Για όλα τα «καυτά» ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού και ειδικά όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα μίλησε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο υφυπουργός Αθλητισμού παρέθεσε δεξίωση για τους Έλληνες που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο Πεκίνο. Τα θέματα που κυριάρχησαν στα όσα είπε ο κ. Ιωαννίδης ήταν τα προνόμια των αθλητών με διακρίσεις, το ντόπινγκ, καθώς οι παρεμβάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακούς στις σχέσεις της Πολιτείας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

«Σαν λαός έχουμε απαίτηση ο κάθε αθλητής να δίνει την ψυχή και την καρδια του, να κανει το καθήκον του. Από εκει και πέρα η επιτυχία δεν εξαρτάται από αυτόν αλλά και από αντιπάλους του. Να σταματησουμε να λέμε επιτυχία μόνο την κατάκτηση μεταλλίου. Είμαστε μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων και θέλουμε να συμμετέχουν οι αθλητές μας καθαροί στους αγώνες και να πετυχαίνουν με βάση τις δυνατότητές τους», είπε ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Τα μετάλλια και οι επιτυχίες τραβούν τα παιδιά προς ένα άθλημα. Το ζητούμενο είναι να ξέρουν οι γονείς πως τα παιδιά τους είναι καθαρά και κερδίζουν ψυχική και σωματική υγεία από τον αθλητισμό. Η νέα γενιά πρέπει να μπει στο γήπεδο για να εκτονωθεί».

Για την καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων (πχ Θάνου Κεντέρη), σχολίασε: «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Αν παίρνουν αναβολές οι υποθέσεις ντόπινγκ, για το ζήτημα αυτό να απευθυνθείτε στη δικαιοσύνη. Είναι το τελευταιο οχυρό της δημοκρατίας και όποιος δεν το δέχεται κάνει λάθος. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε. Η ΔΟΕ δεν έχει καμία επαφή με τα κράτη, αλλά με την Ολυμπιακή Επιτροπή κάθε χώρας. Έχουν το αυτοδιοίκητο όπου θέλουν και όπου δεν θέλουν θυμούνται την Πολιτεία».

Για το νέο νομοσχέδιο κατά του ντόπινγκ, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο που είναι πολύ αυστηρό, θα ισχύσει από τη νέα σεζόν. Δεν ήταν σωστό να το βγάζαμε πριν τους Ολυμπιακούς. Για οποιαδήποτε αποτυχία θα έλεγαν ότι οι αθλητές επηρεάστηκαν από το νομοσχέδιο», είπε και διευκρίνισε: «Κάποιοι έχουν εκμεταλλευθεί τις ασάφειες του σχετικού νόμου με τα προνόμια των αθλητών. Τα 2/3 όσων έχουν κερδισει προνόμια, είναι από μη Ολυμπιακές ομοσπονδίες. Κι όλα αυτά είναι από ασάφεια ή μη τελειότητα του νόμου,. Αυτά τα κόβουμε όλα. Αλλά θα δείτε ότι και ο αθλητισμός πρέπει να πριμοδοτείται. Οταν ένα παιδί ασχολείται με τον αθλητισμό και γίνεται πρωταθλητής Ελλάδας, θα τού δίνουμε 10%, όσα έχασε από το διάβασμά του θα τού το δίνουμε από τον αθλητισμό».

Για τα κρούσματα ντόπινγκ μελών της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, είπε: «Ολοι όσοι συμπεριλήφθηκαν στην αποστολή ήταν καθαροί. Εμείς ως ΕΣΚΑΝ είχαμε τελειώσει. Μετά αναλαμβάνει η WADA που τούς ελέγχει όλους, Οποιος νομίζει ότι δεν θα ελεγχθεί, έχει λάθος. Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι στην Ελλάδα. Είναι προτεραιότητα για μας. Ολοι αυτοί που εμπλέκονται γύρω από τον αθλητή έχουν ευθύνη. Από την ομοσπονδία, τον προπονητη και φυσικά τον ίδιο τον αθλητή. Ετσι ώστε να ξέρει ο καθένας ότι δε θα μείνει ατιμώρητος αν συμβεί οτιδήποτε».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού ξεκαθάρισε για το ζήτημα που έχει προκαλέσει αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη, τα εξής: «Η ομοσπονδία Αρσης Βαρών δεν πλήρωσε το παραμικρό. Ο Ιωαννίδης δεν θα πληρώσει ποτέ ευρώ, το οποίο είναι για ντόπινγκ. Τα χρήματα του λαού είναι για την ανάπτυξη του αθλητισμού, όχι για να πληρώνουμε τα λάθη. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε άθλημα. Με προβληματίζει ότι η ίδια ουσία βρέθηκε σε τρεις διαφορετικές ομοσπονδίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα ντόμινο και πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί. Αν ανακαλυφθεί ο,τιδήποτε, θα πάρουμε τα μέτρα και τα... κεφάλια. Το ντόπινγκ είναι επικίνδυνο γιατί καταξιώνει, ενώ το ναρκωρτικό απαξιώνει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ιωννανίδης μίλησε για την πορεία της Εθνικής μας ομάδας στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ: «Τα παιδιά εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια δεν ξεκουράζονται καθόλου, σωματικά και ψυχικά. Αν έμπαινε το τελευταίο σουτ θα κερδίζαμε το ματς με την Αργεντινή. Θα μπορούσαμε να παίξουμε καλύτερα και να κερδίσουμε. Δυστυχώς χθες κυρίως με τα τρίποντα η Αργεντινή κατάφερε και μας πήρε το παιχνίδι».

• Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Μίνως Κυριακού, παλαιοί και εν ενεργεία πρόεδροι αθλητικών ομοσπονδιών, δημοσιογράφοι, πολιτικοί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube