Στη… σέντρα μπαίνει και πάλι η Superliga, που ξεκινά σήμερα (22/08), για την αγωνιστική περίοδο 2008-2009. Τα παιχνίδια που ξεχωρίζουν στην πρεμιέρα του πορτογαλικού πρωταθλήματος είναι τα Πόρτο-Μπελενένσες και Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Τροφένσε, ενώ με το Ριο Αβέ-Μπενφίκα θα κλείσει η 1η αγωνιστική.

Πόρτο-Μπελενένσες

Τον 6ο σερί τίτλο θα κυνηγήσει φέτος η Πόρτο. Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας, με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στο τιμόνι τους, θέλουν να κατακτήσουν ακόμη ένα πρωτάθλημα. Από την πλευρά της, η Μπελενένσες ελπίζει να πάει ψηλότερα από την 8η θέση, με τον νέο τεχνικό της Κασεμίρο Μιόρ. Οι γηπεδούχοι θα αγωνιστούν χωρίς τους Ταρίκ, Καντέιας, Ραμπιόλα και Φερνάντο, ενώ οι φιλοξενούμενοι χωρίς τους Κάρλος Άλβες, Κοστίνια, Ρονκάτο, Εντμίλσον και Ροντρίγκο.

Πόρτο

Ήρθαν: Ροντρίγκεζ (Μπενφίκα), Μπενίτεζ (Λανούς), Σαπουνάρου (Ραπίντ Βουκουρεστίου), Γκουαρίν (Κολομβιανός, Σεντ Ετιέν), Χουλκ (Βραζιλιάνος, Τόκιο Βέντρι), Τόμας Κόστα (Ροζάριο Σέντράλ), Ρονάλντο (Μπελενένσες), Φερνάντο (Αμαδόρα) και Καντέιας (Βαρζίμ).

Έφυγαν: Μπονσίγκουα, Πάουλο Ασουνσάο, Μάρεκ Τσεχ, Άλαν, Κάζμιερτσακ, Χέλντερ Ποστίγκα και Αντριάνο, ενώ έδωσε 17 παίκτες δανεικούς! Ο Κουαρέσμα μάλλον θα πάει στην Ίντερ.

Μπελενένσες

Ήρθαν: Ροντρίγκο (Φλαμένγκο), Ματέους (Ατλέτικο Παραναένσε), Μαρσέλο (Πορτουγκέζα), Βινίσιους (Ιπατίνγκα), Αλίσιο (Ατλέτικο Μινέιρο), Εντμίλσον (Παντουρί Ρουμανίας), Τσίνα (Ναβάλ), Αντριάνο (Πόρτο), Φον Σβέντλερ (Αλκή), Οργκανίστα (Ποντεβέδρα), Καρσιάνο, Νεγκάο, Βαντερλέι, Μάικον, Τιάγο Σμιτ, Μπαϊάνο (Βραζιλιάνοι), Κάρλος Άλβες (Ατλέτικο), Φιγκεϊρέδο (Ολ. Μοσκαβίδ).

Έφυγαν: Μεγιόνγκ, Ρούμπεν Αμορίμ, Ούγκο Αλκάνταρα, Ροντρίγκο Άλβιμ, Ντέβιτς, Μπραντάο, Ραφαέλ Μπάστος, Μάρκο Φερέιρα, Ρονάλντο, Αρέιας και Μάρκο.

Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Τροφένσε.

Η Σπόρτινγκ έδειξε στο Σούπερ Καπ τις… διαθέσεις της στην Πόρτο, την οποία νίκησε 2-0. Έτσι, κατέκτησε τον πρώτο τίτλό της για φέτος. Ωστόσο, το πρωτάθλημα αποτελεί διακαή πόθο της, αφού έχει να το «σηκώσει» από το 2001/02. Την Κυριακή θα αντιμετωπίσει τη νεοφώτιστη Τροφένσε και ελπίζει να πράξει το καθήκον της. Τα «λιοντάρια» δεν υπολογίζουν στους Λιέντσον και Μιγκέλ Βελόσο. Στο απέναντι στρατόπεδο θα απουσιάσουν οι Ρικάρντο, Μπέσα και Καϊάδο.

Σπόρτινγκ

Ήρθαν: Ρόσεμπακ (Μίντλεσμπρο), Κανέιρα (Βαλένθια), Ρικάρντο Μπατίστα (Φούλαμ). Αγόρασε τους Γκρίμι και Ιζμαΐλοφ, οι οποίο πέρυσι ήταν δανεικοί.

Έφυγαν: Πούροβιτς και τέσσερις "ασήμαντοι" παίκτες ως δανεικοί.

Τροφένσε

Ήρθαν: Λιπατίν (Νασιονάλ), Ζε Κάρλος (ΑΠΟΕΛ), Ντελφίμ (Ναβάλ), Έλντερ Μπαρμπόσα (Πόρτο), Τιάγο Πίντο (Σπόρτινγκ), Αρέιας (Μπελενένσες), Μέρσιο (Άβες), Μιγκέλ Άντζελο (Πορτιμονένσε), Καϊάδο (Εστορίλ) και Βίτορ Ούγκο (Φάφε).

Έφυγαν: Νούνο, Πίντο, Φερνάντο, Ντίνις, Μάρκος Αντόνιο, Ριμπέιρο και Γκόρα Ταλ.

Ριο Αβέ-Μπενφίκα

Ενδιαφέρουσα θεωρείται και η αναμέτρηση μεταξύ της Ριο Αβέ και της Μπενφίκα. Οι «αετοί» στις τελευταίες αγωνιστικές του προηγούμενου πρωταθλήματος δεν τα πήγαν καλά και κατέλαβαν την 4η θέση, που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA. Φέτος, θέλουν να εμφανιστουν καλύτεροι και να κατακτήσουν τον τίτλο μετά τη σεζόν 2004/05. Ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ των νεοφώτιστων έχει κάνει ο Ζοάο Εουσέμπιο. Ο Κίκε Φλόρες (σ.σ.: προπονητής της Μπενφίκα) δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες μόνο του Ντι Μαρία, που είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Οι γηπεδούχοι θα παραταχθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ριο Αβέ

Ήρθαν: Βίτορ Γκόμες (Κάλιαρι), Μπρούνο Νόβο και Ζορζ Ουμπέρτο (Σάντα Κλάρα), Ταραντίνι (Πορτιμονένσε) και Καρβάλιας (Μπενφίκα).

Έφυγαν: Τσίντι, Σάμσον και Αντρέ Σεράο

Μπενφίκα

Ήρθαν: Πάμπλο Αϊμάρ (Σαραγόσα), Μορέτο (ΑΕΚ), Μάρτιν Καρβάλιο και Σίντνεϊ (Ιντερνασιονάλ), Ταμπόρδα (Λα Κορούνια), Ρούμπεν Αμορίμ (Μπελενένσες), Κάρλος Μάρτινς (Ουέλβα), Ουρεταβισκάγια (Ρίβερ Πλέιτ), Μπαλμπόα (Ρεάλ Μαδρίτης), Χασάν Γιεμπντά (Λε Μαν), Μιγκέλ Βίτορ (Άβες).

Έφυγαν: Ροντρίγκεζ, Πετίτ, Αντού, Νούνο Ασίς, Λουίς Φελίπε, Μπατ, Σέπσι, Φάμπιο Κοεντράο, Βάγκνερ Σίλβα, Καρβάλιας και Πάουλο Ζόρζ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Παρασκευή 22/08/08

Γκιμαράες-Σετούμπαλ (22:30)

Κυριακή 24/08/08

Πάκος Φερέιρα-Μπράγκα (20:15)
Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Τροφένσε (22:45)

Κυριακή 24/08/08

Αμαδόρα-Ακαδέμικα (18:00)
Λεϊσόες-Νασιονάλ (19:00)
Ναβάλ-Μαρίτιμο (19:00)
Πόρτο-Μπελενένσες (21:15)
Ριο Αβέ-Μπενφίκα (23:15)

*Δείτε τη βαθμολογία του πορτογαλικού πρωταθλήματος.

Η επόμενη αγωνιστική:

Κυριακή 31/08/08 (18:00)

Ακαδέμικα-Ριο Αβέ
Μπελενένσες-Πάκος Φερέιρα
Μπενφίκα-Πόρτο
Μαρίτιμο-Γκιμαράες
Νασιονάλ-Ναβάλ
Μπράγκα-Σπόρτινγκ Λισαβόνας
Τροφένσε-Λεϊσόες
Βιτόρια Σετούμπαλ-Αμαδόρα

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube