H Nike παρουσίασε στην αγορά τη νέα μπάλα ποδοσφαίρου Total 90 Omni. Σχεδιασμένη να δημιουργήσει νέα πρότυπα επιδόσεων όσον αφορά τη σταθερή συμπεριφορά, την ακρίβεια και την ορατότητα, υποβάλλεται σε δοκιμές και αποδεικνύει την αξία της εδώ και δύο χρόνια - σε προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, στα ερευνητικά εργαστήρια της Nike και στις καλύτερες ομάδες με τους καλύτερους παίκτες σε όλο τον κόσμο.

Η Ομάδα Προηγμένης Καινοτομίας (Advanced Innovation Team) της Nike ξεκίνησε τη διαδικασία σχεδιασμού της μπάλας αναζητώντας να κατανοήσει βαθύτερα τις ανάγκες επιδόσεων των αθλητών και στη συνέχεια προσπάθησε να βρει νέους, καλύτερους τρόπους για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Σταθερή Απόκριση: Μετασχηματισμός της Μπάλας, Μετασχηματισμός του Αθλήματος Ανεξάρτητα από το σημείο όπου οι ποδοσφαιριστές χτυπούν την επιφάνεια της μπάλας, περιμένουν η απόκρισή της και η αίσθηση της επαφής με το πόδι τους να είναι πάντα ίδιες. Η νέα, καινοτομική γεωμετρία της επένδυσης της Total 90 Omni έχει σχεδιαστεί για τους εξασφαλίζει ακριβώς αυτό. Τα ειδικά σχεδιασμένα εξάγωνα και πεντάγωνα προσαρμόζονται με ακρίβεια μεταξύ τους δημιουργώντας μια σχεδόν τέλεια σφαίρα. Η σχεδίαση, η οποία πρόκειται να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, κατανέμει πιο ομοιόμορφα την πίεση στα τμήματα της επένδυσης και στην περιφέρεια της μπάλας, δημιουργώντας αυτό που οι σχεδιαστές αποκαλούν “Ιδανικό Σημείο Πρόσκρουσης 360 Μοιρών”. Είναι πιο προβλέψιμη και πιο δυναμική οπουδήποτε κι αν χτυπηθεί. Και, ίσως, το πιο σημαντικό: οι παίκτες λένε ότι τους δίνει επιπλέον σιγουριά όταν την προσεγγίζουν.

Ο Marco Materazzi, αμυντικός της Inter Milan, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την Total 90 Omni: “Πάντα φαίνεται να κάνει αυτό που θέλω εγώ. Είναι πολύ μαλακή στην επαφή με το πέλμα και πηγαίνει κατευθείαν εκεί που θέλω να πάει. Νιώθω ότι είναι μια πολύ καλή μπάλα!”

Πραγματική Ακρίβεια: Αεροδυναμική Που Οδηγεί Κατευθείαν Στον Στόχο Η απάντηση της Nike στα σουτ και στις πάσες που ξεφεύγουν από το σημείο για το οποίο προορίζονταν είναι ένα αποκλειστικό, αεροδυναμικό περίβλημα PU με μικροαυλακώσεις. Αναπτύχθηκε στη σήραγγα αεροδυναμικών δοκιμών και σχεδιάστηκε για ταχύτερες και ακριβέστερες βολές προς το στόχο.

Βελτιωμένη Ορατότητα:

Το Βλέμμα στη Μπάλα Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές πρέπει να αντιδρούν σε μια μπάλα που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, μέσα σε ένα γήπεδο γεμάτο παίκτες που κινούνται γρήγορα. Για να τους βοηθήσει να καταλαβαίνουν ακαριαία πώς πρέπει να κινηθούν, η Nike χρησιμοποίησε γραφικά και χρώματα υψηλών επιδόσεων στην αρχική έκδοση της μπάλας, την Total 90. Η Total 90 Omni προωθεί αυτή την ιδέα στο επόμενο στάδιο. Μια νέα, μαύρη, ασύμμετρη λωρίδα στην περιφέρεια της μπάλας δημιουργεί ένα ισχυρότερο οπτικό σήμα καθώς περιστρέφεται, επιτρέποντας την ταχύτερη αναγνώριση της θέσης της, του ρυθμού περιστροφής της και της τροχιάς της από οποιαδήποτε γωνία. Είναι σχεδιασμένη να βοηθά τους παίκτες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, άμεσα, όταν ο ρυθμός του παιχνιδιού τους πιέζει.

“Η Nike προσπαθεί να βελτιώνει το παιχνίδι, τόσο για τους παίκτες που ανήκουν στην “ελίτ” όσο και για τους απλούς ποδοσφαιριστές. Η αρχική μπάλα, η Total 90, ήταν πρωτοπόρος υλοποιώντας την ιδέα των γραφικών υψηλών επιδόσεων”, λέει ο Διευθυντής Σχεδιασμού της Μπάλας στη Nike, Tom De Blasis. “Κάθε γενιά των Total 90 δημιουργεί νέα σημεία αναφοράς και η Total 90 Omni επιδεικνύει για άλλη μια φορά την πρωτοποριακή σχεδίαση της Nike.”

Παίζοντας για το Στόχο

Οι δοκιμές με κορυφαίες ομάδες, όπως οι Manchester United, Arsenal, Inter Milan και Valencia βοήθησαν τη Nike να τελειοποιήσει και να επιβεβαιώσει την απόδοση της Total 90 Omni. Όλη αυτή η επιβεβαίωση θα καρποφορήσει όταν η Total 90 Omni έκανε πρεμιέρα στο γήπεδο, στις 6 Φεβρουαρίου 2008, στους αγώνες Κροατία - Ολλανδία, ΗΠΑ - Μεξικό και Κορέα - Τουρκμενιστάν. Εκείνη την ημέρα, οι παίκτες και οι θεατές έζησαν το επόμενο βήμα της καινοτομίας στο ποδόσφαιρο.

Πολλές διεθνείς ομάδες θα ξεκινήσουν στη σέντρα τους αγώνες τους την άνοιξη με το ασπρόμαυρο ασύμμετρο χρωματικό μοτίβο. Δείτε τα νέα, τολμηρά χρώματα που θα κάνουν το ντεμπούτο τους με διάφορες ομάδες, την άνοιξη στη Νότιο Αμερική και στην Ασία-Ειρηνικό και το φθινόπωρο στην Ευρώπη.

Η Total 90 Omni άρχισε να διατίθεται στα καταστήματα την 1η Απριλίου 2007 και η τιμή της είναι 130 Δολάρια (110 Ευρώ ή 65 Στερλίνες).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube