Στην αποκάλυψη πως θα δοκιμάσει σε διαφορετικά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, σε σχέση με αυτά που αγωνίστηκε στο Πεκίνο, προχώρησε ο Μάικλ Φελπς. Ο 23χρονος κολυμβητής - φαινόμενο, που ξεπέρασε ακόμα και τον Μαρκ Σπιτς, στη συλλογή χρυσών Ολυμπιακών μεταλλίων, τις προηγούμενες μέρες, κατακτώντας οκτώ στο σύνολο, είπε πως θα αφήσει στην άκρη τα περισσότερο «χρονοβόρα» αγωνίσματα, όπως το πρόσθιο, τις μεγάλες αποστάσεις και την ανοικτή θάλασσα, ενώ αναφερόμενος στην εν γένει φιλοσοφία του, δήλωσε πως σημασία, για 'κείνον, έχει να πιστεύει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και πως πρέπει να ξέρει πώς να ξεπερνά τα εμπόδια που παρουσιάζονται μπροστά του.
«Θα δοκιμάσω να «πέσω» και σε άλλα αγωνίσματα, καθώς σε μερικά από αυτά δεν είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ, λόγω φορτωμένου προγράμματος. Δεν πρόκειται να αγωνιστώ στο πρόσθιο, στις μεγάλες αποστάσεις και στην ανοιχτή θάλασσα. Τουλάχιστον, να παραμείνουν αυτοί οι αθλητές φίλοι μου!», τόνισε με χιουμοριστικό τρόπο ο Αμερικανός υπεραθλητής, αναφερόμενος, ίσως, στον Κάβιτς, ο οποίος έκανε ένσταση για το αποτέλεσμα του αγώνα των 100 μέτρων πεταλούδα των ανδρών.
Όπως τόνισε, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. «Μπορείς να κάνεις τα πάντα και να εξακολουθείς να είσαι πετυχημένος. Ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα, που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Σίγουρα, στο Λονδίνο τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, καθώς θα υπάρχουν αρκετά εμπόδια... Αλλά, παντού υπάρχουν εμπόδια και, απλώς, εξαρτάται πως τα προσπερνάς».
Μια πρώτη δικαίωση για τον Μάικλ Φελπς…
Στην έκδοση φωτογραφιών που αποδεικνύουν πως ο Μάικλ Φελπς νίκησε καθαρά στον αγώνα των 100 μέτρων πεταλούδα, προέβη το Σάββατο 23 Αυγούστου, η επίσημη εταιρεία χρονομέτρησης («ΟΜΕGA») των αθλητών στο Πεκίνο. Αναφερόμαστε στον περιβόητο αγώνα που χάρισε το έβδομο χρυσό μετάλλιο, από τα οκτώ συνολικά, στον οποίο δεν μπορούσε κανείς να πει, με σιγουριά, αν νικητής ήταν ο Φελπς ή ο Κάβιτς. Συγκεκριμένα, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τρία καρέ που δείχνουν πως ο Αμερικανός κολυμβητής έχει ακουμπήσει πρώτος το χέρι του στον τερματισμό, αν και πάλι δε φαίνεται καθαρά.
«Στο τρίτο καρέ, με τον Φελπς στα αριστερά, φαίνεται καθαρά πως αγγίζει με δύναμη το σημείο του τερματισμού, τη στιγμή που ο Κάβιτς απλά προσεγγίζει το τοιχίο», τόνισε ένας εκ των επίσημων χρονομετρών.
Επίσης, αυτό που αναφέρεται και έχει μεγάλη σημασία για την απόδειξη της αλήθειας, είναι πως έγινε εργαστηριακή ανάλυση στα φωτογραφικά καρέ, της τάξης των χιλιοστών του δευτερολέπτου. Η τελική απόφαση ανέφερε πως οι επίσημοι χρόνοι των δύο αθλητών ήταν 50.58’’ για τον Φελπς και 50.59’’ για τον Κάβιτς.
Για τους λάτρεις της λεπτομέρειας, να αναφέρουμε ότι για να ενεργοποιηθεί ο «ανιχνευτή πίεσης» που υπάρχει στην άκρη της πισίνας και σταματάει το χρόνο του αθλητή, χρειάζεται πίεση της τάξης των τριών κιλών. Οποιαδήποτε άλλη πίεση (μικρότερη) δε «λοκάρει» το χρόνο του κολυμβητή. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός σπάνια κάνει λάθος στη μέτρησή του και, σε περίπτωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος, όπως συνέβη και στην κούρσα των 100 μέτρων πεταλούδα, αναζητούνται οι σχετικές φωτογραφίες, των οποίων τα καρέ αναλύονται για να ληφθεί η τελική απόφαση, περί εγκυρότητας του ανιχνευτή.
Επιμέλεια: Σπύρος Μιγαδάκης