Τα ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό είναι από δύσκολο ως αδύνατο να χαρακτηριστούν αδιάφορα. Ακόμα και σε χρονιές (σπάνια) που άλλοι πρωταγωνιστούσαν στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, τα δικά τους παιχνίδια ήταν αυτά που ξεχώριζαν. Είτε για τις ειδικές επιδόσεις ορισμένων ποδοσφαιριστών, είτε για τους θριάμβους του ενός ή του άλλου, είτε διότι το αποτέλεσμα του ματς έβγαλε φαβορί ή «απένειμε» ουσιαστικά το κύπελλο του πρωταθλητή. Παρακάτω θα διαβάσετε την ιστορία δέκα αγώνων. Η επιλογή, εκτός από ιδιαίτερα δύσκολη, είναι και υποκειμενική.

1) 24.06.1960

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 1-4

Μπαίνει στη λίστα ως το ντέρμπι με τις τέσσερις πρωτιές. Ο Παπάζογλου του Ολυμπιακού πέτυχε το πρώτο γκολ σε «αιώνιο» ντέρμπι, μια και αυτό του πρώτου γύρου είχε λήξει 0-0. Ο συμπαίκτης του Λαιμός πέτυχε το πρώτο «αιώνιο» αυτογκόλ και ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (στη φωτό με τον Σιδέρη) πέτυχε το πρώτο χατ τρικ σε ντέρμπι στην Α' Εθνική. Οσο για την τέταρτη πρωτιά: είναι το πρώτο που έβγαλε νικητή και μάλιστα φιλοξενούμενο. Ο ΠΑΟ με τον θρίαμβο 4-1 κέρδισε το δικαίωμα να συμμετάσχει στα μπαράζ (με την ΑΕΚ) και εν τέλει να πάρει τον τίτλο.

2) 08.11.1987

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 1-4

Ο Καζιμιέρσκι είναι το σημείο αναφοράς του ματς πριν αλλά και μετά το ντέρμπι της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 1987-1988. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό με τον Πολωνό διεθνή γκολκίπερ κάτω από τα δοκάρια του. Ο Γεωργαμλής βάζει μπροστά τους «πράσινους», ο Ζελιλίδης ισοφαρίζει και από εκεί και μετά αρχίζει τα δικά του ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού. Ο Βλάχος με δύο προσωπικά γκολ και ο Σαραβάκος με άλλο ένα οδηγούν τον Παναθηναϊκό στον θρίαμβο, ο οποίος δεν αρκεί για να αναδείξει τους «πράσινους» τίποτα περισσότερο από πέμπτους τη χρονιά του θριάμβου της Λάρισας. Ο Ολυμπιακός τερματίζει όγδοος και... καταϊδρωμένος.

3) 25.02.1990

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 3-4

Εχει μείνει στην ιστορία και ως «λαγάνα ντέρμπι» αλλά και επειδή κάποιοι από τους οπαδούς φώναζαν παρακολουθώντας το ματς το σύνθημα: «είναι στημένο». Την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1989-1990 ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Οι «πράσινοι» προηγούνται με γκολ του Καλιτζάκη (48'), αλλά ο Ολυμπιακός απαντά δύο λεπτά αργότερα με γκολ του Ντέταρι. Στο 61' ο Μαραγκός κάνει το 1-2 και ο Τσαλουχίδης ισοφαρίζει έπειτα από οκτώ λεπτά. Δεν έχουν περάσει καν πέντε λεπτά όταν ο Αντωνίου γράφει το 2-3 για να ισοφαρίσει ο Αποστολάκης δύο λεπτά πριν το 90'. Το τελευταίο γκολ το βάζει πάλι ο Παναθηναϊκός, με τον Σαμαρά να αρχίζει και να τελειώνει ένα σλάλομ στο 90'. Αυτή η νίκη βοήθησε τον ΠΑΟ να πάρει το πρωτάθλημα αφήνοντας δεύτερη την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε τέταρτος.

4) 02.05.1993

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 2-3

Στην καρδιά της άνυδρης από τίτλους εποχής για τον Ολυμπιακό οι «ερυθρόλευκοι» είχαν να λένε πως τις γκέλες τις έκαναν σε «εύκολα» ματς και όχι στα ντέρμπι. Στα μεγάλα παιχνίδια πολλές φορές νικούσαν. Κάτι που έγινε και την 30ή αγωνιστική της σεζόν 1992-1993. Οι «πράσινοι» ήθελαν τη νίκη εντός έδρας για να συνεχίσουν την κούρσα τίτλου που έκαναν, αλλά έπεσαν πάνω στον Μπατίστα και τους Σοβιετικούς. Ο Ντανιέλ άνοιξε το σκορ (19') και ο Προτάσοφ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στον Ολυμπιακό ένα μόλις λεπτό μετά την ισοφάριση του Βαζέχα (49'). Στο 57' ο Λιτόφτσενκο έγραψε το 1-3, ακυρώνοντας ουσιαστικά το δεύτερο γκολ του Βαζέχα (72') και βοηθώντας την ΑΕΚ να προσπεράσει τους «πράσινους» και να πάρει τον τίτλο.

5) 05.01.1994

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 1-2

Μερικά ματς έχουν μείνει στην ιστορία και για τα πρόσωπα τα οποία τα σημάδεψαν. Τη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1993-1994 ο Κρις Καλαντζής επισκεπτόταν για πρώτη φορά την έδρα του Παναθηναϊκού ως αντίπαλός του. Αυτός ήταν και ο σκόρερ ενός πανέμορφου γκολ (σουτ στην κίνηση από το όριο της περιοχής) στο τέλος του πρώτου μέρους, το οποίο άνοιξε και τον δρόμο στον Ολυμπιακό για να φύγει με το «διπλό» από την έδρα του «αιωνίου». Για την ιστορία, το άλλο γκολ του Ολυμπιακού πέτυχε ο Μηνάς Χαντζίδης (66') ενώ για τον Παναθηναϊκό μείωσε ο Σαραβάκος (77').

6) 02.12.1995

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 1-2

Πάλι «διπλό», πάλι με δράστη έναν πρώην. Τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1995-1996 ο Γιώργος Καπουράνης τιμώρησε την παλιά ομάδα του, σκοράροντας στο 88' δίνοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό. Ο Μπορέλι είχε ανοίξει το σκορ στο 51' και ο Καραπιάλης ισοφάρισε προσωρινά στο 59'. Η διαφορά εκείνη τη χρονιά ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν τεράστια και αποτυπώνεται στη διαφορά τους στο φινάλε. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε έχοντας 83 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 65. Σημειώστε, όμως, ότι για να ξαναδεί «διπλό» ο Παναθηναϊκός στην έδρα του Ολυμπιακού έπρεπε να περάσουν σχεδόν 12 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι τον Μάρτη του 2007.

7) 05.12.1998

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 2-4

Μπορεί από το ματς της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 1998-1999 ο Παναθηναϊκός να έφυγε με πολλά παράπονα από τον διαιτητή της αναμέτρησης Σπύρο Παπαδάκο, ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι μένει στο νου και για άλλους λόγους. Αρχικά ο Ολυμπιακός οδηγήθηκε στον εκτός έδρας θρίαμβο αν και βρέθηκε στο 32' να χάνει 2-0 (29' Κωνσταντινίδης, 32' Βαζέχα). Οι Πειραιώτες μείωσαν με αυτογκόλ του Αλεξόπουλου (41'), ισοφάρισαν με τον Καραπιάλη (52'), προηγήθηκαν με τον Ανατολάκη (72') και έδωσαν τη χαριστική βολή στον ΠΑΟ με μια εκπληκτική λόμπα και πάλι του μεγάλου πρωταγωνιστική σε εκείνο το ντέρμπι Βασίλη Καραπιάλη. Ο Ολυμπιακός συνέχισε με το γκάζι στο πάτωμα για να βγει πρωταθλητής. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρίτος.

8) 26.03.2000

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 2-2

Στο ντέρμπι της 25ης αγωνιστικής της σεζόν 1999-2000 ο Παναθηναϊκός έπαιξε σπουδαία μπάλα, ο Ολυμπιακός, όμως, πήρε το πρωτάθλημα ουσιαστικά στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Ανατολάκη (9') για να ισοφαρίσει ο Γκαλέτο επτά λεπτά αργότερα. Το γκολ του Λυμπερόπουλου δέκα λεπτά πριν από το φινάλε φάνηκε να γέρνει την πλάστιγγα προς την πλευρά του Παναθηναϊκού, αλλά στην αμέσως επόμενη φάση ο Αλεξανδρής σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό πρωταθλητή με 92 βαθμούς και τον Παναθηναϊκό δεύτερο με 88 στην καλύτερη (ποδοσφαιρικά) χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

9) 11.05.2003

ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 3-0

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-2003 βάδιζε προς το φινάλε και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με βέβαιο πρωταθλητή. Για να το καταφέρει έπρεπε να μη χάσει από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη την 29η αγωνιστική ή να χάσει με ένα γκολ διαφορά για να παίξει σε αγώνα μπαράζ. Τελικά ο «αιώνιος» αντίπαλος είχε διαφορετική άποψη. Νίκησε 3-0 και άφησε τον Παναθηναϊκό για ακόμα μια φορά στη δεύτερη θέση, κατακτώντας ένα ακόμα πρωτάθλημα στην ισοβαθμία. Ο Ζιοβάνι άνοιξε το σκορ στο 3' και ο Γιαννακόπουλος το έκλεισε με δύο δικά του γκολ (15', 48'). Σε εκείνο το ματς σημείο αναφοράς ήταν η... συμπεριφορά της «ερυθρόλευκης» εξέδρας.

10) 18.04.2004

ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 2-2

Η «εκδίκηση» για τον Παναθηναϊκό ήρθε ένα χρόνο αργότερα. Στο ντέρμπι της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος 2003-2004 οι «πράσινοι» ήθελαν νίκη ή ισοπαλία για να μείνουν πάνω από τους «αιώνιους» αντιπάλους τους. Το ξεκίνημα ιδανικό για τους γηπεδούχους, που άνοιξαν το σκορ με γκολ του Μπασινά μόλις στο 7ο λεπτό. Ο Στολτίδης απάντησε για τον Ολυμπιακό ένα λεπτό πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, και εννιά λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ο Τζόρτζεβιτς «πάγωσε» τη Λεωφόρο, δίνοντας προβάδισμα στον Ολυμπιακό. Η απάντηση για τους πρωταθλητές εκείνη τη χρονιά ήρθε διά... ποδός Γκούμα, ο οποίος βρήκε στόχο στο 81' και ανέτρεψε τα καθιερωμένα. Ανάμνηση ιδιαίτερα έντονη για τους οπαδούς του «τριφυλλιού». Στους αντίστοιχους του Ολυμπιακού έμεινε ο... Δούρος.

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube