Υποδοχή που αρμόζει σε «ασημένιους» Ολυμπιονίκες, ήταν αυτή που έτυχαν οι Βασίλης Πολύμερος-Δημήτρης Μούγιος, όπως και οι έκτες του διπλού στο σκιφ ελαφρών βαρών, Χρύσα Μπισκιτζή και Αλεξάνδρα Τσιάβου, καθώς και ο Γιάννης Χρήστου, ο δέκατος στο διπλό του σκιφ, στο Πεκίνο. Όλους τους Έλληνες πρωταθλητές υποδέχτηκαν την Πέμπτη, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Πολιτεία, η ΕΚΟΦΝΣ, συναθλητές, συγγενείς και φίλοι.
«Μας κάνατε υπερήφανους», ακούγονταν από τα χείλη των παρευρισκόμενων.
Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε, τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής ομοσπονδίας κωπηλασίας, χαρακτήρισε «ήρωες» τους Έλληνες πρωταθλητές, αναφέροντας πως το μετάλλιο των Πολύμερου-Μούγιου ήταν «καθαρό». Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς, χαρακτήρισε το μετάλλιο ως δικαίωση για τη δουλειά των Ελλήνων πρωταθλητών και ευχαρίστησε δημόσια την Πολιτεία, για τη συνεισφορά της.
Ο ΓΓΑ, Σταύρος Δουβής, τόνισε πως: «Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστεί η Πολιτεία και, όταν συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, όλοι θα είναι δίπλα σας και, ιδιαίτερα, η Πολιτεία. Συγχαρητήρια και στον προπονητή, που έχει κάνει τόσο καλή δουλειά και του εύχομαι να συνεχίζει να κάνει τόσο καλή δουλειά, με τον τρόπο που όλοι ξέρουμε. Και στον πρόεδρο συγχαρητήρια και σε όλους». Νωρίτερα, ο κ. Δουβής είχε δηλώσει πως: «Σας καλωσορίζω στην πατρίδα πίσω. Δώσατε έναν αγώνα και κάνατε πολύ κόσμο υπερήφανο. Κι επειδή σας ξέρω λίγο, έτυχε να είμαι κοντά σας σε κάποιες άλλες στιγμές, ξέρω πόσο πολύ έχετε δουλέψει για να φτάσετε εδώ που φτάσατε κι αυτό είναι που έχετε ν’ αφήσετε στους νεότερους: Ότι οι επιτυχίες γίνονται με αγώνες και μόνο. Σε μια εποχή που τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν μία άλλη τροπή, υπάρχουν πολλά προβλήματα, θέλω να παραμείνετε ‘φάρος’ για τη νεολαία, γιατί αυτό είναι το σπουδαιότερο επίτευγμά σας. Η ‘πάλη’, η νίκη. Το μετάλλιο είναι κάτι πολύ μεγάλο, αλλά αυτό που θα αφήσετε σε αυτούς που έρχονται πίσω από εσάς, είναι ακόμη μεγαλύτερο».
Ο Βασίλης Πολύμερος «ξέσπασε» σε κλάματα στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε. «Για μένα, αυτό το μετάλλιο είναι το επιστέγασμα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά. Ξεκινήσαμε μια νέα βάρκα, από την αρχή. Ο προηγούμενος συναθλητής μου σταμάτησε τον πρωταθλητισμό. Εγώ ήθελα να συνεχίσω. Έπρεπε, μαζί με τους προπονητές μου, να βρούμε ένα νέο παιδί, που να ταιριάζουμε μέσα στη βάρκα. Αυτό έγινε το 2006 κι, αγωνιζόμενοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τότε πήραμε την ένατη θέση. Επενδύσαμε σε αυτό το πλήρωμα, αρκετά νωρίς. Έπρεπε να καταλάβει κι ο Δημήτρης ποιος είναι ο ανταγωνισμός, πόσο έπρεπε να δουλέψουμε για να πάρουμε την πρόκριση, καταρχήν. Αυτή η πρόκριση ήρθε και, όχι μόνο ήρθε η πρόκριση, αλλά και το ασημένιο μετάλλιο, πέρυσι. Φέτος δουλέψαμε ακόμη περισσότερο κι όλη αυτή η δουλειά μας ‘βγήκε’ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι βοήθησαν, ώστε να είναι αυτή η αποστολή, πριν το αποτέλεσμα, επιτυχημένη. Όταν έχεις όλες τις προϋποθέσεις και όλα τα εφόδια από πριν και είσαι καλά προετοιμασμένος, θα έρθουν και τα ανάλογα αποτελέσματα, όπως και ήρθαν. Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου, τη Χρύσα την Μπισκιτζή, που είμαστε όλα αυτά τα χρόνια μαζί. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και το μισό από αυτό το μετάλλιο είναι δικό της. Γιατί, αν δεν υπήρχε να με στηρίζει, δε θα ήμουν κι εγώ εδώ. Θα ήθελα να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μας, γιατί αυτοί ήταν, πραγματικά, που με στήριξαν από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου δε μου είπαν ποτέ όχι. Δεκαοχτώ χρόνια που αγωνίζομαι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, είναι παρόντες εκεί. Στα 32 μου χρόνια έρχονται ακόμη να με δουν και, πραγματικά, τους ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου».
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τόνισε πως: «Το 2012 είναι πολύ μακριά για να το συζητάμε. Δικό μου όνειρο είναι να πάρω μέρος και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς, ωστόσο μεσολαβούν τέσσερα χρόνια. Πιστεύω ότι αντέχω ακόμη κι, αν συνεχιστεί η καλή δουλειά, τόσο από τη δική μας την πλευρά, των προπονητών και της ομοσπονδίας, πιστεύω ότι θα είμαι στο Λονδίνο».
Καταλήγοντας, μίλησε για τα «κρούσματα» ντόπινγκ, που απασχόλησαν τον ελληνικό αθλητισμό. «Σήμερα, είναι στιγμή χαράς. Νομίζω πως πρέπει να χαιρόμαστε και να μην πισογυρίζουμε σε ότι έχει γίνει στο παρελθόν. Ασχολούμαι 18 χρόνια με το άθλημα της κωπηλασίας κι ο Δημήτρης 13-14 χρόνια. Παλεύουμε από την Ατλάντα να πάρουμε ένα μετάλλιο. Αυτό ήρθε στην Αθήνα και ήρθε και τώρα. Μπορείτε να έρθετε στον Σχοινιά, να δείτε τι ιδρώτας και τι κλάμα χύνεται εκεί και μετά θα δείτε ποιος είναι ‘καθαρός’ και ποιος είναι ‘βρώμικος αθλητισμός».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μούγιος τόνισε πως: «Αισθανόμαστε πολύ καλά. Είμαστε πολλοί ‘ανεβασμένοι’. Έχουμε, μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη επιτυχία από την ελληνική Ολυμπιακή αποστολή. Ευελπιστούμε ότι η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή θα πάρει και άλλα μετάλλια, στις ημέρες που απομένουν. Ευχαριστώ, ιδιαίτερα, τους γονείς μου και τους φίλους μου. Να είστε σίγουροι πως χαιρόμαστε που σας κάνουμε υπερήφανους και χαρούμενους για όλα αυτά που πετυχαίνουμε».
Μίλησε και για την υπόθεση ντόπινγκ. «Είναι κρίμα και μας αδικεί, πιστεύω, να είμαστε "αργυροί" Ολυμπιονίκες και να ασχολούμαστε με θέματα άλλα, διαφορετικά, εκτός του αγωνιστικού. Πραγματικά, μας στενοχώρησε το γεγονός ότι, μαζί με μας στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες, ήταν και αυτή η δυστυχής είδηση της Χαλκιά».
Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε τόνισε πως: «Αισθάνομαι ευγνώμων προς αυτούς τους δύο ήρωες, όπως και προς τα δύο κορίτσια και τον Γιάννη Χρήστου, για τις μεγάλες αυτές επιτυχίες. Θέλω να πω, ξεκάθαρα, πως αυτό είναι ένα ‘καθαρό’ μετάλλιο. Δεν είναι το αποτέλεσμα έξι λεπτών αγώνα, αλλά σκληρής δουλειάς τεσσάρων χρόνων και, στην περίπτωση του Βασίλη και της Χρύσας, ακόμη περισσότερων χρόνων και μεγαλύτερης θυσίας. Πίσω από αυτό το γκρουπ, των πέντε κωπηλατών, έρχονται νεότερα παιδιά, που τους έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και έχουν φέρει μεγάλες επιτυχίες στο πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών και σε μη Ολυμπιακά αγωνίσματα. Ολόκληρη η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της κωπηλασίας, γιατί αυτό το γκρουπ των αθλητών έχει την ίδια φιλοσοφία και θέλουν να συνεχίσουν με την ίδια φιλοσοφία τη σκληρή δουλειά, μέχρι και τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ο Γιάννης Καρράς επισήμανε πως: «Το μυστικό είναι ένα και απλό. Σκληρή δουλειά. Δεν υπάρχουν θαύματα. Ο αθλητισμός έχει έναν και, μόνο, στόχο. Να δημιουργεί τους ανθρώπινους χαρακτήρες και, από εκεί και πέρα, αυτοί που μπορούν να είναι πρωταθλητές, ας φτάνουν στο βάθρο. Θέλουμε τον αθλητή να φέρνει την επίδοση, μέσα από την προσπάθεια. Αυτός ήταν ο στόχος μας και θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά, που μας έκαναν υπερήφανους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και έφτασαν επάξια εκεί που έφτασαν. Ίσως θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα τα αποτελέσματα. Μέσα στον αθλητισμό είναι και τα λίγα εκατοστά του Γιάννη Χρήστου, που του στέρησαν την παρουσία του στον τελικό».
Η Χρύσα Μπισκιτζή τόνισε πως: «Είμαι πολύ συγκινημένη. Με το που βγήκαμε στην πόρτα του αεροδρομίου και είδαμε όλα αυτά τα γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα, χαρήκαμε πάρα πολύ. Θέλω να πιστεύω ότι, με την προσπάθεια που κάναμε και τις επιτυχίες που φέραμε, θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η κωπηλασία και τα νέα παιδιά να συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο. Έχω μείνει πολύ ευχαριστημένη, αγωνιστήκαμε όσο μπορούσαμε και το αποτέλεσμα, νομίζω, ήταν πολύ ικανοποιητικό».
Η Αλεξάνδρα Τσιάβου συμπλήρωσε πως: «Είμαστε πολύ συγκινημένες. Πάρα πολύ ευχαριστημένες και από την έκβαση των αγώνων και από τα αποτελέσματά μας. Η έκτη θέση ήταν πραγματικά κερδισμένη. Την παλέψαμε με ‘νύχια και με δόντια’. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι, κατά τη διάρκεια των Αγώνων και, λόγω της παρουσίας Ελλήνων φιλάθλων στο Πεκίνο, τόσο φίλων της κωπηλασίας, όσο και συγγενών. Είμαι πολύ υπερήφανη που έχω τέτοιους γονείς και φτάνουν μέχρι την άκρη του κόσμου, για να με στηρίξουν».
Τέλος, ο Γιάννης Χρήστου επισήμανε πως: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα από τα όνειρά μου έχει πραγματοποιηθεί. Υγεία να έχουμε και στο μέλλον υποσχόμαστε όλοι μεγαλύτερες επιτυχίες. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στον Σχοινιά τον Σεπτέμβριο, να είστε κοντά μας, γιατί θα έχουμε κι εκεί καλά αποτελέσματα».
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης