Απογοητευμένος από την είδηση πως η Φανή Χαλκιά βρέθηκε θετική σε χρήση απογορευμένων ουσιών εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνως Κυριακού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Η κυρία αυτή έφυγε και από το χωριό και από την πρωτεύουσα της Κίνας και είναι καθ΄οδόν προς την Ελλάδα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Θα ήταν καλύτερα να έμενε σπίτι της, παρά να διασύρει το όνομα της χώρας της στη λάσπη. Εαν θέλεις να αυτοκτονήσεις είναι δικό σου θέμα και δεν έχει δικαίωμα να "σκοτώσεις" τη χώρα σου. Είναι λυπηρό, που το "χρυσό κορίτισι της Αθήνας βρέθηκε θετικό σε απαγορευμένες ουσίες. Δεν θα υποχωρήσω ποτέ. Δεν θέλουμε βρώμικα μετάλλια και αν δεν μπορούμε να έχουμε καθαρά τότε θα αγωνιζόμαστε... μόνο για διασκέδαση. Δεν θεωρώ αυτή την υπόθεση ως ήττα, αλλά ως νίκη κατά του ντόπινγκ. Χθες βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ και σήμερα δεν βρίσκεται εδώ. Βρίσκεται εκτός ολυμπιακού χωριού και επιστρέφει πίσω», τόνισε ο κ. Κυριακού.
Παράλληλα μίλησε και για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία πρόκειται για δολιοφθορά, τονίζοντας: «Δεν νομίζω ότι τους βάζουν κάτι στο ποτό τους ή στις βιταμίνες τους. Ολοι χρησιμοποιούν την ίδια δικαιολογία. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τιμωρούνται μόνο οι αθλητές. Πρέπει να τιμωρούνται και αυτοί που τους προσφέρουν αυτές τις ουσίες, είτε είναι προπονητές, είτε παράγοντες, είτε αθλητές, πρέπει να διώκονται, να τιμωρούνται και να μένουν εκτός του αθλητικού συστήματος για πάντα».
Σχετικά με την μέχρι τώρα παρουσίας των Ελλήνων αθλητών, σχολίασε: «Περιμέναμε κάτι καλύτερο, αλλά αν σκεφτούμε ότι εδώ είναι όλη η υφήλιος και ότι εμείς εκπροσωπούμε μια πολύ μικρή χώρα, μια κουκίδα πάνω στον παγκόσμιο χάρτη... Η Ελλάδα είναι πιο μικρή από το Μανχάταν. Οι Ελληνες είμαστε 10 εκατομμύρια και όμως έχουμε έρθει εδώ με πολλούς αθλητές και αθλήτριες, με μια τόσο μεγάλη ομάδα. Αυτό είναι νίκη της Ελλάδας που έχει τη δυνατότητα να έχει τόσο μεγάλη εκπροσώπηση. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα. Δεν πήραμε το μετάλλιο στο τζούντο με τον Ηλία Ηλιάδη. Υπάρχουν και ατυχίες. Ανθρωποι είναι, δεν είναι μηχανές. Επειδή είχαμε χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι πρέπει να το ξαναπάρουμε ή να πάρουμε κάποιο άλλο. Το παιδί ήταν άτυχο, αλλά χαίρομαι γιατί ήταν καθαρό και για το πείσμα και το πάθος του, που είπε «Εγώ θα πάω στο Λονδίνο να πάρω αυτό το μετάλλιο που έχασα εδώ» Ε, αυτό το πράγμα δείχνει ψυχή. Λοιπόν εγώ είμαι ευχαριστημένος και οι ελπίδες δεν έχουν χαθεί. Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε καλά, καθώς πήραμε χάλκινο μετάλλιο με την Μπεκατώρου στην Ιστιοπλοία και στη συνέχεια το ασημένιο μετάλλιο των Πολύμερου-Μούγιου στην Κωπηλασία, αλλά έχουμε την Δεβετζή, τον Ιακωβάκη, τον Τσάτουμα. Εχουμε το μπάσκετ μην το ξεχνάμε. Αυτά τα παιδιά είναι ήρωες και πιστεύω πολύ σε αυτά τα παιδιά. Τα παιδιά του μπάσκετ, εκτός από καλοί αθλητές έχουν ήθος. Τέτοιο ήθος που σπανίζει στον αθλητισμό. Και όταν μάλιστα είναι ένα ομαδικό άθλημα. Καταλαβαίνετε τι ρόλο παίζει το ήθος για να είναι όλα μαζί αυτά τα παιδιά ενωμένα και αφοσιωμένα στην ομάδα».
Αναφορικά με το αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με τα μέλη της ΔΟΕ, με τα οποία είναι σε καθημερινή επικοινωνία, απο τα πολλά κρούσματα απαγορευμένων ουσιών, τόνισε: «Ευτυχώς, δεν είχαμε κανένα κρούσμα από ελέγχους που να έγιναν εδώ στο Πεκίνο, αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Απλώς, θα έπεφταν πιο χαμηλά τα μούτρα μας εδώ πέρα. Κοιτάξτε, οι ξένοι αποφεύγουν να σχολιάσουν. Την Ελλάδα την έχουν από μέσα τους ως την κοιτίδα του Ολυμπισμού. Από τη χώρα μας φεύγει η Φλόγα δύο φορές στην τετραετία, στους Θερινούς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάπου δεν μπορούν να φωνάξουν. Από μέσα τους όμως είναι σίγουρο πως μας σχολιάζουν. Εγώ πάντως νοιώθω ντροπή γι αυτό και δεν σας κρύβω αρχίζω και κρύβομαι, αντί να καμαρώνω».
Επιμέλεια: Χρήστος Οικονόμου