H Τζένοα του Παπασταθόπουλου έχει έως τώρα την πιο δυνατή έδρα της Σέριε A. Και οι πέντε ομάδες που την επισκέφτηκαν... προσκύνησαν.


Του Αρη Γεωργιου

Την τελευταία φορά που συνέβη, ο Μπενίτο Μουσολίνι ήταν ακόμα δικτάτορας της Ιταλίας. O Tζουζέπε Μεάτσα ήταν ποδοσφαιριστής και όχι όνομα γηπέδου. Και η Τορίνο πρωταθλήτρια της χώρας, πολύ πριν το αεροπορικό δυστύχημα της Σουπέργκα ξεκληρίσει τη θρυλική «γκρανάτα».

Ακόμα και η ίδια η Τζένοα δεν είχε το όνομα με το οποίο την ξέρουμε σήμερα! Την περίοδο 1942-43 -την τελευταία που διεξήχθη ιταλικό πρωτάθλημα εν μέσω Β' Παγκοσμίου Πολέμου- οι «γκριφόνε» έπαιζαν με το όνομα Genova 1893. Το Τζένοα, βλέπετε, ήταν πολύ «αγγλικό» για τα γούστα του φασιστικού καθεστώτος, το οποίο φρόντισε να το «ιταλοποιήσει». Η έδρα της όμως ήταν ίδια με σήμερα: το «Λουίτζι Φεράρις», για τους τιφόζι απλώς «Μαράσι». Το επίτευγμα, επίσης ίδιο με την παρούσα «έκδοση» των «ροσομπλού»: πέντε νίκες στα ισάριθμα πρώτα παιχνίδια της σεζόν!

Το ιστορικό γήπεδο, χωρητικότητας 36.536 ατόμων, αποτελεί το πιο δυνατό όπλο για την ομάδα του Τζιάν-Πιέρο Γκασπερίνι. Εκεί έχει κατακτήσει τους 15 από τους 16 πόντους που έχει στη φετινή βαθμολογία. Οποια ομάδα το έχει επισκεφτεί φέτος έχει «προσκυνήσει» ποδοσφαιρικά, εύκολα ή δύσκολα, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και 66 ολόκληρα χρόνια! Και δεν μιλάμε μόνο για αντιπάλους που διεκδικούν την παραμονή στην κατηγορία, όπως ήταν τα δύο τελευταία θύματα (Σιένα και Κάλιαρι).

Ούτε για συγκροτήματα που βρίσκονται σε κάμψη, όπως η Ρόμα, που έφαγε τρία γκολ εκεί στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη. Μιλάμε για μερικές από τις μεγάλες (φετινές) δυνάμεις της κατηγορίας. Για παράδειγμα, πού υπέστη την τελευταία ήττα της η Μίλαν πριν ξεκινήσει το σερί που τη φέρνει τώρα στη δεύτερη θέση; Στο «Μαράσι» με το 2-0 της 14ης Σεπτεμβρίου. Πού έχασε για τελευταία φορά φέτος η πρωτοπόρος Νάπολι; Καλά το μαντέψατε: στην έδρα της Τζένοα με 3-2 στις 5 Οκτωβρίου. Γιατί όμως η Τζένοα αποδίδει τόσο καλά μέσα στο γήπεδό της; Οι κύριοι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ίδιο το γήπεδο.

Ενα από τα πιο ατμοσφαιρικά της Ιταλίας, κατασκευασμένο σε αγγλικό στυλ, με τον κόσμο πολύ κοντά στους παίκτες,να συμμετέχει στο παιχνίδι. Ο δεύτερος είναι ο ενθουσιασμός του κόσμου, ο οποίος εκτινάχθηκε στα ύψη λίγο πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν.

Η απόκτηση του «Principe» Ντιέγκο Μιλίτο την τελευταία μέρα των μεταγραφών εκτόξευσε τις πωλήσεις των διαρκείας και εξασφάλισε ένα γεμάτο «Μαράσι» κάθε Κυριακή. Και αυτό, όπως είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, είναι αρκετό για να δώσει φτερά στα πόδια των παικτών του Γκασπερίνι.

Με τέσσερις στην άμυνα

H Τζένοα ξεκίνησε τη σεζόν με σύστημα 3-4-3, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να χρησιμοποιείται μάλιστα για πρώτη φορά ως δεξιός στόπερ στη συγκεκριμένη παράταξη. Τελευταία, όμως, ο Γκασπερίνι χρησιμοποιεί τετράδα στην άμυνα, με τον «Papa» να παίρνει θέση στο δεξί άκρο. Εντός έδρας η Τζένοα ήταν έτσι κι αλλιώς επιτυχημένη, όμως το «πείραμα» απέδωσε στο 0-0 του «Μεάτσα» με την Ιντερ και αναμένεται να καθιερωθεί.

Εγινε και «Παπαγκόλ»!

«Δεν έχουμε επίσκοπο, ούτε καρδινάλιο. Εχουμε όμως ''Πάπα''»! Με αυτό το λογοπαίγνιο υποδέχτηκε χθες η εφημερίδα της Γένοβας «Il Secolo XIX» άλλη μία πειστική εμφάνιση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου, ο οποίος από τη θέση του δεξιού μπακ δεν άφησε τίποτε να περάσει από την πλευρά του και άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με το δεύτερο φετινό του γκολ. Ο «Sokratis» έχει ήδη καθιερωθεί στις βασικές επιλογές του Γκασπερίνι. Ο νέος ρόλος τού πάει αρκετά, μια και έχει τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες και μπροστά. Οι συμπαίκτες του τον βοηθούν όπως μπορούν.

Ειδικά ο σέντερ μπακ Μπιάβα, ο οποίος δεν σταματά να του δίνει κατευθύνσεις και να τον ενθαρρύνει στη διάρκεια του 90λέπτου. Ομως και η νέα ζωή του νεαρού μπακ στην Ιταλία εξελίσσεται σιγά σιγά. Εχει βολευτεί σε ένα σπίτι έξω από την πόλη, δέκα λεπτά δρόμο με το αυτοκίνητο από το προπονητικό κέντρο. Δύο φορές την εβδομάδα κάνει μαθήματα ιταλικών και σύντομα θα μπορεί να συνεννοείται, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η προσαρμογή του «Πάπα» στον ιταλικό τρόπο ζωής είναι κάτι που και ο προπονητής θεωρεί απαραίτητο για την καθιέρωσή του στον σύλλογο. Και ο παίκτης ακολουθεί τις συμβουλές του κατά γράμμα.

H άνοδος του Μότα

Ηταν η τελευταία μεταγραφή της Τζένοα για τη σεζόν που διανύουμε. Οπως αποδεικνύεται, όμως, δεν ήταν και λύση της τελευταίας στιγμής. Ο Τιάγκο Μότα έμεινε ελεύθερος από την Ατλέτικο Μαδρίτης τον περασμένο Αύγουστο και βρισκόταν σε αναζήτηση ομάδας. Οι «γκριφόνε» ήταν αυτοί που του έδωσαν την ευκαιρία. Επειτα από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις, το ιατρικό τιμ της ομάδας απεφάνθη ότι ο 26χρονος Βραζιλιάνος έχει ξεπεράσει τα προβλήματα στο γόνατο που τον είχαν ταλαιπωρήσει την προηγούμενη σεζόν.

Χρειαζόταν μόνο ένα αναγκαίο διάστημα προσαρμογής και επαναφοράς σε καλή φυσική κατάσταση. Ο χρόνος τού δόθηκε και η εμπιστοσύνη του Γκασπερίνι φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Την περασμένη Κυριακή ο Μότα έκανε τη δεύτερη φετινή του εμφάνιση ως βασικός, αναλαμβάνοντας την οργάνωση της μεσαίας γραμμής. Οχι μόνο τα κατάφερε καλά, αλλά χρίστηκε και σκόρερ. Πέτυχε το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων κόντρα στην Κάλιαρι, το οποίο αποδείχτηκε «χρυσό» μετά τη μείωση του σκορ από την ομάδα της Σαρδηνίας.

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube