Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ισπανίας είναι εκ των φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης του Ολυμπιακού τουρνουά του Πεκίνου. Έτσι, ο αγώνας κόντρα στην Κροατία, την Τετάρτη, για τα προημιτελικά της διοργάνωσης, θα φανεί αν θα κρατήσει ή όχι «ζωντανές» τις ελπίδες της παγκόσμιας πρωταθλήτριας για κάποιο μετάλλιο στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο Ρούντι Φερνάντεθ μίλησε την Τρίτη για όλη τη διοργάνωση και για τα όσα έχουν προηγηθεί.

Πρώτα, αναφέρθηκε στη συντριβή από τους Αμερικανούς. «Το αποτέλεσμα με τις ΗΠΑ επηρέασε τη ψυχολογία μας. Είναι πολύ καλή ομάδα και μας κέρδισαν δίκαια, αλλά δεν παίξαμε, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας. Δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις εύκολα και πήραμε ένα μάθημα που θα μας χρησιμεύσει, σε περίπτωση που τους πετύχουμε, αν φτάσουμε στον τελικό. Εκεί θα τα δώσουμε όλα».

Μίλησε για τα τελικά συμπεράσματα από τα ματς του δεύτερου ομίλου. «Το θετικό είναι ότι δεν καταρρεύσαμε ψυχολογικά. Είχαμε άσχημα παιχνίδια, ειδικά εναντίον των ΗΠΑ, αλλά υποστηρίξαμε ο ένας τον άλλον. Το αρνητικό είναι ότι δεν έχουμε καλή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που δε μας κόστισε εναντίον ομάδων, όπως η Αγκόλα, αλλά θα μας κοστίσει, σε περίπτωση που το επαναλάβουμε, στο ματς με την Κροατία».

Συνέκρινε τους Πεπού Ερνάντεθ και Αϊτο Ρενέσες. «Είναι παρόμοιοι προπονητές, αλλά βλέπουν το μπάσκετ με διαφορετικό τρόπο. Ο Αΐτο προσπάθησε να φέρει νέες ιδέες, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τις υιοθετήσουμε, αλλά σιγά-σιγά προσαρμοζόμαστε σε αυτά που θέλει. Είναι μεγάλο τουρνουά και το καλό του μέρος έρχεται. Πρέπει να αγωνιστούμε και, αν κερδίσουμε στον προημιτελικό, να παλέψουμε για τον στόχο μας, που είναι ένα μετάλλιο».

Για τον προημιτελικό με την Κροατία περιμένει να παίξουν οι συμπαίκτες του το μπάσκετ που ξέρουν. «Η Κροατία πραγματοποιεί ένα πολύ καλό τουρνουά και έχει έμπειρους παίκτες. Είναι πολύ δύσκολοι αντίπαλοι και είδαμε ότι, στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, μας κέρδισαν στη φάση των ομίλων. Πιστεύω ότι, αν παίξουμε όπως ξέρουμε και μπορούμε, δε θα έχουμε προβλήματα».

Τόνισε πως θα είναι καλύτερος στα «νοκ άουτ» ματς και «αποθέωσε» τον Ρίκι Ρούμπιο. «Δε νομίζω ότι έχετε δει ότι καλύτερο από μένα. Ελπίζω, όχι. Είμαι, πραγματικά, αισιόδοξος και στόχος μου είναι να τα δώσω όλα για αυτήν την ομάδα. Ήμουν τυχερός που υπήρξα μέλος της ομάδας και το 2004, αλλά τότε φτάσαμε ένα βήμα από τα μετάλλια. Τώρα έχουμε καλή ομάδα και, πιστεύω, ότι μπορούμε να πάρουμε ένα και πρέπει να τα δώσουμε όλα. Ο Ρίκι είναι πολύ ταλαντούχος. Κάνει χώρο για αυτόν ο κόσμος του ισπανικού μπάσκετ. Πρέπει να βελτιώσει πολλά, αλλά είναι 17 ετών και έχει χρόνο. Ήδη είναι εκπληκτικό ότι μπορεί να κάνει».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube