Μπορεί κάποια «εισιτήρια» να είχαν ήδη «τσεκαριστεί», όσον αφορά την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009, όμως την τελευταία αγωνιστική ήταν λογικό να ξεκαθαρίσουν οριστικά τα πράγματα. Έτσι, αναδείχθηκαν οι τέσσερις πρώτοι και οι τρεις καλύτεροι δεύτεροι από τους τέσσερις ομίλους, που προκρίθηκαν απευθείας στα τελικά της διοργάνωσης, όπως και οι έξι ομάδες, που θα δώσουν αγώνες μπαράζ, για την τελευταία θέση, που θα οδηγήσει στα πολωνικά παρκέ. Από τον πρώτο όμιλο, πρώτη βγήκε η Σερβία, κάτι που είχε γνωστοποιηθεί από την προτελευταία αγωνιστική των ομίλων, την Τετάρτη, από τον δεύτερο η ΠΓΔΜ, από τον τρίτο η Τουρκία, επίσης γνωστό από την Τετάρτη και από τον τέταρτο η Μ. Βρετανία, που είχε εξασφαλίσει, επίσης, την πρόκριση από την προτελευταία αγωνιστική. Ως καλύτεροι δεύτεροι προκρίθηκαν απευθείας οι: Βουλγαρία, Λετονία και Ισραήλ.

Οι Ουγγαρία, Εσθονία, Ουκρανία και Τσεχία θα παλέψουν για την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες που δεν προκρίθηκαν θα συμμετάσχουν στο τουρνουά των προκριματικών, που θα γίνει τον Αύγουστο του 2009, για το τελευταίο "εισιτήριο του Ευρωμπάσκετ. Ητοι, μπαράζ θα παίξουν οι Ιταλία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο και Βοσνία. Την απευθείας πρόκριση για τα τελικά είχαν εξασφαλίσει οι Ρωσία, Ισπανία, Λιθουανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Γερμανία, Κροατία και Πολωνία.

Στον πρώτο όμιλο, η Σερβία πήγε να βάλει σε «μπελάδες» τη Βουλγαρία, κερδίζοντάς τη μέσα στη Σόφια με 87-77. Όμως, όλα εξελίχθηκαν καλά και για τις δύο ομάδες, που πήραν το «εισιτήριο» για τα τελικά. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Κρστιτς με 17 πόντους. Ένδεκα πόντοι από τον Ζόραν Ερτσέγκ, 5 από τον Μίλος Τεόντοσιτς, 6 από τον Τσβέκτοβιτς και 4 από τον Ντούσαν Κέτσμαν. "Σούπερ" Τζάαμπερ για τους Βούλγαρους, με 27 πόντους. Σάρωσε την Ουγγαρία με 88-73 η Φινλανδία, στην έδρα της. Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Τομ Χαφ και Κοπόνεν με 20 πόντους. Για τους Ούγγρους, ο Κάμαν σημείωσε 20 πόντους.

Στον δεύτερο όμιλο, η ΠΓΔΜ κέρδισε άνετα με 87-75 την Εσθονία στην έδρα της και πήρε την πρώτη θέση. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Τζεσέφσκι με 18 πόντους. Για τους πρώην Σοβιετικούς, κορυφαίος αναδείχθηκε ο Κάνγκουρ με 19 πόντους. Παρά την εκτός έδρας ήττα της από την Πορτογαλία με 93-92, η Λετονία πήρε το «εισιτήριο». «Σούπερ» Κόστα με 29 πόντους για τους Ίβηρες. Για τους Λετονούς, κορυφαίος ήταν ο Γιανισένοκς με 21.

Δεν άφησε τη Γαλλία ούτε καν να προκριθεί η Τουρκία στον τρίτο όμιλο, κερδίζοντας τους «τρικολόρ» με 80-78 στο Παρίσι και στέλνοντας την ομάδα του Τόνι Πάρκερ στα μπαράζ. Πρώτος σκόρερ των γειτόνων μας ο Τσολάκ, με 21 πόντους. Μόνος του πάλευε, στην απέναντι πλευρά, ο άσος των Σπερς με 37 πόντους. Σάρωσε το Βέλγιο μέσα στην Ουκρανία με 78-56. Κορυφαίος των νικητών ο Μπεγκίν με 18 πόντους. Πρώτος σκόρερ για τους Ουκρανούς ο Λίστσουκ με 21.

Στον τέταρτο όμιλο, πρωτιά για τη Βρετανία, παρά την ήττα από τη Βοσνία στο Σαράγεβο, με 89-80. Για τους γηπεδούχους, κορυφαίος ήταν ο Μπρέμερ με 18 πόντους. Χωρίς τον Λουόλ Ντενγκ οι Βρετανοί, που είχαν ως πρώτο σκόρερ τον Μπετς με 14. Σάρωσε το Ισραήλ με 98-61 την Τσεχία στην έδρα του και «σφράγισε» το «εισιτήριο». «Σούπερ» ο Γιοτάμ Χαλπερίν, με 25 πόντους, για την ομάδα του Σβι Σερφ. Κορυφαίος για την Τσεχία ήταν ο Μπέντα με 16.



A' Όμιλος

Φινλανδία – Ουγγαρία 88-73
Βουλγαρία – Σερβία 77-86


Βαθμολογία:

Σερβία 7-1
Βουλγαρία 4-4
Ιταλία 4-4
Φινλανδία 4-5
Ουγγαρία 2-6

Β' Όμιλος

Πορτογαλία – Λετονία 93-92
Σκόπια – Εσθονία 87-75


Βαθμολογία:

Σκόπια 4-2
Λετονία 4-2
Πορτογαλία 3-3
Εσθονία 1-5

Γ' Όμιλος

Ουκρανία – Βέλγιο 58-76
Γαλλία – Τουρκία 78-80


Βαθμολογία:

Τουρκία 6-0
Γαλλία 3-3
Βέλγιο 2-4
Ουκρανία 1-5

Δ' Όμιλος

Βοσνία – Αγγλία 89-80
Ισραήλ – Τσεχία 98-61


Βαθμολογία:

Αγγλία 4-2
Ισραήλ 3-3
Βοσνία 3-3
Τσεχία 2-4


Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube