Στην Εβερτον θεωρείται o «σωτήρας» του συλλόγου. Στο Λίβερπουλ το κόλλημά του με την μπάλα είναι παροιμιώδες. Συγκρίνεται μόνο με αυτό του συμπατριώτη του και θρυλικού προπονητή της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι. Ο Ντέιβιντ Μόγες είναι από τις «μορφές» της Πρέμιερσιπ. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα, με την ευκαιρία της ανανέωσης του συμβολαίου του στο «Γκούντισον Παρκ» έως το 2013.

Των Γιάννη Καραγιάννη, Άρη Γεωργίου

Μπάλα, μπάλα, μπάλα

Ως παίκτης της Μπρίστολ Σίτι ο Μόγες κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Τζο Τζόρνταν, παλιά δόξα της Λιντς και της Γιουνάιτεντ. Πολλές φορές ξενύχτησαν μιλώντας για μπάλα και μάταια ο Τζόρνταν προσπαθούσε να αλλάξει θέμα συζήτησης. «Ο,τι κι αν έκανα, πάντα το γύριζε στο ποδόσφαιρο. Ηθελε να τα μαθαίνει όλα. Τότε κατάλαβα ότι θα γίνει μεγάλος», δηλώνει το πατριωτάκι του Μόγες.

Κολλημένος με τον πάγκο

Ως παίκτης δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας πολυταξιδεμένος σέντερ μπακ, που πέρασε τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του σε Σέλτικ και Πρέστον. Η προπονητική όμως ήταν πάντα η μεγάλη του αδυναμία. Κρατούσε πάντα σημειώσεις απ' όσα μάθαινε δουλεύοντας με τους εκάστοτε προπονητές του. Συνέκρινε τεχνικές και τακτικές, εξετάζοντας ποιες ήταν σωστές και ποιες λάθος. Από τα 22 χρόνια του είχε ήδη πάρει τα απαραίτητα διπλώματα για να ασκήσει το επάγγελμα του τεχνικού.

Το… βάπτισμα

Από απόλυτο αφεντικό στην Πρέστον, «χαμένος» στην Εβερτον. Στην πρώτη ημέρα στην «Μπέλφιλντ» μπήκε στα αποδυτήρια και πήρε γεύση από τη νέα πρόκληση που τον περίμενε. «Νταβίντ Ζινολά, Ντάνκαν Φέργκιουσον και Πολ Γκασκόιν, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο ποδόσφαιρο», θυμάται. «Κάθονταν στον πάγκο και περίμεναν οδηγίες. Σκέφτηκα: "Τι κάνουμε τώρα;". Και τότε αποφάσισα πως ήταν καλύτερα να αρχίσω να κάνω τα πράγματα που με έφεραν στην Εβερτον. Υστερα από λίγο διαπίστωσα πως μάλλον τους άρεσαν».

Λύση ανάγκης ή επιλογή;

Η άνοδος της Πρέστον από την τέταρτη στην τρίτη ιεραρχικά κατηγορία είχε δώσει δικαιωματικά την ευκαιρία στον Πίτερ Τέιλορ να συνεχίσει το έργο του. Αντεξε μέχρι τον Γενάρη του 1998, οπότε η διοίκηση αποφάσισε να τον αντικαταστήσει. Οι οπαδοί ζητούσαν ένα όνομα. Ιαν Ρας και Χάουαρντ Κένταλ ήταν τα φαβορί, όμως ο πρόεδρος εμπιστεύθηκε τον 34χρονο κεντρικό αμυντικό Ντέιβιντ Μόγες. Κατηγορήθηκε πως επέλεξε τη φθηνή λύση. Δύο χρόνια αργότερα η ομάδα βρισκόταν στην Τσάμπιονσιπ και οι φήμες ήθελαν τον Μόγες να αναλαμβάνει βοηθός του Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

O οικογενειάρχης

Εξω από τα γήπεδα είναι ένας απλός άνθρωπος και στηρίζεται στη συμπαράσταση της συζύγου του, Πάμελα. Τη γνώρισε όταν έπαιζε στη Σέλτικ και αυτή ανέλαβε το βάρος της ανατροφής των δύο παιδιών τους. Ο 17χρονος Ντέιβιντ και η 12χρονη Λορίν, παρά την οικονομική άνεση της οικογένειας, πήγαν σε δημόσια σχολεία. «Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν όπως εμείς, με απλότητα και χωρίς πολυτέλειες», υποστηρίζει.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας

Χρειάστηκαν αρκετά χρήματα και μία άκρως συμφέρουσα συμφωνία για να πειστεί η διοίκηση της Πρέστον και να συναινέσει στην παραχώρηση του Μόγες στην Εβερτον. Κρίνοντας από την προοπτική, κάποιοι υποστήριξαν πως το ποσό που δαπανήθηκε για τον «καλύτερο νέο Βρετανό τεχνικό» ήταν ψίχουλα. Οποια και αν είναι η αλήθεια, τα «ζαχαρωτά» πήραν έναν μοντέρνο προπονητή με παλαιολιθικό υπόβαθρο. Εναν φουτουριστή, η δουλειά του οποίου στηρίζεται σε αξίες όπως η υπερηφάνεια, ο συντηρητισμός και η επιφυλακτικότητα.

Τρίτος μακροβιότερος

Bρίσκεται ήδη στην έβδομη σεζόν της θητείας του στον πάγκο της Εβερτον. Ο Σκωτσέζος τεχνικός ανέλαβε τεχνικός των «ζαχαρωτών» στις 14 Μαρτίου 2002, κάτι που τον καθιστά τον τρίτο μακροβιότερο προπονητή αυτή τη στιγμή στην Πρέμιερσιπ. Πρώτος φυσικά ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον που είναι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1986 και ακολουθεί ο Αρσέν Βενγκέρ, προπονητής της Αρσεναλ εδώ και 12 χρόνια.

H… ιερά εξέταση

Το αντικείμενο στο γραφείο του Μόγες που εξιτάρει πραγματικά τους παίκτες είναι ένας πολύχρωμος πίνακας. Γεμάτος με τα ονόματα όλων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Εβερτον και δίπλα διάφορα χρώματα, εν είδη βαθμολογίας. Υπάρχουν τέσσερις μονάδες βαθμολόγησης για τους βασικούς και μία για τους αναπληρωματικούς. Ολοι οι παίκτες «πεθαίνουν» για να μάθουν πώς δουλεύει αυτό το πράγμα, να το αποκρυπτογραφήσουν, αλλά δεν τολμούν να πάνε στο γραφείο του προπονητή συχνά. Ο Μόγες αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τον κώδικα.

Πρώτα στοργή, έπειτα οργή

O σερ Αλεξ Φέργκιουσον μπορεί να ευχαριστεί τον Μόγες για τον τρόπο που ανέθρεψε ποδοσφαιρικά τον Γουέιν Ρούνεϊ. Ο προπονητής της Εβερτον ήταν ο μέντορας του νυν στράικερ της Γιουνάιτεντ. Αυτός τον έβαλε για πρώτη φορά στα βαθιά το 2002, στην ηλικία των 16 και κάτι. Ο ίδιος τον κράτησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τον πρώτο καιρό της «Rooney-mania» των αγγλικών ΜΜΕ. H σχέση τους όμως χάλασε το 2006, λόγω των όσων έγραψε ο Ρούνεϊ στην αυτοβιογραφία του. Ο Αγγλος στράικερ κατηγόρησε τον Μόγες ότι τον έσπρωξε στην πόρτα της εξόδου της Εβερτον, επειδή τον ζήλευε. Επίσης, του καταλόγισε ότι «μαρτύρησε» στις εφημερίδες πράγματα που του είχε εμπιστευτεί. Οι δύο πλευρές πήγαν στα δικαστήρια, αλλά συμβιβάστηκαν, με τον Μόγες να παίρνει αποζημίωση 800.000 λιρών.

Με απόλυτο σεβασμό

Η προοπτική της Εβερτον τον ενδιέφερε από την αρχή. Από την πρώτη στιγμή που έμαθε για το ενδιαφέρον των «ζαχαρωτών». Τη θεωρούσε ως την κατάλληλη ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του, ωστόσο υπήρχε ένα «αγκάθι». Ο μάνατζερ που θα διαδεχόταν ήταν ο Γουόλτερ Σμιθ, ένας σκληρός και αξιοπρεπής συμπατριώτης του, τον οποίο ο Μόγιες όχι μόνο σεβόταν, αλλά συμπαθούσε κιόλας. Και δεν μπορούσε να αναλάβει την ομάδα πριν πάρει την ευλογία του. Πήγε να τον συναντήσει και είπε το «ναι» αφού πρώτα οι δυο τους έδωσαν τα χέρια.

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube