Με μία φαντασμαγορική τελετή έπεσε η «αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Το αντίο στην- κατά πολλούς- σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη έδωσαν από κοντά περίπου 90.000 άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στο γνωστό σε όλους, πλέον, στάδιο «Φωλιά του Πουλιού». Οι διοργανωτές Κινέζοι τήρησαν την υπόσχεσή τους, με μια εντυπωσιακή, αλλά συνάμα πιο ήπια τελετή, συγκριτικά με την αντίστοιχη της έναρξης. Ως είθισται από όλους τους οικοδεσπότες, επέλεξαν να προωθήσουν την ιστορία και τον πολύ ενδιαφέροντα πολιτισμό της χώρας τους.
Η αρχή έγινε με το άκουσμα της μπάντας του κινεζικού στρατού. Αμέσως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και με την ολοκλήρωσή της χιλιάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Πεκίνου. Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, με περίπου 200 τυμπανιστές ντυμένους στα κόκκινα και κίτρινα (χρώματα της σημαία τους) να στέκονται στο κέντρο του γηπέδου συνοδεία τυμπάνων. Λίγη ώρα αργότερα, πλαισιώθηκαν από 1.100 χορεύτριες, κάτι που συνδύασε άψογα τη μαγεία ήχου και εικόνας. Ο κύκλος μεγάλωσε με την προσθήκη 8 οχημάτων (μέσα ήταν χορευτές και τυπανιστές) και ολοκληρώθηκε με την είσοδο ακροβατών και κορδελών… Το σόου ολοκληρώθηκε τη στιγμή που ο κύκλος έφτασε σε ύψος τα 2008 μέτρα. Μετά ήταν η σειρά των σημαιοφόρων.
Πρώτη και… καλύτερη που βγήκε στον αγωνιστικό χώρο ήταν η ασημένια ολυμπιονίκης μας Πηγή Δεβετζή (σ.σ. ανέκαθεν ξεκινάει η παρέλαση με πρώτη την ελληνική σημαία), ενώ τελευταία εισήλθε η αθλήτρια της διοργανώτριας, Κίνας κλείνοντας έτσι την παρέλαση. Αυτόματα μια κυκλική πίστα, με μια γυναικεία μπάντα, ανυψώθηκε και μπήκαν οι υπόλοιποι αθλητές διασκορπισμένοι. Αξίζει να σημειωθεί πως, έγινε η απονομή των μεταλλίων στους νικητές του μαραθωνίου. Ακολούθησαν ορισμένοι αθλητές που επιλέχθηκαν βάσει ψηφοφορίας (πήραν μέρος πάνω από 7000 αθλητές) να γίνουν "αθάνατα" μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Έφτασε η ώρα των ομιλιών. Στο βήμα ανέβηκαν μαζί ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζαγκ Ρογκ και ο πρόεδρος της κινεζικής ολυμπιακής επιτροπής, Λιου Κι. Πρώτος τον λόγο πήρε ο… οικοδεσπότης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να εκφράσω αισθήματα ευγνωμοσύνης στη ΔΟΕ και σε όλες τις ομοσπονδίες που συνέβαλαν στην επιτυχία των Αγώνων. Οι αθλητές έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους και έκαναν εκπληκτικά επιτεύγματα καταρρίπτοντας 38 παγκόσμια και 85 ολυμπιακά ρεκόρ. Να ευχαριστήσουμε τα μέσα ενημέρωσης και όλο το προσωπικό που εργάστηκαν για τους Αγώνες. Ένας κόσμος, ένα όνειρο. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και αρμονικής ανάπτυξης. Οι Αγώνες του Πεκίνου αποτελούν μαρτυρία ότι ο κόσμος εναπόθεσε τις ελπίδες του στην Κίνα. Τώρα έχω την τιμή να προσκαλέσω τον Ζαγκ Ρόγκ στο βήμα».
Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εκφώνησε τον δικό του λόγο: «Ευχαριστώ το λαό της Κίνας, όλους τους υπέροχους εθελοντές. Αθλητές από 204 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ήρθαν σε αυτά τα λαμπερά στάδια και μας κατέπληξαν με το ταλέντο τους. Θαυμάσαμε τις ικανότητές τους, μοιραστήκαμε τη χαρά και τα δάκρυά τους. Ας ελπίσουμε ό,τι το καλύτερο για τους αθλητές που θα πάρουν μέρος σύντομα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτοί επίσης μας εμπνέουν. Και τώρα, σύμφωνα με την παράδοση, κηρύσσω την λήξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και καλώ τον κόσμο να συγκεντρωθεί σε 4 χρόνια στο Λονδίνο για τους 30ους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Με την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακούστηκε ο ύμνος της επόμενης διοργανώτριας Αγγλίας και η έπαρση της σημαίας, με τον Ζαγκ Ρογκ να την παραδίδει στον δήμαρχο του Λονδίνου. Αυτομάτως τα φώτα στο στάδιο έσβησαν. Σε μια οθόνη εμφανίστηκε το σήμα των νέων αγώνων του 2012 και με βίντεο μας έγινε η παρουσίαση της ακόλουθης οικοδέσποινας χώρας. Το… παραδοσιακό κόκκινο, διόροφο, λονδρέζικο λεωφορείο μπήκε στον χώρο, συνοδεία ποδηλατών. Στην οροφή του λεωφορείου έκαναν την εμφάνιση τους η διάσημη τραγουδίστρια, Λιόνα Λιούις και ο κιθαρίστας των «Λεντ Ζέπελιν», Τζίμι Πέιτζ, ερμηνεύοντας το «Whole Lotta Love». Φυσικά, από τους εκπροσώπους των Άγγλων δεν θα μπορούσε να λείπει ο σούπερ-σταρ Ντέιβιντ Μπέκαμ. Πιστός στο αντικείμενό του, ο «Μπεκς» κλώτσησε μια μπάλα και έδωσε τέλος στο ποτ-πουρί της παρουσίασης για τη χώρα του.
Το ταξίδι από το Πεκίνο στο Λονδίνο προϋποθέτει αεροπλάνο… Η τελετή λήξης είπαμε ήταν εντυπωσιακή και φρόντισε να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς… Έτσι, λοιπόν, παρουσιάστηκε με εικονικό τρόπο το εν λόγω ταξίδι. Πολυάριθμοι εθελοντές υποκρίνονταν την είσοδό τους σε ένα αεροπλάνο, ενώ παράλληλα τα μάτριξ έδειχναν τα χάι-λάιτ των Αγώνων του 2008. Σειρά πήρε το σβήσιμο της ολυμπιακής φλόγας, η οποία θυμίζουμε πως έκαιγε για 16 ολόκληρες ημέρες. Όπου και να έστρεφες την προσοχή σου έβλεπες πολύχρωμα και εκθαμβωτικά πυροτεχνήματα. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την είσοδο Κινέζων τραγουδιστών που με το σόου τους ξεσήκωσαν τους ήδη εντυπωσιασμένους θεατές… Αυτό ήταν… Τέλος…Ραντεβού σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο!!
Παναγιώτης Σεμερτζίδης