Πώς θα γίνονται οι προκριματικοί του Tσάμπιονς Λιγκ και του νέου Κυπέλλου OYEΦA από το ερχόμενο καλοκαίρι
Τα τηλεοπτικά δεδομένα για την επόμενη τριετία στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα άλλαξαν και πάλι στην Ελλάδα με τη επιστροφή του MEGA στο προσκήνιο, αλλά και την είσοδο τόσο του ΑΝΤ1 όσο και της ON TELECOMS. Το κυριότερο για τον κόσμο είναι πως οι βασικές συναντήσεις και για τις τρεις μέρες (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη) θα μεταδίδονται από κανάλια ανοιχτής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, ξαφνιάζει η απουσία απ' το παιχνίδι της συνδρομητικής πλατφόρμας της NOVA, που τα τελευταία επτά χρόνια ήταν σημαντικός παίκτης στο τραπέζι του Τσάμπιονς Λιγκ και, ιδιαίτερα την τριετία 2006-2009, είχε τη «μερίδα του λέοντος» στο σημαντικότερο ποδοσφαιρικό διασυλλογικό προϊόν στον κόσμο.
Πόσο ενήμερος, όμως, είναι ο φίλαθλος για τις αλλαγές που ισχύουν από το καλοκαίρι ή, ακόμα καλύτερα, πόσο προετοιμασμένη είναι η Σούπερ Λίγκα για τα νέα δεδομένα; Από την ερχόμενη σεζόν όχι μόνο ο φετινός δευτεραθλητής αλλά και ο πρωταθλητής θα συμμετέχουν σε δύο προκριματικούς γύρους για να μπουν στους ομίλους.
Μετά την κατάργηση του Ιντερτότο η Ελλάδα θα έχει μεν τρεις ομάδες στο νέο Κυπελλο ΟΥΕΦΑ, αλλά μόνο ο κυπελλούχος θα συμμετέχει πια σε έναν προκριματικό γύρο, ενώ οι υπόλοιποι από δύο και τρεις αντίστοιχα.
Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική παρουσίαση του πώς θα γίνονται οι προκριματικοί, ας αντιληφθούμε όλοι πως έχει γίνει αρκετά δύσκολο το να μπει μία ελληνική ομάδα στους ομίλους, κυρίως η δευτεραθλήτρια στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και γενικότερα οι υπολοιπες στο ΟΥΕΦΑ.
Αυτό που μόλις πριν από μία τριετία θεωρούσαμε δεδομένο, δηλαδή την παρουσία ελληνικών ομάδων στην κλήρωση του Μονακό, θα αποτελεί πια από μόνη της… επιτυχία! Το βιώσαμε άλλωστε αρκετά σκληρά φέτος με τους πρόωρους αποκλεισμούς ΑΕΚ και Αρη.
Η σεζόν ουσιαστικά αρχίζει μέσα Ιουλίου, οπότε είναι κάτι παραπάνω από επείγον το να αναδιοργανωθεί και να επανασχεδιαστεί το πρωτάθλημα και οι ημερομηνίες του. Το να αρχίζουμε πριν από τις 15 Αυγούστου το πρωτάθλημα μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική και άμεση λύση. Αντί να δίνουν οι ομάδες ανούσια βραδινά φιλικά τον Αύγουστο, πρέπει να παίζουν πια επίσημους αγώνες.
Εννοείται πως η προετοιμασία όλων των ομάδων θα πρέπει να ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Ας δούμε, όμως, πώς θα γίνεται από το ερχόμενο καλοκαίρι η διαδικασία πρόκρισης, ξεκινώντας από το Τσάμπιονς Λιγκ που θα έχει δύο διαφορετικές προκριματικές οδούς. Μια για τους πρωταθλητές και μια για τις ομάδες που κατέκτησαν τις υπόλοιπες θέσεις ανά χώρα ώστε να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής (Best placed teams).
Ο προκριματικός των πρωταθλητών διεξάγεται σε 4 γύρους και με βάση τη βαθμολογία ο πρωταθλητής Ελλάδας θα μπαίνει στον προτελευταίο, που ονομάζεται qualifying 2, άρα θα χρειάζεται δύο γύρους αγώνων για να περάσει στους ομίλους.
Η διοργάνωση ξεκινά στα τέλη Ιουνίου με το Preliminary και διεξάγεται με έξι ομάδες από τις χώρες 48-53, από τις οποίες προκρίνονται οι 3.
Μέσα Ιουλίου γίνεται το Qualifying 1, στο οποίο μετέχουν οι 3 συν τις 31 πρωταθλήτριες των χωρών από τις θέσεις 16-47. Προκρίνονται 17.
Τέλη Ιουλίου διεξάγεται το Qualifying 2, στο οποίο μετέχουν οι 17 συν τις 3 πρωταθλήτριες των χωρών 13-15 (άρα και ο πρωταθλητής Ελλάδας). Προκρίνονται 10 και οι υπόλοιποι 10 συνεχίζουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Q4).
Οπότε, σε περίπτωση αποκλεισμού σ' αυτόν τον γύρο, ο πρωταθλητής μας δίνει έναν ακόμη γύρο αγώνων στο ΟΥΕΦΑ για να μπει σε εκείνη τη διοργάνωση στους ομίλους.
Μέσα Αυγούστου διεξάγεται ο τελευταίος γύρος Qualifying 3, στον οποίο μετέχουν οι 10 ομάδες, από τις οποίες οι 5 προκρίνονται στους ομίλους και οι υπόλοιποι συνεχίζουν αυτόματα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (φάση ομίλων).
Η διαδικασία πρόκρισης των ομάδων που τερμάτισαν κάτω από την πρώτη θέση στα εθνικά πρωταθλήματα γίνεται σε δύο γύρους.
Qualifying 2: Μετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση από τις θέσεις 7-15, άρα και ο 2ος του ελληνικού πρωταθλήματος και ο 3ος από τη χώρα που βρίσκεται στην έκτη θέση.
Από τις 10 ομάδες προκρίνονται οι 5. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Q4). Αρα, αν εδώ αποκλειστεί η ελληνική ομάδα, θα έχει μία ακόμη ευρωπαϊκή ευκαιρία να διεκδικήσει μέσω του τελευταίου προκριματικού μία θέση τους ομίλους του ΟΥΕΦΑ.
Qualifying 3: Μετέχουν οι 5 που προκρίθηκαν από τον 2ο γύρο και άλλες 5 από τις χώρες 1-5. Από τις 10 ομάδες προκρίνονται οι πέντε στους ομίλους και οι άλλες πέντε συνεχίζουν αυτόματα στο ΟΥΕΦΑ (φάση ομίλων).
Οσον αφορά το νέο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η διαδικασία πρόκρισης είναι πιο δύσκολη από παλαιότερα, αλλά πια οι όμιλοι αρχίζουν απευθείας με 48 ομάδες από τον Σεπτέμβριο.
Η Ελλάδα έχει δικαίωμα παρουσίας με τρεις ομάδες. Ο τέταρτος της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος θα μπαίνει στη μάχη από τις αρχές Ιουλίου στον δεύτερο προκριματικό γύρο, στον οποίο θα μετέχουν 80 ομάδες. Στον τρίτο προκριματικό όπου στα τέλη Ιουλίου θα μετέχουν οι 40 του 2ου γύρου και 30 ομάδες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 3ος της βαθμολογίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Στον τέταρτο προκριματικό γύρο, που θα γίνεται τον Αύγουστο και θα παίρνουν μέρος οι 35 του 3ου γύρου συν οι 15 (10+5) που αποκλείστηκαν από τον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ (άρα πιθανώς και ελληνικές) μαζί με άλλους 24, ανάμεσά τους και ο κυπελλούχος Ελλάδας. Προκρίνονται συνολικά 37 ομάδες συν τους 10 που αποκλείονται στον τρίτο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ (συνεπώς ίσως και ελληνικές) μαζί με τον κάτοχο του τίτλου, ο οποίος είναι ο μοναδικός που δικαιούται απευθείας συμμετοχή στη διοργάνωση.
Αν έχει εξασφαλίσει (όπως η Ζενίτ φέτος) την πρόκρισή του στο Τσάμπιονς Λιγκ, η θέση θα πάει σε μία ακόμη από τις ομάδες των προκριματικών. Αντίθετα με το Τσάμπιονς Λιγκ, που τυχόν άνοδός μας πάνω από τη 12η θέση της λίστας (και υπό προυποθέσεις η 13η) θα μας ξαναδώσει απευθείας συμμετοχή του πρωταθλητή από το καλοκαίρι του 2010 στους ομίλους, δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές για την Ελλάδα στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μια και όλες οι ομάδες που μετέχουν στη διοργάνωση αναγκαστικά θα δώσουν προκριματικούς αγώνες.