Στο… φυσικό του περιβάλλον, την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, είτε αυτή ονομάζεται Κύπελλο Πρωταθλητριών είτε πλέον Champions League, επιστρέφει ο Παναθηναϊκός. Διαβάστε ενδιαφέροντα στοιχεία από την ιστορία των «πρασίνων» στη διοργάνωση.

Το πρώτο ματς

1960-61: O Παναθηναϊκός μετέχει για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η κλήρωση ευνοεί τους «πράσινους», που περνούν χωρίς αγώνα στον δεύτερο γύρο. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τη Σπάρτακ Χράντετς από την Τσεχοσλοβακία.

Το πρώτο γκολ

1961-62: Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ πετυχαίνει το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, κόντρα στη Γιουβέντους.

Η πρώτη νίκη

1964-65: Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει την πρώτη νίκη του στη διοργάνωση επί της Γκλεντόραν με 3-2. Σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο Μπελφαστ, οι «πράσινοι» θα προκριθούν για παρθενική φορά στον 2ο γύρο, αλλά έπειτα θα αποκλειστούν από την Κολωνία.

Το έπος του «Γουέμπλεϊ»

1970-71: Η πορεία του Παναθηναϊκού εκείνη τη χρονιά μέχρι τον τελικό του «Γούεμπλεϊ» κόντρα στον Αγιαξ παραμένει η κορυφαία στιγμή που έχει ζήσει η χώρα μας σε συλλογικό επίπεδο. Το «τριφύλλι» πετυχαίνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη, επικρατώντας χάρη στα γκολ των Αντωνιάδη και Ελευθεράκη 2-1 της Ζενές Ες. Η ρεβάνς στη Λεωφόρο ήταν ακόμα πιο θριαμβευτική για τον Παναθηναϊκό, που συνέτριψε τους αντιπάλους του από το Λουξεμβούργο με 5-0. Πρωταγωνιστής εκείνου του αγώνα ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης, που σκόραρε τέσσερα τέρματα. Οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας απέκλεισαν στον 2ο γύρο τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0, 1-2). Στα προημιτελικά αντιμετώπισαν την Εβερτον, την οποία άφησαν εκτός διοργάνωσης χάρη στο ισόπαλο 1-1 που πήραν στο «Γκούντισον Παρκ» και τη λευκή ισοπαλία στη ρεβάνς. Στα ημιτελικά η ήττα με 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο το γκολ του Αριστείδη Καμάρα κράτησε ζωντανές τις όποιες ελπίδες για τη ρεβάνς. Ο Αντωνιάδης έδειξε από νωρίς τον δρόμο, σκοράροντας στο πρώτο λεπτό, και ήταν ο ίδιος που έκανε το 2-0 στο 54'. Η ανατροπή και η πρόκριση σφραγίστηκαν από τον Καμάρα στο 68'. Στον τελικό η αποστολή ήταν εξαρχής δύσκολη και το γκολ του Φαν Ντάικ στο 5' την έκανε ακόμα δυσκολότερη. Η επικράτηση του Αγιαξ ολοκληρώθηκε επτά λεπτά πριν από τη λήξη. Η μπάλα από το σουτ του Χάαν βρήκε στον Καψή και κατέληξε στην εστία του Οικονομόπουλου. Εκείνη τη χρονιά ο Αντωνιάδης ήταν ο πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 10 γκολ.

Τα πέναλτι με την ΤΣΣΚΑ

1972-73: Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει την ήττα με 2-1 από την ΤΣΣΚΑ στη Σόφια και στη ρεβάνς νικά με το ίδιο σκορ τους Βούλγαρους. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι και ο Σοβιετικός διαιτητής Λιπατόφ δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θεωρώντας λανθασμένα πως ο Παναθηναϊκός είχε αποκλειστεί. Η ΟΥΕΦΑ συνεδρίασε και έκρινε πως κακώς ο διαιτητής δεν επέτρεψε την εκτέλεση των υπόλοιπων πέναλτι. Ετσι, ορίστηκε η επανάληψη του αγώνα, που βρήκε νικήτρια την ΤΣΣΚΑ με 2-0.

Στους «4» της Ευρώπης

1984-85: Ο Παναθηναϊκός φτάνει μέχρι τα ημιτελικά, στα οποία αποκλείεται με δύο ήττες (4-0, 1-0) από τη Λίβερπουλ. Οι «πράσινοι» στον πρώτο γύρο απέκλεισαν τη Φέγενορντ (0-0, 2-1), στη συνέχεια ξεπέρασαν το εμπόδιο της Λίνφιλντ (2-1,3-3) και στα προημιτελικά, παρά το ισόπαλο 2-2 στο ΟΑΚΑ με την Γκέτεμποργκ, πήραν την πρόκριση χάρη στη νίκη με 1-0 με πέναλτι του Σαραβάκου στο πρώτο ματς.

Στο πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ

1991-92: Οι «πράσινοι» φτάνουν μέχρι τους «8» του πειραματικού Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας στον 1ο και τον 2ο γύρο τη Φραμ (2-2, 0-0) και την Γκέτεμποργκ (2-0, 2-2). Η προημιτελική φάση εκείνη τη σεζόν έγινε με δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, από τους οποίους η πρώτη κάθε γκρουπ έπαιρνε το «εισιτήριο» για τον τελικό.

«Ο Βαζέχα παγώνει το Αμστερνταμ»

1995-96: Το γκολ του Κριστόφ Βαζέχα το βράδυ της 3ης Απριλίου 1996 όχι μόνο χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό στο τελευταίο παιχνίδι που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αμστερνταμ, αλλά έβαλε τέλος και στο αήττητο σερί 20 αγώνων που είχε ο Αγιαξ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το σκηνικό ανατράπηκε στη ρεβάνς, στην οποία οι Ολλανδοί πήραν την πρόκριση στον τελικό νικώντας 3-0. Η πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε αποκλείοντας τη Χάιντουκ (0-0, 1-1), στη συνέχεια για τη φάση των ομίλων αντιμετώπισε την Ντιναμό Κιέβου, από την οποία ηττήθηκε 1-0, αλλά ο αγώνας αυτός ακυρώθηκε και η ουκρανική ομάδα αποβλήθηκε από τη διοργάνωση έπειτα από καταγγελία του Ισπανού διαιτητή Νιέτο πως είχε γίνει απόπειρα δωροδοκίας. Η Ντιναμό αντικαταστάθηκε από την Ααλμποργκ και μαζί με τη Ναντ και την Πόρτο ήταν οι αντίπαλοι του «τριφυλλιού» στη φάση των ομίλων. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην πρώτη θέση με 11 βαθμούς και στα προημιτελικά απέκλεισε τη Λέγκια (0-0, 3-0).

Γονάτισε τη Γιουβέντους

2000-01: Τερματίζοντας στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντεπορτίβο λα Κορούνια, ο Παναθηναϊκός, που έμεινε αήττητος στην έδρα του (0-0 με τους Ισπανούς και το Αμβούργο, νίκη 3-1 με Γιουβέντους) πήρε την πρόκριση για τη δεύτερη φάση των ομίλων. Με αντιπάλους τη Βαλένθια, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Στουρμ Γκρατς, το «τριφύλλι» τερμάτισε στην τελευταία θέση με δύο βαθμούς.

Ο άθλος του 2002

2001-02: Οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά περνώντας από δύο φάσεις ομίλων. Στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου, που τον συμπλήρωναν η Αρσεναλ, η Μαγιόρκα και η Σάλκε. Στον επόμενο γύρο το «τριφύλλι» πήρε το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα στους «8» ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 1-0 στη Λεωφόρο με πέναλτι του Μπασινά, αλλά γνώρισε την ήττα με 3-1 στη Βαρκελώνη. Το σουτ του Βλάοβιτς στο 93' πέρασε ξυστά από το αριστερό δοκάρι της Μπάρτσα στο «Καμπ Νόου» και ο νέος άθλος χάθηκε για λίγα χιλιοστά...

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Άγγελος Μπασινάς

Αν ο Χενκ Τεν Κάτε είχε χρησιμοποιήσει τον Γιάννη Γκούμα και στα τέσσερα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στα προκριματικά, ο Λαρισαίος αμυντικός θα ήταν ήδη ο πρώτος σε συμμετοχές παίκτης του «τριφυλλιού» στο πρώην Κύπελλο Πρωταθλητριών. Λογικά, πάντως, ο Αγγελος Μπασινάς δεν θα απολαμβάνει για πολύ καιρό ακόμα την κορυφή, στην οποία βρίσκεται εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια με 44 συμμετοχές. Ο Γκούμας έχει 42 και είναι πολύ πιθανό να τον ξεπεράσει. Ακολουθούν στη λίστα οι Βαζέχα (40), Νικοπολίδης (34), Βάντσικ (32) και Φύσσας (31).

ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ: Αντώνης Αντωνιάδης

Ο Κριστόφ Βαζέχα προσπάθησε, αλλά, αν και αγωνίστηκε σε πολύ περισσότερα παιχνίδια, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Αντώνη Αντωνιάδη στη λίστα των σκόρερ του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Με 13 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές, ο «ψηλός» κρατάει ακόμα την πρωτιά, τριάντα και πλέον χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του. Πρωτιά την οποία οφείλει στην άκρως παραγωγική περίοδο 1970-71, όταν με 10 τέρματα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλης της διοργάνωσης. Ο Βαζέχα τελείωσε την καριέρα του με 12 γκολ.

ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΚΟΛ: Αλέξης Αλεξούδης

Ο Παναθηναϊκός θέλει τη νίκη επί της Ααλμποργκ στις 22/11/1995 για να προκριθεί στα προημιτελικά. Το όποιο άγχος φεύγει πριν συμπληρωθεί μισό λεπτό παιχνιδιού, μια και ο Αλέξης Αλεξούδης ανοίγει το σκορ. Επίσημος χρόνος από την ΟΥΕΦΑ: 28,46 δευτερόλεπτα! Το ταχύτερο γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης μέχρι εκείνη τη στιγμή. Περίπου δύο χρόνια αργότερα ο Ντελ Πιέρο πήρε το ρεκόρ από τον Ελληνα άσο, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην 5η θέση της σχετικής λίστας. Μάλιστα, ένας από αυτούς που τον ξεπέρασαν είναι ο δικός μας πια Ζιλμπέρτο Σίλβα!

Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ: Σωτήρης Νίνης

Με τη συμμετοχή του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λανς, πέρυσι τον Φεβρουάριο, ο Σωτήρης Νίνης έγινε ο νεότερος παίκτης ελληνικής ομάδας που έχει παίξει σε ευρωπαϊκό αγώνα. Ηταν μόλις 16 ετών και 319 ημερών. Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών δεν πρόλαβε να πάρει το ρεκόρ, μια και στο ντεμπούτο του κόντρα στην Ντιναμό Τιφλίδας ήταν 18 ετών και 119 ημερών (κατά τι μεγαλύτερος από τον Παπασταθόπουλο), σίγουρα όμως θα αποτελέσει την ατραξιόν του Παναθηναϊκού στη φάση των ομίλων, όχι μόνο λόγω ηλικίας, αλλά και λόγω αξίας.

Ο ΠΟΛΥΠΕΙΡΟΣ: Ζιλμπέρτο Σίλβα

Ετσι κι αλλιώς, ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ο παίκτης του Παναθηναϊκού με τις περισσότερες παραστάσεις από μεγάλους αγώνες. Το αποδεικνύει, όμως, και με αριθμούς, μια και είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πενήντα αγώνες συμπλήρωσε αισίως ο Βραζιλιάνος σταρ, μαζί με αυτούς που έπαιξε με τον Παναθηναϊκό, τους περισσότερους από κάθε άλλον σημερινό συμπαίκτη του. Ξεχωρίζει στο παλμαρέ του η πορεία μέχρι τον τελικό του 2006 με τη φανέλα της Αρσεναλ.

Ο «ΜΑΘΟΥΣΑΛΑΣ»: Κριστόφ Βαζέχα

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κατηγορίες χάνει στο «τσακ» την πρωτιά. Ομως, με τη συμμετοχή στα τέσσερα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στις 20 Μαρτίου 2002, ο Κριστόφ Βαζέχα έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει συμμετάσχει στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του «τριφυλλιού» ήταν τότε 37 ετών και 124 ημερών και έπαιξε και την επόμενη περίοδο στο ΟΥΕΦΑ, σημειώνοντας μάλιστα τρία πολύτιμα τέρματα!

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ: Πούσκας - Γκμοχ – Ρότσα

Τρεις μεγάλες πορείες έχει πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και σε καθεμία από αυτές ο προπονητής ήταν ξένος. Δύο από το πρώην ανατολικό «μπλοκ» και ένας Λατινοαμερικανός, ο οποίος όμως θεωρείτο ήδη «δικός μας». Αναφερόμαστε φυσικά στον Ούγγρο Φέρεντς Πούσκας, «πρωτομάστορα» της μεγάλης πορείας μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», το 1970-71. Το 1984-85 οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού, με προπονητή τον Πολωνό Γιάτσεκ Γκμοχ. Και τέλος, το 1995-96, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ήταν αυτός που οδήγησε το «τριφύλλι» και πάλι στους «4», αλλά ο Αγιαξ εμπόδισε τον δρόμο προς τον τελικό.

Πρωτάρηδες

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έχει πολύ καιρό να παίξει σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι παίκτες του δεν έχουν εμπειρία σχετική. Από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας, δέκα έχουν παίξει έστω και μία φορά παιχνίδι στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Γκαλίνοβιτς, Γκούμας, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Λεοντίου, Καραγκούνης, Παπαδόπουλος, Μάντζιος, Τζιόλης και Νίλσον). Οι υπόλοιποι θα πάρουν φέτος το βάπτισμα του πυρός. Στη λίστα περιλαβάνονται και οι πιτσιρικάδες της Β λίστας (Παντίδος, Βλάχος, Σάμιος, Σιόντης).

Τα «σεντονάτα διπλά»

Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός μετράει έξι εκτός έδρας νίκες. Χαρακτηριστικό το ότι σε καμία από αυτές δεν έχει δεχθεί γκολ. Ολα άρχισαν στο Πόρτο τη σεζόν 1995-1996 (0-1 Μάρκος). Την ίδια χρονιά, αλλά πολύ πιο μετά, οι «πράσινοι» νικούν μέσα στο απόρθητο τότε κάστρο του Αγιαξ με το αλησμόνητο γκολ του Βαζέχα. Ακολούθησαν οι νίκες 1-0 στο Αμβούργο (2000-2001), 1-0 στην έδρα της Σάλκε (2001-2002), 2-0 στην Πράγα (2001-2002, 2η φάση ομίλων) και 3-0 στο «Αϊμπροξ» (2003-2004).

Ο προπονητής

Ο Χενκ Τεν Κάτε μπορεί να έχει δύο συμμετοχές στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2006 Μπαρτσελόνα, 2008 Τσέλσι) ως βοηθός προπονητή αλλά ως πρώτος είχε αποτύχει δύο φορές να περάσει από τον προκριματικό γύρο, μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Και στις δύο αποτυχημένες προσπάθειες καθόταν στον πάγκο του Αγιαξ. Τη σεζόν 2006-2007 αποκλείστηκε από την Κοπεγχάγη. Ο Αγιαξ είχε νικήσει 2-1 στη Δανία αλλά στον επαναληπτικό ηττήθηκε 2-0 εντός έδρας. Πέρυσι έμεινε εκτός ομίλων με δύο ήττες από τη Σλάβια Πράγας (1-0 εντός και 2-1 εκτός έδρας).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Το γρατζουνισμένο πρόσωπο του Πεπ λέει όλη την αλήθεια για την πρωτόγνωρη κατάσταση στη Μάντσεστερ Σίτι

Μπάμπα Ράχμαν: Ο άνθρωπος του Λουτσέσκου για τις… επικίνδυνες αποστολές!

Ολυμπιακός vs ΑΕΚ: Πόσο μου μοιάζεις

Ο έτοιμος Μπράουν, ο ενθουσιώδης Οσμάν και το ερωτηματικό Γιουρτσεβέν: Το πρώτο δείγμα των μεταγραφών του Παναθηναϊκού

Μαξίμ Τσιγκάλκο και Το Μαδέιρα, βγείτε από το σώμα του Βίκτορ Γιόκερες…

Η απουσία του Βεζένκοφ, η ώρα του Πίτερς και η ευκαιρία του… περσινού Άλεκ

Αγρίνιο όπως… Ηράκλειο και Τούμπα για τον Παναθηναϊκό!

Ολυμπιακός: Το δεύτερο καλύτερο ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα και ο… άλλος Βιλντόσα

Χάαλαντ, Μίτροβιτς, Κριστιάνο και… Μπακασέτας: Ο αρχηγός της Εθνικής βρίσκεται δίπλα στους κορυφαίους!

Από τον Αράο μέχρι τον Τάισον: Τα συμβόλαια των παικτών του Big 5 που λήγουν το καλοκαίρι και η περίπτωση… μπόνους!