Είδε κι απόειδε με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και το πήρε απόφαση: ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος δοκιμάζει την τύχη του στο ΜLS και τους Chicago Fire!

Του Μιχάλη Ανδρεαδάκη

H Αμερική χαρακτηριζόταν στο παρελθόν ως η «γη της επαγγελίας» για τους Ελληνες που έπαιρναν την απόφαση να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Για τον άνθρωπό μας φάνταζε ως η μοναδική διέξοδος για να μην εγκαταλείψει αυτό που αγαπάει περισσότερο. Το ποδόσφαιρο. Ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δοκιμαστεί, με την προοπτική να υπογράψει, στους Chicago Fire! O 25χρονος μέσος, ο οποίος αγωνιζόταν την περσινή σεζόν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής με τη φανέλα της Λαμίας, είχε απογοητευτεί με τις καταστάσεις που έβλεπε στην Ελλάδα. Είχε κουραστεί να παρακαλάει την κάθε ομάδα να του δώσει μια ευκαιρία για να παίξει μπάλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δίχως να προβάλλει οικονομικές απαιτήσεις!

Πώς έγινε το «κονέ»

Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και η ιδέα να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό του. Εκείνος που τον βοήθησε να την υλοποιήσει ήταν ο Ντανιέλ Μπατίστα. Ο 44χρονος τεχνικός είχε υπό τις οδηγίες του τον Δημητρακόπουλο την προηγούμενη σεζόν στους Ρουμελιώτες, αλλά τους συνδέει μια στενή φιλία εδώ και περίπου μια πενταετία. Εκείνος ήταν που του πρότεινε να δοκιμάσει την τύχη του στο πρωτάθλημα του MLS και μεσολάβησε για να μιλήσει σχετικά στον γνώριμό του από την κοινή παρουσία τους στην ΑΕΚ Φρανκ Κλόπας.

Ο 42χρονος Ελληνοαμερικανός, που αγωνίστηκε στη χώρα μας για οκτώ χρόνια (1988-94 ΑΕΚ και 1994-96 Απόλλων Αθηνών), είναι γενικός διευθυντής στους Chicago Fire και από την πρώτη στιγμή δεν είχε καμία αντίρρηση να δει την περίπτωσή του. «Ελα να σε παρακολουθήσει ο προπονητής (σ.σ.: ο Κοσταρικανός Ντένις Χάμλετ) και αν όλα πάνε καλά, θα υπογράψεις. Δεν έχει αγωνιστεί ποτέ Ελληνας ποδοσφαιριστής στην ομάδα και μακάρι να είσαι εσύ ο πρώτος! Αλλωστε θέλουμε να δώσουμε χαρά στους χιλιάδες ομογενείς που ζουν μόνιμα πλέον στο Σικάγο», του είπε χαρακτηριστικά ο Κλόπας.

Συμπαραστάτες σ' αυτό το... τολμηρό εγχείρημα είχε όχι μόνο την οικογένειά του, αλλά και τον «κολλητό» του που ζει μόνιμα τα δύο τελευταία χρόνια στην Αμερική και παίζει ποδόσφαιρο. Αναφερόμαστε στον Βλάση Τρωγάδη, με τον οποίο είχε υπάρξει συμπαίκτης την περίοδο 2004-05 στον Βύζαντα Μεγάρων και τον «έψηνε» από την πρώτη στιγμή να τον ακολουθήσει. Ωστόσο, ο Δημητρακόπουλος είχε ενδοιασμούς να κάνει το μεγάλο βήμα από τότε, μια και δεν είχε ολοκληρώσει τη στρατιωτική θητεία του. Ο Τρωγάδης μένει με την οικογένειά του στην Ιντιανάπολις και αγωνίζεται στην ερασιτεχνική ομάδα της North Carolina. Εκείνος είναι που τον φιλοξενεί τις τελευταίες μέρες και τον βοηθάει να «εγκλιματιστεί» στο νέο περιβάλλον.

«Οπως ο Ολυμπιακός!»

«Δεν είχα ταξιδέψει ποτέ στην Αμερική και είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Ανυπομονώ να προπονηθώ με την ομάδα και ευελπιστώ όλα να πάνε καλά. Είμαι πίσω από πλευράς φυσικής κατάστασης και θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Το μόνο που έχω δει είναι το γήπεδο που αγωνίζεται ο σύλλογος («Toyota Park»). Είναι πραγματικά εντυπωσιακό», επισήμανε με δηλώσεις του ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος και φάνηκε ήδη να γνωρίζει αρκετά πράγματα για τον σύλλογο.

«Εχει μια δυναμική στο MLS ανάλογη με αυτή του Ολυμπιακού στην Ελλάδα! Διαθέτει μεγάλους παίκτες όπως τον Μπλάνκο, τον ΜακΜπράιντ και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι. Οπως μου έχει πει ο κ. Κλόπας, υπάρχει ήδη συμφωνία για να έρθει το καλοκαίρι στο Σικάγο ο Βραζιλιάνος Ζε Ρομπέρτο!». Πάντως, αν δεν ευδοκιμήσει η μεταγραφή του στους «κόκκινους», ο Δημητρακόπουλος δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την προσπάθεια να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Θα επιδιώξει να βρει ομάδα τουλάχιστον στην ερασιτεχνική κατηγορία των ΗΠΑ (USL) και ο λόγος που θα το κάνει είναι απλός: οι πάγιες οικονομικές απολαβές που προσφέρει σε ένα νέο παίκτη ανέρχονται ετησίως στο ποσό των 50.000 δολαρίων. Αντίστοιχα, το χαμηλότερο συμβόλαιο στο πρωτάθλημα του MLS αποφέρει απολαβές ύψους 100.000 δολαρίων τον χρόνο! Πού να τα βρει αυτά τα χρήματα στις μικρές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου...

WHO IS WHO

O Σωτήρης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στις 25/04/1983 στην Καλαμάτα. Εκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στις ακαδημίες της Ομόνοιας Καλαμάτας και τη σεζόν 2003-04 έπαιξε στη Δ' Εθνική με τη φανέλα των Πόντιων Δραπετσώνας. Ενα χρόνο μετά αγωνίστηκε στην τρίτη τη τάξει κατηγορία με τα «χρώματα» του Βύζαντα. Στα Μέγαρα θα μείνει ένα χρόνο και μετά θα πάρει μεταγραφή στον Απόλλωνα Αθηνών. Η στρατιωτική θητεία του τον αναγκάζει να φύγει από την «Ελαφρά Ταξιαρχία» και να συνεχίσει για ενάμιση χρόνο στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα και στον Απόλλωνα Πεταλίδιου. Πέρυσι επέστρεψε ξανά στη Γ' Εθνική και αγωνίστηκε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος στη Λαμία, μετρώντας 17 συμμετοχές και ένα γκολ. Λέτε η Chicago Fire να είναι η επόμενη ομάδα που θα προστεθεί στο βιογραφικό του;

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube