Ενα σημαντικό γεγονός που μένει στην ιστορία κάπου ως γιορτή, συχνά σε ένα άλλο μέρος περιγράφεται με μελανά χρώματα. Τα περισσότερα ιστορικά γεγονότα άλλωστε έχουν δύο όψεις? κάτι παρεμφερές ισχύει και για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι πριν από 18 χρόνια.

Αν ρωτήσετε έναν Αυστριακό για τη 12η Σεπτεμβρίου 1990, θα σας μιλήσει για «μαύρη μέρα». Αν ρωτήσετε (εντάξει, αν πότε συναντήσετε) κάποιον από τα Νησιά Φερόε, θα σας πει για τη μέρα που «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο στην πατρίδα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, η «γέννηση» ενός νέου ποδοσφαιρικού έθνους έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Μπάλα στο νησιωτικό σύμπλεγμα ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Ισλανδία έπαιζαν από τον 19ο αιώνα. Ομάδα αντιπροσωπευτική υπήρχε από το 1930, όχι όμως και εθνική, δεδομένου ότι η αυτονόμηση από τη Δανία ήρθε 18 χρόνια αργότερα.

Τόσα ακριβώς έχουν περάσει από την ημέρα που η εθνική των Νήσων Φερόε έδωσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της ιστορίας της. Η ομοσπονδία είχε πάρει το «Ο.Κ.» από την ΟΥΕΦΑ το 1988. Επειτα από μερικά φιλικά με τα Νησιά Σέτλαντ και τη β' ομάδα της Ισλανδίας, η ώρα για την έναρξη των προκριματικών του Euro '92 έφτασε.
Πρώτη αντίπαλος η Αυστρία του Τόνι Πόλστερ και του Αντρέας Χέρτσογκ, η οποία λίγους μήνες πριν είχε πραγματοποιήσει αξιοπρεπέστατες εμφανίσεις στο Μουντιάλ της Ιταλίας. Η έδρα ούτε καν κάπου στα Φερόε. Γήπεδο έστω με το μίνιμουμ των προϋποθέσεων δεν υπήρχε και η αναμέτρηση έλαβε χώρα στη σουηδική πόλη Λαντσκρόνα.

Οι Αυστριακοί πήγαν για προπόνηση και βγήκαν... ξεφτιλισμένοι. Η ώρα πέρναγε και οι παθιασμένοι (τύποις) γηπεδούχοι κρατούσαν το μηδέν. Στο 61' ήρθε το 1-0 με τον Νίλσεν και η ήττα δεν αποφεύχθηκε από τους προγόνους του Ιβανσιτς. Σήμερα ο παίκτης του Παναθηναϊκού θα επιχειρήσει να ξεπλύνει ένα μέρος της ντροπής? επί εδαφών Φερόε πλέον (Τόρσχαβν) και με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν δυνατούς ανέμους. «Δεν θα μπούμε με τάσεις εκδίκησης, άλλωστε δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αρχηγός της Αυστρίας για το επονομαζόμενο και «μπλε θαύμα». Πρόσθεσε όμως πως «έχουμε στο μυαλό μας εκείνο το παιχνίδι και πρέπει με κάθε τρόπο να πάρουμε τη νίκη». Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα τους πάρει μόνο ο αέρας και θα τους σηκώσει...

Του ΠΑΥΛΟΥ ΔΕΠΟΛΛΑ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube