Στη θλιβερή διαπίστωση ότι «δεν πράττουν λάθος όσοι υποψιάζονται περιπτώσεις ντοπαρίσματος πίσω από τα ρεκόρ σε δημοφιλή αθλήματα» καταλήγει ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA), Ντεϊβιντ Χάουμαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Όπως υποστηρίζει για τη μείωση των κρουσμάτων ντόπινγκ μέσω της ελάττωσης εμπορευματοποίησης των Αγώνων «θα ήταν υπέροχο αλλά ανήκει σε παλιότερες εποχές, οι οποίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πάντα θα δελεάζονται κάποιοι να πλουτίσουν περισσότερο με παράνομους τρόπους. Δεν θα επιτευχθεί ποτέ η πλήρης κάθαρση στο ντόπινγκ. Σημασία όμως έχει η πρόληψη…» καταλήγει ο κ. Χάουμαν αρνούμενος να σχολιάσει τις ελληνικές υποθέσεις ντόπινγκ. «Θα φθάσουμε στους 4.500 ελέγχους μέχρι τη λήξη των Αγώνων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ, Γκιζέλ Ντέιβις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Χάουμαν:

Θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα ντόπινγκ στο Πεκίνο;

«Πιστεύω ότι πιθανότα ναι, με το αριθμό να εξαρτάται από το πόσοι αθλητές ρίσκαραν να ντοπαριστούν. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των αθλητών, όχι στο πρόγραμμα αντιντόπινγκ».

Ο Πρόεδρος της WADA κ. Φάχεϊ έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος κατά του ντόπινγκ πολύ πιθανόν να μην κερδηθεί ποτέ..

«Δεν θα επιτευχθεί ποτέ η πλήρης κάθαρση. Το χάσμα μεταξύ του αριθμού των τίμιων και των μη στον αθλητισμό είναι αρκετά μικρό. Είναι αρκετά πιο εύκολο να εντοπίσεις ανέντιμα στοιχεία στον χώρο απ’ ότι ήταν πριν από είκοσι χρόνια. Οπότε και το ρίσκο που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον μεγαλύτερο».

Πως πιστεύετε ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι;

«Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην πρόληψη. Να εκπαιδεύσουμε σωστά τη νεολαία στο ότι οι αξίες του αθλητισμού δεν περιλαμβάνουν την εξαπάτηση και να ενημερωθεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ντόπινγκ για την υγεία».

Θα βάζατε τον εθνικισμό και το χρήμα στον ίδιο βαθμό σπουδαιότητας, ως γενεσιουργούς αιτίες του ντόπινγκ;

«Οι μέρες του συστηματικού ανατολικογερμανικού ντοπαρίσματος έχουν τελειώσει. Η γρήγορη ανάδειξη και η διασημότητα που οι νικητές αποκτούν παίζουν ρόλο όπως και ο γρήγορος πλουτισμός».

Υπάρχουν όμως παραδείγματα χωρών όπως η Ελλάδα, που δίνουν μεγάλα κίνητρα σε αθλητές που πρωταγωνιστούν σε μεγάλους αγώνες. Παίζει αυτό σημαντικό ρόλο;

«Όλοι θέλουν να δουν τους αθλητές τους να πετυχαίνουν. Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι κάτι υγιές. Ο εθνικισμός λοιπόν είναι παράγοντας παρακίνησης σε αθλητικές επιτυχίες, δεν νομίζω όμως ότι συντελεί στη χρήση αναβολικών…»

Επιμέλεια: Τασία Μπαλικούρα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube