Φανταστείτε στην Ελλάδα μία ομάδα να πηγαίνει εξαιρετικά έπειτα από χρόνια και να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά η τράπεζα να την απειλεί με πτώχευση επειδή καθυστερούν οι πληρωμές! Μάλιστα, υπάρχει σαφές μήνυμα να πουληθούν παίκτες για να βρεθούν τα χρήματα!

Θα έπεφτε η κυβέρνηση, που αντέχει τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της SIEMENS και των υποκλοπών, αλλά αποκλείεται να στεκόταν αν χρειαζόταν να διαλυθεί μία ελληνική ομάδα με τεράστια λαϊκή βάση. Κι όμως, στην Αγγλία αυτό που συμβαίνει με τη Λίβερπουλ είναι διδακτικό για όλους. Αν οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της δεν βρουν τα χρήματα να αποπληρώσουν τα δάνεια στη Royal Bank Of Scotland, τότε θα αναγκαστεί να βγάλει στο σφυρί τον Τόρες, τον Μπάμπελ, τον Τζέραρντ, τον Κιν, τον Κάουτ και όποιον άλλον μπορεί να φέρει ρευστό στα ταμεία.

Oλα αυτά την εποχή που για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια η Λίβερπουλ διεκδικεί στα ίσα τον τίτλο. Και μιλάμε για μία ομάδα με 18 πρωταθλήματα και 11 ευρωπαϊκούς τίτλους. Καμία σημασία δεν έχει για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ξέρει ότι πρόκειται για μία ανώνυμη εταιρεία με τις ίδιες υποχρεώσεις με κάθε άλλη στη χώρα! Ακόμα και αν γίνουν συγκεντρώσεις στην πόλη, ακόμα και αν υπάρξουν διαμαρτυρίες, η αντιμετώπιση θα είναι η ίδια.

Ο νόμος είναι νόμος. Φυσικά ούτε ο δήμαρχος του Λίβερπουλ θα μιλάει για το κράτος του Λονδίνου που είδε ξαφνικά ότι ξύπνησε ο κοιμώμενος γίγαντας και γι' αυτό ενορχηστρώνει την επίθεσή του, ούτε οι βουλευτές της περιοχής του Μερσεϊσάιντ θα κάνουν επερωτήσεις σχετικά με το τι σκέφτεται να κάνει το κράτος. Στην Ελλάδα δεν έχω την αυταπάτη πως θα συνέβαινε το ίδιο.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως μπορεί να μαζεύονται χιλιάδες οπαδοί του Ολυμπιακού, του ΠΑΟ, της ΑΕΚ, του Αρη, του ΠΑΟΚ, για να αποθεώνουν παίκτες στο αεροδρόμιο, να αποδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, να ζητούν αλλαγή ιδιοκτησίας, να απαιτούν ρυθμίσεις στα χρωστούμενα, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι αδιαφορούν για τον ίδιο τον εαυτό τους. Πόσους είδατε να βγαίνουν στον δρόμο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για τις θηλιές που βάζουν οι τράπεζες με τα επιτόκια και ωθούν τον κόσμο να χάσει τα σπίτια του στον πλειστηριασμό, για τα μέτρα Αλογοσκούφη, που, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, είναι δεδομένο ότι θα στραγγάλιζαν την αγορά και τη ρευστότητά της;

Ή μήπως είδατε κόσμο, εκτός από συνταξιούχους, να διαμαρτύρεται για τη μηδενική πίστωση που θα δίνουν οι φαρμακοποιοί στους ασφαλισμένους επειδή το ΙΚΑ δεν πληρώνει τη συμμετοχή του; Ενα κράτος στα πρόθυρα διάλυσης, αλλά ο πολίτης του παρακολουθεί τα τεκταινόμενα όπως τον έμαθαν τόσα χρόνια τα... reality shows: σαν τηλεθεατής. Σαν να αφορούν άλλον και όχι αυτόν!

Οι Γερμανοί λένε πως κάθε πολίτης είναι μέτοχος με μία μετοχή στην Ανώνυμη Εταιρεία που ονομάζεται Γερμανία. Πρόκειται γι' αυτό που λέγεται συλλογική ευθύνη. Εμείς στην Ελλάδα την αντιληφθήκαμε λάθος και νομίζαμε πως συλλογική ευθύνη σημαίνει να ασχολούμαστε με τους συλλόγους πιο πολύ και από αυτά που είναι πρωτεύοντα στη ζωή μας.

Το θράσος του Μότζι

Eχει το θράσος και μιλάει έπειτα από αυτά που έκανε. Ο Λουτσιάνο Μότζι, ο πρωταγωνιστής του «Calciopoli» και υπεύθυνος για τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία της Γιουβέντους, έκανε και δηλώσεις για τις διαιτησίες στο Καμπιονάτο, λέγοντας ότι είναι χειρότερες από παλιά, αλλά τώρα όλοι αποδέχονται το ανθρώπινο λάθος. «Εγώ ήμουν ο αποδιοπομπαίος τράγος και ό,τι γινόταν πριν από τρία χρόνια έπρεπε να είναι ύποπτο. Τώρα, που όλα είναι χειρότερα, δεν βλέπω την ίδια ευαισθησία», δήλωσε στο περιθώριο της δίκης για την εταιρεία GEA, που είχαν συστήσει ο γιος του και ο γιος του Μαρσέλο Λίπι. Ο Μότζι κινδυνεύει με φυλάκιση, αλλά φαίνεται ότι το θράσος και η αμετροέπεια δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ!

Εκατομμυριούχοι με νοοτροπία νηπίων!

O πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών στη Βρετανία, Γκόρντον Τέιλορ, εξέφρασε την ανησυχία του για τα συνεχή αντιντόπινγκ κοντρόλ που θα γίνονται του χρόνου στους σταρ της Πρέμιερ Λιγκ, οι οποίοι θα οφείλουν να δηλώνουν τα whereabout συνεχώς, ακόμα και για το πού βρίσκονται για διακοπές. «Εχω την αίσθηση πως θα είναι μία ανοιχτή εισβολή στην προσωπική ζωή των παικτών», ήταν τα λόγια του, προκαλώντας απορίες. Για ανθρώπους που εισπράττουν σε μία εβδομάδα όσα άλλοι σε μία δεκαετία ακούγεται αστείο ως επιχείρημα.

Τι έχουν άλλωστε να κρύψουν; Είπε και κάτι ακόμα. «Οι ομάδες θα υποχρεωθούν να προλάβουν έναν antidoping officer, δηλαδή έναν υπάλληλο εξειδικευμένο στο να "τρέχει" όλο το σύστημα, να θυμίζει στους παίκτες τις υποχρεώσεις και να ελέγχει το νομότυπο της διαδικασίας προκειμένου να μη συμβούν παραλείψεις και προβλήματα». Είχε στο μυαλό του σαφώς την περίπτωση του Ρίο Φέρντιναντ, που… ξέχασε το ραντεβού με τους ελεγκτές τον Σεπτέμβριο του 2003 με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με έξι μήνες και να χάσει το Euro.

Δεν πειράζει, πάντως, είναι λίγα τα χρήματα που θα πάρει αυτός ο άνθρωπος για να γλιτώσει τις ομάδες από το να πάθουν καμία ζημιά με τους ακριβοπληρωμένους σταρ που θα λησμονούν τις υποχρεώσεις τους! Γιατί όπως είχε πει ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τότε στην ιστορία με τον Ρίο: «Μιλάμε για εκατομμυριούχους παίκτες με νοοτροπία νηπίων!».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

H «ζωντανή» απόδειξη πως η φόρμα είναι παροδική, αλλά η κόντρα Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει διαχρονική

Χρήστος Σωτηρακόπουλος: Αυτή είναι η δική μου ενδεκάδα έως τώρα στην Premier League!

Γκούντισον Παρκ: Όχι απλά ένα γήπεδο, αλλά ένα σπίτι για τους «εβερτόνιανς» και στα ντέρμπι η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική

Η Λίβερπουλ νιώθει έτοιμη για το ματς με τη Σίτι και πώς ο Σλοτ βάζει σφραγίδα σε μια ομάδα που έμαθε να κερδίζει!

Η ελληνική ομάδα είναι καλύτερη από την Σκωτία, αλλά θα χρειαστεί και την τύχη που δεν είχε πριν 30 χρόνια!

Η κορυφαία νέα γενιά για την εθνική Αγγλίας και η ευθύνη του Τούχελ να την πάει ένα βήμα παραπάνω!

Τα εύσημα στον Πίκφορντ δίνουν οι Άγγλοι, ο ευχάριστος «πονοκέφαλος» για Τούχελ και το ντεμπούτο με γκολ του Τζόουνς

Μία τεράστια ευκαιρία: Στα 90 κρισιμότερα λεπτά για την Ελλάδα μέχρι τα επόμενα

Yπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικός υπήρξε, αλλά και παραμένει, ο Σαλάχ για τη Λίβερπουλ;

Η συναισθηματική επιστροφή Αλόνσο, η «μαύρη τρύπα» του «Άνφιλντ» και το… κλειδί να μην έχει τραυματισμούς η Λίβερπουλ!