Στο λεξικό της ποδοσφαιρικής γλώσσας, αν αυτό υπήρχε, θα μπορούσε να αναγράφεται η εξής περιγραφή στο λήμμα «Ιός της ΦΙΦΑ»: είναι αυτός που φορτώνει κούραση τα κορμιά των διεθνών ποδοσφαιριστών. «Ιός» που αναπτύσσεται κι ευδοκιμεί σε οργανισμούς που διανύουν μεγάλες αποστάσεις, αγωνίζονται σε πολλά παιχνίδια με τις εθνικές ομάδες αλλά και με τους συλλόγους τους.

Toυ Βάιου Τσούτσικα

Εξαντλεί τους «ασθενείς» του. Ο φορέας του «ιού» είτε αδυνατεί να βοηθήσει τον σύλλογό του λόγω κούρασης είτε αδυνατεί να παίξει σύμφωνα με το 100% των δυνατοτήτων του. Κι επειδή θύματά του είναι διεθνείς ποδοσφαιριστές, άρα και πρωταγωνιστές στους συλλόγους τους, ο «ιός της ΦΙΦΑ» απειλεί και το ποδοσφαιρικό θέαμα. Αρκετά με τα θεωρητικά. Στα πρακτικά ο «ιός της ΦΙΦΑ» είναι μια ορολογία που χρησιμοποιείται για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος του σύγχρονου, διεθνούς ποδοσφαιριστή. Πολλά ταξίδια, πολλοί αγώνες, εξάντληση σωματική αλλά και πνευματική.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτοί που προσβάλλονται ευκολότερα από τον «ιό της ΦΙΦΑ» είναι όσοι παίκτες κάνουν καριέρα σε άλλη ήπειρο από αυτή στην οποία γεννήθηκαν. Οσο και να έχει βοηθήσει η τεχνολογία, όσο άνετα και αν έχουν γίνει τα ταξίδια με τα αεροπλάνα, όσο ξεπερασμένο και να θεωρείται το ρεκόρ του Φιλέα Φογκ που γύρισε τον κόσμο σε 80 μέρες και όλοι πανηγύριζαν, η απόσταση επαγγελματικής έδρας με την έδρα της εθνικής ομάδας ενός παίκτη σε κάποιες περιπτώσεις είναι πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.

Αμεσα θιγμένοι από τον «ιό της ΦΙΦΑ» μπορούν να δηλώνουν και οι δύο πρωταγωνιστές του ντέρμπι της 6ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού από την ώρα που έφυγαν για τις εθνικές ομάδες τους μέχρι την ώρα της επιστροφής τους στην Παιανία θα έχουν διανύσει συνολικά 79.926 χιλιόμετρα.
Ο ΠΑΟΚ σε αυτή τη διακοπή είδε μόνο δύο παίκτες του να ταξιδεύουν μακριά. Ενας από αυτούς, όμως, ταξίδεψε στην άκρη της γης και είναι ο βασικός υπεύθυνος για τα 35.724 χιλιόμετρα που έγραψε το «δικέφαλο» κοντέρ.

Aν δεν υπήρχαν τα μακρινά για τα δεδομένα της Ευρώπης ταξίδια του Ιβανσιτς (κυρίως) και του Νίλσον, θα ήταν καταφανής η διαφορά δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μη Ευρωπαίοι σχετικά με τους γιους της γηραιάς ηπείρου συμπαίκτες τους.

Πάρτε για παράδειγμα το ταξίδι του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς. Ο Βόσνιος επιθετικός του ΠΑΟΚ έκανε 518 χιλιόμετρα για να πάει στη Ζένιτσα και να ενσωματωθεί στην εθνική ομάδα του και άλλα 924 για να ταξιδέψει από τη Ζένιτσα στην Κωνσταντινούπολη. Υπολογίζοντας και τα ταξίδια της επιστροφής και με δεδομένο ότι η Βοσνία δίνει το δεύτερο παιχνίδι της εντός έδρας, ο αριθμός χιλιομέτρων του Ζλάταν δεν ξεπερνά τα 2.884 χιλιόμετρα, δηλαδή λιγότερα από το ένα δέκατο της απόστασης που κάλυψε ο συμπαίκτης του Πάμπλο Κοντρέρας. Σε καλή σχετικά κατάσταση είναι και ο Μίκαελ Νίλσον. Ο Σουηδός μπορεί να μην παίζει τον τελευταίο καιρό στον Παναθηναϊκό, στην εθνική του, όμως, είναι βασικό στέλεχος. Γι' αυτό και κάλυψε τα 2.414 χιλιόμετρα για να πάει στη Στοκχόλμη, να παίξει με την Πορτογαλία και να επιστρέψει στην Αθήνα. Μπορεί το σύνολο των 4.828 χιλιομέτρων να είναι αρκετά μεγάλο για κάποιον Ευρωπαίο διεθνή ποδοσφαιριστή, συνυπολογίστε, όμως, ότι ο Σουηδός δεν είχε δεύτερο ματς και επέστρεψε πολύ νωρίτερα στην έδρα του από ό,τι οι συμπαίκτες του.

Ο Ιβανσιτς είναι ο... Κοντρέρας της Ευρώπης. Από την Αθήνα ταξίδεψε στη Βιέννη, καλύπτοντας 1.283 χιλιόμετρα, για να φύγει μετά για το μακρινό Τόρσαβν, πρωτεύουσα των Νήσων Φερόε. Το μπρος-πίσω του Αυστριακού άσου του Παναθηναϊκού (από Τόρσαβν, Βιέννη και από Βιέννη, Αθήνα) σταματά το κοντέρ του στα 6.778 χιλιόμετρα. Μπορεί να είναι λιγότερα από την απόσταση που χρειάστηκαν Μουν και Σιμάο για να πάνε στις πατρίδες τους, είναι όμως 13,66 φορές η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός χιλιομέτρων που κάλυψαν οι Ευρωπαίοι διεθνείς των δύο ομάδων θα εκτινασσόταν ακόμη πιο ψηλά, αν η Εθνική μας ομάδα δεν έδινε σε αυτήν τη διακοπή δύο εντός έδρας παιχνίδια. Ο μόνος που μπορεί να πει ότι «έγραψε» χιλιόμετρα είναι ο Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος θα καλύψει 992 μέχρι να γυρίσει στην Τούμπα. Αριθμός μικρός και εκτός του συνόλου που εξετάζεται.

Στην άλλη άκρη της γης

Από τους συνολικά επτά παίκτες και των δύο ομάδων ο Πάμπλο Κοντρέρας είναι ο πλέον καταπονημένος από τον «ιό της ΦΙΦΑ». Δεν είναι γνωστό αν ο Σάντος θα επιλέξει να τον ρίξει στο ματς της Κυριακής –κάτι που είχε κάνει και μετά την προηγούμενη διακοπή για τα προκριματικά του Μουντιάλ–, είναι γνωστό όμως ότι ο Χιλιανός άσος θα φτάσει μόλις επιστρέψει τα 32.840 χιλιόμετρα, περίπου 4.000 χιλιόμετρα περισσότερα από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα του Παναθηναϊκού. Για να το πούμε διαφορετικά, μια απόσταση ίση με το Αθήνα – Πάτρα επί είκοσι φορές. Βλέπετε, ο Χιλιανός κεντρικός αμυντικός δεν «πληρώνει» μόνο το μάρμαρο της καταγωγής του, αλλά και το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην πατρίδα τού Φέλιξ Μπόρχα για το πρώτο από τα δύο ματς της διακοπής. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγκο, η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 12.000 χιλιομέτρων (12.632). Από το Σαντιάγκο μέχρι το Κίτο, την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, η απόσταση είναι 3.788 χιλιόμετρα. Κάντε τους υπολογισμούς για να διαπιστώσετε ότι με τις επιστροφές από Κίτο για Σαντιάγκο και από Σαντιάγκο για Θεσσαλονίκη ο Κοντρέρας, εκτός από εξαιρετικός αμυντικός, γίνεται και... σύγχρονος Μαγγελάνος. Ευτυχώς για τον ίδιο και τον ΠΑΟΚ, το δεύτερο ματς η Χιλή το δίνει εντός με την Αργεντινή. Γλιτώσαμε μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα.

Θα έσπαγε ρεκόρ

Τα χιλιόμετρα που έχουν γράψει οι επτά συνολικά παίκτες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ (115.650), θα μπορούσε να τα καλύψει μόνος του ο «Δικέφαλος του Βορρά», αν οι υπόλοιποι Λατίνοι του καλούνταν στις εθνικές τους ομάδες. Υποθετικά σκεφτείτε τι θα έγραφε το κοντέρ αν ταξίδευαν και οι Πάμπλο Γκαρσία, Τζόε Μπιζέρα, Μάρκος Αντόνιο και Ματίας Βερόν.

Και η Αφρική μακριά είναι

Και η «μαύρη ήπειρος» κάνει μαύρη τη ζωή των Αφρικανών διεθνών ποδοσφαιριστών. Φυσικά κι εδώ υπάρχουν διακρίσεις. Είναι μικρότερη η ταλαιπωρία για έναν Αιγύπτιο, Τυνήσιο, Μαροκινό, Αλγερινό, που κάνει καριέρα στην Ευρώπη από την ταλαιπωρία που περνά ένας Νοτιοαφρικανός ή ένας Μοζαμβικανός.

Ο Μάριο Μουν, για παράδειγμα, κάλυψε απόσταση μεγαλύτερη των 8 χιλιάδων χιλιομέτρων, ταξιδεύοντας από την Αθήνα στο Γιοχάνεσμπουργκ (8.021). Από εκεί έφυγε μαζί με τους συμπαίκτες του για την πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, το Μαλαμπό, και έκανε άλλα 3.895 χιλιόμετρα. Η επιστροφή από το Μαλαμπό και η πτήση από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Αθήνα ολοκληρώνουν τη μίνι Οδύσσεια του Νοτιοαφρικανού και σταματούν το κοντέρ του στα 23.832 χιλιόμετρα. Πάλι καλά που το δεύτερο ματς της Νοτίου Αφρικής είναι φιλικό και εντός έδρας με την Γκάνα.

Σιμάο, ο ξεκούραστος

Σαφώς πιο τυχερός από τον συμπαίκτη του στον Παναθηναϊκό, τον Μάριο Μουν, στάθηκε ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ. Ο νεαρός αμυντικός/αμυντικός χαφ των «πρασίνων» είχε μόλις ένα ματς να δώσει με την εθνική του ομάδα κι έτσι γύρισε σχετικά νωρίς στην έδρα του, την Παιανία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν έγραψε κι αυτός αρκετά χιλιόμετρα ή αρκετές ώρες πτήσης. Το ταξίδι από την Αθήνα στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, απαιτεί την κάλυψη 7.177 χιλιομέτρων. Μόνο ο διπλασιασμός της απόστασης αυτής (λόγω της επιστροφής) ανεβάζει τον αριθμό πάνω από τα 14 χιλιάδες χιλιόμετρα. Μόνη αγωνιστική υποχρέωση της Μοζαμβίκης στην τρέχουσα διακοπή ήταν το εκτός έδρας ματς με την Μποτσουάνα στην πόλη Γκαμπορόνε. Για κάποιον που έχει φάει τα χιλιόμετρα με το... κουτάλι, τα 686 που χωρίζουν την Γκαμπορόνε από το Μαπούτο είναι αστεία υπόθεση. Μαζί με τα 686 χιλιόμετρα της επιστροφής από τη Γκαμπορόνε ο αριθμός χιλιομέτρων του Σιμάο σταματά στα 15.726 χιλιόμετρα.

Μίλια και ταλαιπωρία

Είναι μεγάλο πράγμα για κάθε Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή να καλείται στη «σελεσάο». Είναι και μεγάλος «Γολγοθάς», όμως, να κάνεις το Ευρώπη – Βραζιλία Παγκράτι – Κολιάτσου. Ρωτήστε αν έχετε διαφορετική άποψη και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο, καλύπτοντας μια απόσταση που φτάνει τα 9.732 χιλιόμετρα. Ενσωματώθηκε στην αποστολή της εθνικής και λίγο αργότερα μπήκε και πάλι στο αεροπλάνο για να μετακομίσει βόρεια. Η Βραζιλία έπαιζε εκτός έδρας με τη Βενεζουέλα. Από το Ρίο ντε Τζανέιρο το Σαν Κριστομπάλ απέχει μόλις 4.649 χιλιόμετρα. Εχουμε ξεπεράσει τις 13.000 χιλιόμετρα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Διότι πολύ απλά ο Ζιλμπέρτο, όπως και κάθε άλλο μέλος της αποστολής της Βραζιλίας, έπρεπε να επιστρέψει από τη μαγευτική Βενεζουέλα. Τα χιλιόμετρα που θα γράψει ο Βραζιλιάνος μέχρι να πατήσει και πάλι το πόδι του στην Παιανία είναι 28.762. Πάλι καλά να λέμε που το δεύτερο παιχνίδι της η Βραζιλία το έδινε εντός έδρας με την Κολομβία και δεν έπρεπε να γράψει κι άλλα χιλιόμετρα μεταφερόμενος και στην Μπογκοτά ή κάποια άλλη λατινοαμερικανική πρωτεύουσα. Ο... ιός που ταλαιπωρεί τον Ζιλμπέρτο τράφηκε και από τη 17ωρη διαδικασία επιστροφής της Βραζιλίας από τον Σαν Κριστομπάλ.

Ο γύρος του κόσμου και βάλε

Αν κάνετε τους υπολογισμούς (κι αν τους έχουμε κάνει και εμείς σωστά) η συνολική απόσταση που έχουν καλύψει οι παίκτες του Παναθηναϊκού είναι 79.926 χιλιόμετρα. Ο αντίστοιχος αριθμός για τους δύο παίκτες του ΠΑΟΚ είναι 35.724 χιλιόμετρα. Πώς αλλιώς μπορούν να μεταφραστούν οι αριθμοί αυτοί;

Αν προσθέσουμε τα χιλιόμετρα που θα καλύψουν οι παίκτες του Τεν Κάτε θα φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός αντιστοιχεί σχεδόν στο διπλάσιο του μήκους του Ισημερινού της Γης. Εχει υπολογιστεί ότι το «ζωνάρι» της υφηλίου έχει συνολικό μήκος 40.075 χιλιομέτρων. Δηλαδή αν ένας ακόμα παίκτης του Παναθηναϊκού έκανε ένα μίνι ταξίδι συνολικού μήκους 224 χιλιομέτρων η απόσταση που θα είχε καλυφθεί στο σύνολό της θα ήταν ίση με το διπλάσιο μήκος του Ισημερινού. Δηλαδή, δύο φορές ο γύρος του κόσμου κυριολεκτικά. Προστιθέμενα τα 35.724 χιλιόμετρα σε αυτά που κάλυψαν οι παίκτες του ΠΑΟ μάς δίνουν τον μαγικό αριθμό 115.650. Απόσταση που ισούται με το Αθήνα - Θεσσαλονίκη με επιστροφή επί 117 φορές. Μπορεί να μην είναι απαραίτητο να αλλάξεις το αυτοκίνητό σου όταν συμπληρώνεις τα 115 χιλιάδες χιλιόμετρα, σκέψου, όμως, να έχεις διανύσει μερικές δεκάδες χιλιάδες (έστω και με αεροπλάνο) και να πρέπει την Κυριακή να παίξεις και να κερδίσεις ένα ντέρμπι...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube