Οι κόντρες του Ρεχάγκελ με τον Χίτζφελντ, δύο εκ των κορυφαίων Γερμανών προπονητών.

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ «Konig» vs «General»

Η «Welt» προαναγγέλλει την αυριανή τους σύγκρουση ως τη «μάχη των δύο αυθεντιών», το «Spiegel» προτιμά να εστιάσει στον πανομοιότυπο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον επόμενο αντίπαλο (τον κατασκοπεύουν επί μακρόν και καταλήγουν «δεν ξέρω και πολλά γι' αυτούς»!), η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia έχει δίπλα δίπλα τα βιογραφικά τους.

Στον πρόλογο γράφει ότι μαζί με Σεν, Λάτεκ και Βαϊσβάιλερ είναι οι «κορυφαίοι» προπονητές στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Οτο Ρεχάγκελ και Ότμαρ Χίτζφελντ, δύο ξένοι (αν και συμπατριώτες) στην ίδια πόλη (έστω για 48 ώρες). Ελλάδα απέναντι σε Ελβετία αύριο, αλλά και «Κonig» (βασιλιάς) απέναντι σε «General» (στρατηγός), όπως είναι τα παρατσούκλια τoυ Οτο και τον Οτμαρ. Ή μήπως «Κράμερ εναντίον Κράμερ»;

Δεν τους χωρίζουν απλώς 11 χρόνια ζωής (70 ο δικός μας, 59 ο προπονητής των Ελβετών), αλλά και πολλά ακόμη. Ο Ρεχάγκελ δεν έχει πολλές συμπάθειες στη Γερμανία μεταξύ των συναδέλφων του, ο ίδιος δεν συμπαθεί πολλούς (και έχει «περιποιηθεί» αρκετούς κατά καιρούς), αλλά παρά το γεγονός ότι αφορμές υπήρχαν πολλές, ο ένας είναι προσεκτικός όταν μιλάει για τον άλλο. Ενας αμοιβαίος σεβασμός που ξεκίνησε τα χρόνια που βρίσκονταν αντίπαλοι στην Μπουντεσλίγκα, συντηρήθηκε ακόμη και σε χρονιές που ο ένας (συνήθως ο Χίτζφελντ) έπαιρνε την μπουκιά από το στόμα του άλλου. Και συνεχίζει να υφίσταται τα τελευταία οκτώ χρόνια, στα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ως αντίπαλοι.

Η ποδοσφαιρική «γνωριμία» τους ξεκίνησε υπό διαφορετικές ιδιότητες τη σεζόν 1977-78. Προπονητής ο Ρεχάγκελ στην Ντόρτμουντ, ποδοσφαιριστής ο Χίτζφελντ στη νεοφώτιστη Στουτγκάρδη. Η οποία τερματίζει 5η στο πρωτάθλημα, σε μία καταστροφική χρονιά για τους «κίτρινους (και τον Οτο) που τους φέρνει στη 15η θέση. Με δύο ήττες (0-1 εντός, 0-2 εκτός) από την ομάδα του Οτμαρ, παρακαλώ.

Το παράσημο του 2004

Ο Ρεχάγκελ διατηρεί όλα τα ρεκόρ για προπονητή της Μπουντεσλίγκα. Σε νίκες (387), ισοπαλίες (205), ήττες (228), γκολ υπέρ και κατά (1.473-1.142). Τρία πρωταθλήματα (1988 και 1993 με Βέρντερ και 1998 με Καϊζερσλάουτερν) και δύο Κύπελλα με τους «πράσινους του Βορρά» είναι οι εγχώριοι τίτλοι του. Η επιτυχία με τη Λάουτερν, η οποία είναι μέχρι σήμερα η μοναδική ομάδα που κατέκτησε τη «σαλατιέρα» ως νεοφώτιστη, είναι επίτευγμα, το οποίο δύσκολα θα επαναληφθεί.

Δεν είναι αυτό όμως το μοναδικό παράσημο στην καριέρα του Οτο. Είναι και το Κύπελλο Κυπελλούχων που κατέκτησε στη Λισσαβώνα το 1992 με αντίπαλο τη Μονακό και πάνω απ' όλα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που κατέκτησε με την Ελλάδα (πού αλλού, στη Λισσαβώνα!) το 2004.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Συνήθως γελά ο Χίτζφελντ

Επτά σεζόν σε διαφορετικά μετερίζια στην Μπουντεσλίγκα, 14 αγώνες με τον Ρεχάγκελ στον έναν πάγκο και τον Χίτζφελντ στον άλλο. Η μεταξύ τους κόντρα μπορεί να επικεντρωθεί στη διετία 1994-96, όταν διεκδικούσαν τον τίτλο. Ιδιαίτερα η σεζόν 1994-95 ήταν τραυματική για τον Οτο, μια και την προτελευταία αγωνιστική η Βέρντερ έχει 48 βαθμούς και +36 στα γκολ (66-30) και η Ντόρτμουντ 47 βαθμούς και +29 στα γκολ (68-39).

Η 34η αγωνιστική περιελάμβανε τα παιχνίδια Μπάγερν - Βέρντερ και Ντόρτμουντ - Αμβούργο και μία ισοπαλία αρκούσε στους «πράσινους» για να σηκώσουν τη «σαλατιέρα». Τα τελικά σκορ (3-1 η Μπάγερν, 2-0 η Ντόρτμουντ) στέλνουν τον τίτλο στο Ρουρ...

Ο Ρεχάγκελ θα βρεθεί στον πάγκο της «δημίου» Μπάγερν την επόμενη χρονιά, αλλά η Βαυαρία δεν του πάει. Η ομάδα του θα τερματίσει πάλι 2η (πρώτη η... Ντόρτμουντ του Χίτζφελντ), με τον Οτο να αποχωρεί από τον πάγκο την άνοιξη, τρεις εβδομάδες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ...

Η παράδοση, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, είναι υπέρ του Χίτζφελντ. Το 4-0 της περιόδου 1993-94 είναι η πρώτη νίκη του Οτο, το 2-2 (Μπάγερν - Καϊζερσλάουτερν) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου στις 25 Μαρτίου του 2008, η τελευταία φορά που χαιρετήθηκαν ως αντίπαλοι σε κάποιο γήπεδο. Η μοίρα τους φέρνει, οκτώ χρόνια και επτά μήνες μετά, να συναντιούνται για πρώτη φορά σε «ουδέτερο» έδαφος.

Ομοσπονδιακοί προπονητές δύο «αλλοδαπών» (κι όχι της Γερμανίας, στην οποία έφτασαν κι οι δύο κοντά, αλλά αρνήθηκαν την πρόσκληση της ομοσπονδίας). Με τον Οτο να έχει «παράσημο» καριέρας το θαύμα της Ελλάδας το 2004 και τον Χίτζφελντ «μουντζούρα» την πρόσφατη εντός έδρας ήττα από το Λουξεμβούργο, στη μόλις δεύτερη επίσημη παρουσία του ως προπονητή εθνικής ομάδας.

«Κόουτς της χρονιάς» επί δύο

Τα δύο Τσάμπιονς Λιγκ (μοναδικά για γερμανικές ομάδες από τότε που το Κύπελλο Πρωταθλητριών άλλαξε μορφή) είναι οι μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα του Χίτζφελντ. Πρώτα με την Ντόρτμουντ (1997) μετά με την Μπάγερν (2001), σεζόν στις οποίες αναδείχθηκε «κόουτς της χρονιάς» σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Σε επίσημο δημοψήφισμα έχει αναδειχθεί «καλύτερος προπονητής στην ιστορία της Μπάγερν» (στο ίδιο δημοψήφισμα που οι Βαυαροί επιφύλασσαν μία από τις τελευταίες θέσεις στον Οτο!). Οχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς τα πέντε πρωταθλήματα, τα τρία Κύπελλα και το Διηπειρωτικό του 2001 που έχει κατακτήσει με την ομάδα του Μονάχου. Προσθέστε άλλες δύο «σαλατιέρες» με την Ντόρτμουντ, βάλτε στο λογαριασμό 2 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα στην Ελβετία (ένα Κύπελλο με την Ααράου, όλα τα άλλα με Γκρασχόπερς) κι έχετε το παλμαρέ του.

ΤΟ... ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΡ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΧΙΤΖΦΕΛΝΤ

1991-92 Βέρντερ (9η) 0-1 1-2 Ντόρτμουντ (2η)
1992-93 Βέρντερ (1η) 1-1 0-3 Ντόρτμουντ (7η)
1993-94 Βέρντερ (9η) 4-0 2-3 Ντόρτμουντ (3η)
1994-95 Βέρντερ (2η) 3-1 0-2 Ντόρτμουντ (1η)
1995-96 Μπάγερν (2η) 1-0 1-3 Ντόρτμουντ (1η)
1998-99 Καϊζερ/τερν (5η) 2-1 0-4 Μπάγερν (1η)
1999-00 Καϊζερ/τερν (5η) 0-2 2-2 Μπάγερν (1η)

ΣΥΝΟΛΟ 4-1-2 (11-6 γκολ) 0-1-6 (6-19 γκολ)

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 4 νίκες Ρεχάγκελ, 2 ισοπαλίες, 8 νίκες Χίτζφελντ (17-25 γκολ)

* Πάντα πρώτη στα σκορ η ομάδα του Ρεχάγκελ. Σε παρένθεση η τελική κατάταξη
στη σεζόν.

Πηγή: SportDay

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube