαι ευτυχισμένος στην Μπενφίκα, ότι σε έχουν κουράσει οι συνεχείς πτήσεις. Τώρα αυτό έχει αλλάξει;

«Δεν γνωρίζω το σκεπτικό των άλλων ποδοσφαιριστών, αλλά για μένα το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η οικογένεια. Μου δίνει ηρεμία. Από τη στιγμή που δεν είναι εφικτή μία απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Λισσαβώνας, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Το θέμα είναι ότι φέτος η ομάδα είναι σοβαρή, έχει φιλοδοξίες και το πρότζεκτ πλαν με καλύπτει απόλυτα. Γι' αυτό ίσως δεν με έχει κουράσει η ιδέα των αλλεπάλληλων ταξιδιών».

Αυτό σημαίνει ότι είσαι ψυχή τε και σώματι στην Μπενφίκα;

«Εννοείται. Πάντα το σώμα μου και η ψυχή μου είναι ένα με τον σύλλογο που φοράω τη φανέλα του. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει για έλλειψη επαγγελματισμού. Πάντα αφήνω τα προσωπικά μου προβλήματα εκτός γηπέδου, εκεί που δίνω τον εαυτό μου για την ομάδα».

Είναι γνωστό δημοσίως ότι στο τέλος της σεζόν ενδέχεται να αποχωρήσεις από την Μπενφίκα. Το συμβόλαιό σου λήγει τον Ιούνιο του 2010. Τελικά τι σκέφτεσαι; Οντως να φύγεις ή είσαι θετικός στην προοπτική μιας ανανέωσης;

«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Ολοι θεώρησαν ότι δημιούργησα εσκεμμένα το επεισόδιο με τον Λουιζάο, αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή. Το επαναλαμβάνω: το πιο σημαντικό για μένα είναι η οικογένεια. Εχω ένα γιο 16 μηνών και δεν είμαι σε θέση να ξημεροβραδιάζομαι στα αεροδρόμια. Ελπίζω ο κόσμος να το καταλαβαίνει αυτό. Πάντως, πρέπει να πω ότι αισθάνομαι ευτυχισμένος στην Μπενφίκα!».

Εχεις δουλέψει με τέσσερις προπονητές στην Μπενφίκα: Φερνάντο Σάντος, Καμάτσο, Σαλάνα και Κίκε Φλόρες. Από ποιον έχεις μάθει τα περισσότερα;

«Τον Φερνάντο Σάντος τον γνώριζα από την ΑΕΚ. Είναι σαν πατέρας μου, αυτός που με έπεισε να έρθω στην Μπενφίκα και ακόμα και σήμερα η επικοινωνία μας είναι συχνή. Όσο για τον Σαλάνα; Είναι ένα σύμβολο για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο και την Μπενφίκα».

Ο Κίκε Φλόρες είναι ο πιο απαιτητικός από όλους;

«Οταν μιλάμε για τον Κίκε θα πρέπει να μνημονεύσουμε και όλη την ομάδα που έχει στο πλευρό του και έχει μερίδιο στην καλή δουλειά που γίνεται φέτος στην Μπενφίκα. Σίγουρα το επίπεδο είναι το καλύτερο και πιο υψηλό από κάθε άλλη χρονιά μου. Αν ήμουν στη θέση του Ρούι Κόστα ή της διοίκησης της Μπενφίκα, θα κρατούσα τον Κίκε Φλόρες για πολλά χρόνια».

Θα ενθάρρυνες τον μικρό γιο σου να ακολουθήσει τα επαγγελματικά βήματά σου;

«Οχι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν η κατάλληλη ποδοσφαιρική παιδεία, οι ανάλογες εγκαταστάσεις, το υπόβαθρο για να δημιουργηθεί ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τώρα αν το ήθελε δεν θα του πήγαινα κόντρα».

Πιστεύεις ότι στα 2,5 χρόνια παρουσίας σου στην Μπενφίκα έχεις γίνει καλύτερος ποδοσφαιρικά;

«Σίγουρα. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας. Από θέμα δουλειάς, τακτικής, αντίληψης, φιλοσοφίας. Δεδομένα έχω προοδεύσει».

Η Μπενφίκα βρίσκεται πέντε πόντους μπροστά από τη Σπόρτινγκ, τέσσερις από την Πόρτο. Αν μη τι άλλο, σημαντικό προβάδισμα. Θεωρείς ότι η ομάδα σου μπορεί να «πατήσει» πάνω σε αυτό και να κατακτήσει τον τίτλο;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους σκέψεις. Μόλις οκτώ αγωνιστικές έχουν περάσει. De facto, όμως, η φετινή Μπενφίκα έχει την ποιότητα, τη διάθεση, τις εναλλακτικές λύσεις στο ρόστερ για να στεφθεί πρωταθλήτρια».

Να σημειωθεί ότι ο Κατσουράνης χρειάστηκε μόλις 28 μήνες παρουσίας στη Λισαβόνα για να εισέλθει στο «πάνθεον» των 100άρηδων στην ιστορία της Μπενφίκα. Κάτι αντίστοιχο από το υπάρχον έμψυχο δυναμικό έχουν πετύχει οι Νούνο Γκόμες, Λουιζάο, Κιμ, Λέο, Μαντόρας, Μορέιρα.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube