Την απόφασή της να αποβάλει τη Φανή Χαλκιά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ανακοίνωσε κι επισήμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Άλλωστε αυτό ήταν αναμενόμενο μετά το θετικό δείγμα της Ελληνίδας αθλήτριας και την κατά συνέπεια απουσία της από τα προκριματικά των 400μ. με εμπόδια την Κυριακή. Όπως έγινε γνωστό, και στο δεύτερο δείγμα της χρυσής ολυμπιονίκη της Αθήνας ανιχνεύτηκε απαγορευμένη ουσία (μεθυλτριενολόνη).

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα αποστείλει το φάκελό της στην IAAF για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (πειθαρχικές κυρώσεις), ενώ παράλληλα θα ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για πιθανά αδικήματα που θα προκύψουν σε βάρος του προπονητή της Φανής Χαλκιά, Γιώργου Παναγιωτόπουλου. Επίσης επιφυλάσσεται για χρήση του δικαιώματός της να τιμωρήσει η ίδια τον Πατρινό πρώην αθλητή των 200μ. Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο «άδειασε» με ανακοίνωσή του ο ΣΕΓΑΣ επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τη «σύλληψη» της αθλήτριάς του.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο «Mega» τόνισε: «Με χαρά μου να επέμβει η ελληνική δικαιοσύνη. Θέλω να επέμβει. Και οι δύο αθλητές μου δε χρησιμοποίησαν μεθυλτριενολόνη. Πιστεύω ότι έγινε νοθεία ή δολιοφθορά στο ντόπινγκ κοντρόλ. Δεν ήξερα, ότι υπάρχει αυτή η ουσία. Το έμαθα με την υπόθεση της άρσης βαρών. Ενα είναι σίγουρο, ότι δεν θα έδινα ποτέ τη συγκεκριμένη ουσία στους δύο αθλητές. Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις απαγορευμένες ουσίες λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς. Πρέπει να είσαι τρελός για να το κάνεις».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και τα μέλη, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Οσβαλντ, ενημέρωσαν σχετικά την ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, τον αναπληρωτή, Ιωάννη Βασιλειάδη, και τον γιατρό, Παναγιώτη Τσαρούχα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα την απόφασή της να απομακρύνει τη Χαλκιά από το Ολυμπιακό Χωριό. Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Κούβελος επεσήμανε ότι είναι προσωπικός προπονητής της Χαλκιά και δεν βρέθηκε στο Πεκίνο ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Επίσης ανέφερε ότι ο ίδιος τον γνώρισε προσωπικά στις 17 Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ παρατίθενται τα κυριότερα σημεία της επιστολής, που απέστειλε η Φανή Χαλκιά στην Πειθαρχική Επιτροπή, όπου αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο δείγμα της και υπογραμμίζει ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική. Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στα δείγματα ακόμη 12 Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι είναι τα 11 μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και ο Τάσος Γκούσης, δηλαδή εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν «θετικοί» σε έλεγχο της WADA.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube